A balatoni nyár mindig időjárásfüggő volt, ám napjainkban ez hatványozottan igaz. Miért is? Az északi part belépőáraiba egyszerűen nem férnek bele a felhők, a családok a „talán jó idő lesz” bizakodásért nem hagynak súlyos ezreket a kasszáknál.
Erős UV-sugárzás
– Sokkal erősebben indult a szezon, mint tavaly, közel ötven százalékkal vásároltak többen belépőt, mint tavaly július 10-ig. Az Esterházy strandon 25 ezren, a Kisfaludyn 45 ezren pihentek, töltődtek fel eddig – mondta el a győri kötődésű Ágoston Ferenc, a balatonfüredi strandok üzemeltetési vezetője.
Az erős nyitánnyal egyetért Béndek Edit, a csopaki strand vezetője is. Ahogy fogalmazott:
– Ameddig ilyen meleg van, addig kiváló marad a balatoni nyár.
A kánikulai forróság a strandüzemeltetőktől felelős hozzáállást követel: napjainkban olyan erős az UV-sugárzás, hogy bő negyedóra alatt leég a bőrünk. Ezért is fontos kérdés, hogy évről évre nagyobb árnyékos területek várják a vakációzókat; Csopakon, Balatonfüreden napvitorlákkal védik a pici gyerekeknek kialakított homokos játszóteret.
Kedvencünk Dél-Amerikából
Ha Balaton, akkor nem mehetünk el szó nélkül a büfék kínálata mellett. Minden nyáron alig akarunk hinni a szemünknek, amikor meglátjuk a lángosárakat a parton. Idén sehol nem lett olcsóbb kedvenc strandételünk, de tavalyhoz képest nem is nőtt érdemben a lángos ára. A sima, feltét nélkülit 700–800 forintért sütik a balatonfüredi és a csopaki strandon, a klasszikus sajtos-tejfölösért átlagosan 1200 forintot kérnek.
–Mi a halakra alapozzuk a kínálatunkat. A hekk továbbra is favorit, de örömünkre egyre többen kóstolják a sült keszeget, pisztrángot és süllőt is – kezdte Németh Marcell.
A csopaki Marcello Büfé főnöke szerint hekkből átlagosan 150–200 adagot sütnek naponta, hétvégén pedig akár 100 kiló felett is fogy a halból – ez 250 adaggal egyenlő –, amit annak ellenére mindenki ismer hazánkban, hogy elsősorban az argentin partoknál halásszák. A csopaki büfékben 500–600 forintért adnak 10 deka hekket, utóbbira esett a választása Juhász Gábornak is.
– Egészséges és finom – kommentálta hekkes döntését a mosonmagyaróvári fiatalember.
Forog a kürtős
A balatonfüredi strand egykor híres volt a kürtőskalácsáról – anno barna faházban sütötte egy idős hölgy. Napjainkban keresni kell a fürdőben a faszénen sütött édes finomságot, de érdemes próbára tenni. Két talpraesett fiatalember, Karácsony Kristóf és Varga Krisztofer forgatja 220 fokon a kürtősöket – ez az a hőfok, amin olvadni kezd a cukor –, ők maguk gyúrják a tésztát, ottjártunkkor épp élesztőt morzsoltak a liszthez.
– A régi ízvilágot idéző (vaníliás, diós, fahéjas) kürtősök a legnépszerűbbek, de újakkal is kísérletezünk. A szárított málnába forgatott kürtőst egyre többen keresik, míg a gyerekek a színes cukorkásat is kérik szüleiktől – mondta Kristóf. Fél adag kürtős 750, az egész 1400 forintba kerül Balatonfüreden.
Egyhetes turnusok
A szombathelyi Bereczki család most pár napra jött strandolni Balatonfüredre. Ahogy a családfő mondta: szerencsés helyzetben vannak, amikor tudnak, leugranak kis házukba, nekik akár egy-két napot is megér a Balaton.
Akik szobát bérelnek nyaraláskor, ők szinte „kötelezően” egy hétben kell hogy gondolkodjanak a magyar tengernél. Ennél rövidebb időre ugyanis nem szívesen adják ki az apartmanokat, nyaralókat az ingatlantulajdonosok.
Forrás: Kisalfold.hu