likeBalaton.hu | 2021.07.29. 10:00
Biológiai és kémiai szúnyoggyérítés is lesz a Balatonnál
A héten biológiai, jövő héten kémiai, földi szúnyoggyérítések lesznek a Balatonnál.

– Szerdán földi biológiai szúnyoggyérítést végeznek kisebb dél-kelet balatoni, partközeli területeken, majd jövő héten a mocsári szúnyog megjelenése miatt mintegy 12 ezer hektáron kezdenek földi kémiai beavatkozást az üdülőrégióban – mondta Sáringer-Kenyeres Tamás, a Balatoni Szövetség által megbízott szakértői csoport vezetője.

2021-ben eredményes a balatoni szúnyoggyérítés

Idén igen eredményesnek mondható az önkormányzatokat tömörítő BSZ által megkezdett, majd az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által kiegészített balatoni szúnyoggyérítés. A korábbi évekhez képest elenyésző a panasz, ami az időben megkezdett, jól ütemezett biológiai védekezéseknek köszönhető.

Szerdán – erős szél, illetve eső esetén csütörtökön – mindössze kétszáz hektárnyi területen lesz szükség a méhekre semmiféle veszélyt nem jelentő biológiai beavatkozásra a balatoni háttérterületek időszakosan víz alá kerülő fás, illetve nádas-mocsárrétes területein.

Bár nincs sok szúnyog a Balatonnál, a mocsári szúnyog megjelenése miatt az OKF földi kémiai beavatkozást rendelt el több mint 12 ezer hektáron az üdülőrégióban, ezt a jövő héten tervezik végrehajtani.

A BSZ által elő- és utószezonban koordinált és finanszírozott helyi, valamint az OKF által koordinált, állami finanszírozású nyári szúnyoggyérítés jól és összehangoltan működik.

Az új uniós elvárásoknak megfelelve a földi beavatkozásoké a jövő, légi kémiai szúnyoggyérítésre csak eseti engedéllyel kerülhet sor, amire idén még nem volt példa a Balatonnál

de légi biológiai beavatkozás már történt, még tavasszal. Azóta két légi és egy földi biológiai, valamint két földi kémiai gyérítés történt az üdülőrégióban az összegzése szerint.

 

Nyitókép: Pixabay

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva