Horváth Virág | 2020.07.18. 08:00
Elképesztő feltárás! Római kori sírkövet emeltek ki a villámcsapott présház romjaiból - videó
A dörgicsei délre néző Becce-dűlőn végzett közösségi feltárás során a Laczkó Dezső Múzeum néprajzos és régész kollégái a statikus szakemberek, a helyi lakosok és az együttműködő szervezetek közreműködésével kiemeltek egy római kori sírkövet.

A présház pince mellékajtajának áthidalójaként építették be vélhetően a 19. század első felében azt a sírkő töredéket, amelyet a napokban a BOR régészete című közösségi feltárás során a szakemberek kiemeltek. 2020 tavaszán kezdődött a múzeum Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekthez is kapcsolódó kutatásának előkészítése, júniusban zajlottak a tereprendezési munkálatok Dörgicse lakóinak közreműködésével. A helyiek csak „villámcsapott” présháznak nevezik, hiszen évekkel ezelőtt villámcsapás következtében vált az épület ennyire romossá.

Az épület egyébként is különleges, hiszen a felső szintjéről is vezetett lépcső a boros pincébe, ez pedig teljesen egyedi elrendezés. Igazi időutazásban vettünk részt Törő Balázs néprajzos vezetésével, aki csupán néhány törmelékből és analógiákból a fantáziánk segítségével teljes pompájában vezetett végig a présházon.

Törő Balázs néprajzos, a munka koordinátora és Győrffy-Villám Zsombor régész közösen dolgoztak a projekten Fotó: Horváth Virág

 

Törő Balázs, a Laczkó Dezső Múzeum néprajzosa, és a projekt koordinátora elmondta, a restaurátorok az elmúlt hetekben már megmentettek egy vakolatdíszt az ötven éve pusztuló présházról, valamint különböző régészeti feltárások is zajlanak a területen a most kiemelt sírkövet érintő munkálatok mellett.
— Ez egy olyan magántulajdonban lévő épület, aminek a megkutatásához hozzájárult a tulajdonos. Ez tulajdonképpen egy közösségi összefogásnak tekinthető, a szakmai oldal mellett ezt szeretnénk kidomborítani, hogy igenis a helyi, lokális kötődést, illetve akár a turizmusfejlesztést is erősítsük, valamint a szőlő- és borkultúrának a múltjához is szeretnénk ezzel hozzájárulni. Ez unikális projekt, hiszen muzeológusi összefogással: régészek, néprajzosok, restaurátorok közös munkájával kutatunk. Ilyen még egyáltalán nem történt sem a Balaton-felvidéken, sem máshol, hiszen ez nem régészeti kori emlék, ez kvázi néprajzi emlék, nem szokták ezeket feltárni, erre csak a mi projektünk vállalkozott — tette hozzá Törő Balázs.

A rejtélyes Becce-dűlőn álló présház, amelyből a leletet kiemelték Fotó: Horváth Virág

 

A római kori sírkő kiemelésére kisebb tömeg gyűlt össze, akik órákon keresztül várták az eredményt, mintha csak egy gyermek születését figyelték volna, nagy türelemmel, izgalommal és szeretettel álltak a kordon mögött, míg a szakemberek a kiemelést végezték, aztán persze a megérdemelt taps sem maradhatott el, amikor a pince mélyéből a napfényre emelték a 200 kilogrammot nyomó kőtáblát.

A tömeg nagy érdeklődéssel figyelte a szakembereket Fotó: Penovác Károly/ veol.hu

 

Győrffy-Villám Zsombor régész elmondta, egy római férfi arcképe szerepel a sírkövön, aki a bal kezében irattekercset tart, ami a romanizációnak egy megjelenési formája, tehát ő már mint római polgár szeretné magát feltüntetni, illetve azok, akik állították neki a sírkövet. A nyakában pedig olyan nyakperec van, ami az őslakosságra volt jellemző.

A Laczkó Dezső Múzeum friss kutatásai eredményei szerint vélhetően az 1-2. században faragott homokkő sírkő töredék – melyet a Becce-hegy egy omladozó présházából bontottak ki a Laczkó Dezső Múzeum munkatársai a Dörgicsei lakosokkal – egy 70 éves nő sírköve. A faragványon karperecek és nyakperec-, vagy lánc látható, kezében edényt vagy ládikát tart.

A timpanonban két delfinábrázolás látható, mely a földi élet és a túlvilág közötti átjárás vidékünkön is gyakori szimbóluma.
A sírkő szélein látható féloszlopokon csavart kannelúra mintázat látható.

A felirat jól olvasható D I M rövidítés feloldása a dis inferis manibus, azaz a túlvilág halotti isteneinek.
Feltehetően ennek a nemrég napvilágra került sírkő töredéknek a darabja került Kékkútról a Balatoni Múzeum gyűjteményébe évtizedekkel ezelőtt.
A Balaton Múzeum jóvoltából a római kori sírkő kékkúti fele a vonyarcvashegyi Zenit hotel Balaton **** Festetics Taverna Múzeum ,,Da Bibere” tematikus borászati és gasztronómiai kiállítás részeként megtekinthető!

A római sírkövön még néhány más betű is felsejlik, ez további kutatást igényel majd, hiszen ebben a korban az elhunyt nevét, életkorát, tisztségét is fel szokták tüntetni, tehát eléggé informatívak általában.

Dörgicsén több római kori lelőhely is van, feltártak már több római sírt, így valószínűleg az egyik ilyen helyszínről kerülhetett ide a présház építéséhez a sírkő, tehát feltehetőleg nem a pinceásás közben találták meg, hanem máshonnan hozták ide.

A római kori sírkő Fotó: Penovác Károly/ veol.hu

 

A sírkő biztonságos kiemelését és a rendezvényt a dörgicsei Aranysörte Kézműves Borászat támogatta, valamint rendhagyó módon a leltárba vételt követően, a kő az ő pincészetének bejáratát fogja díszíteni a továbbiakban.

A különleges hangulatot, és a kiemelés pillanatait nézd meg helyszíni videónkban:

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva