origo.hu | 2021.06.06. 12:00
Bizarr! Ezért zümmögnek a füledbe a szúnyogok - a Balatonnál is
Miért köröznek ezek a vérszívó rovarok a fülünk körül? És miért produkálják azt a bosszantó zümmögést? A tudósok ezekre kérdésekre keresték a válaszokat.

Semmilyen érzés sem hasonlítható jobban a nyárhoz, amikor a kertben vagy a parkban összeülünk a családunkkal és barátainkkal grillezni, főleg a borongós téli hónapokat követően. A várva várt nyári összejövetelekhez azonban rendszerint csatlakoznak hívatlan vendégek is: a fülünk körül szúnyogok zümmögnek.

A hímek és nőstények különböző életmódot folytatnak

A zümmögő hang csupán mellékhatása a szúnyogszárny verdesésének – mondta Michael Riehle, az Arizonai Egyetem entomológia professzora a LiveScience online tudományos portálnak. – Ennek a hangnak nincs nagy hatótávolsága, ezért leginkább csak akkor válik felismerhetővé az emberi fül számára, ha elég közel van ahhoz. A hallható zümmögés minden bizonnyal egy nőstény egyedtől származik. A hímek és a nőstény szúnyogok ugyanis meglehetősen különböző életmódot folytatnak. Előbbiek általában szívesebben szívogatják a virágok nektárját és kevésbé törődnek az emberekkel.

A nőstényeknek a szaporodás után szükségük van a vérből származó többletenergiára a petézéshez.

Ráadásul egyedülálló eszközeik állnak rendelkezésre ahhoz, hogy a következő áldozatukra minél hatékonyabban találjanak rá. A nőstény szúnyogokat már távolról az áldozat nyomára vezeti az általa kilélegzett szén-dioxid. Ez arra ösztönzi a vérszívót, hogy megkeresse a gazdatestet, pontosabban a szén-dioxid minél nagyobb koncentrációját követve, előre-hátra repülve azonosítsa a forrást. A szúnyogok tehát azért köröznek és zümmögnek a fejünk körül, mert ott bocsátjuk ki a legtöbb szén-dioxidot.

Tudj meg mindent a balatoni szúnyoggyérítésről itt!

Fotó: Pixabay

Genetika-és táplálkozásfüggő, hogy kit szeretnek a szúnyogok

Ahogy a nőstény szúnyogok közelebb érnek, máris az áldozatra szállnak. A lábukon található ízérzékelőkkel meghatározzák, hogy az adott ember vagy egyéb állat vére megfelelő táplálék lehet-e a számára.

Egyes tanulmányok szerint a vércsoport eldöntheti, hogy kit kedvelnek jobban a vérszívók,

de Riehle továbbra is szkeptikus a kérdésben. Ahogy fogalmazott, egyelőre nem talált meggyőző kutatást a vércsoport és a szúnyogok érdeklődésével kapcsolatban. Ehelyett úgy véli, hogy más tényezők, például a gazdaállat genetikája, sőt az étrendje, táplálkozása is meghatározhatja, hogy kire „ragadnak” leginkább ezek a vérszívók.

– A bőrünk kiad egyfajta, egyedülálló illat-koktélt, amely vonzóbb lesz egyes szúnyogok számára, mint másoknak nem annyira– mutatott rá magyarázatként Riehle. Egy másik viszont tanulmány megállapította, hogy a nőstény szúnyogokat jobban vonzották azok a férfiak, akiknek kevésbé változatos baktériumok voltak a bőrükön. Ezek a vérszívók megjelentek azoknál az embereknél is, akik sötét színeket, például feketét viseltek.

Bár a Balatonnál is gyérítik a számukat, nem cél, hogy teljesen kiirtsák őket. Nézd meg, hogy miért!

Jobban kedvelik a lábfejeket, mint a fejet

Miközben egy nőstény szúnyog a kiszemelt célja felé repül, másodpercenként körülbelül 500-szor veri meg a szárnyait, mintegy 450–500 hertzes frekvencián. Ez a frekvencia az normál zenei „A-hanghoz” közelít, ami arra hasonlít, mint amikor egy zenekar a koncert előtt „behangol”.

Bár ez a hang az emberi fül számára nem túl kellemes, a nőstényeknél magasabb frekvencián szárnyrezgető hím szúnyogokat el tudja varázsolni, amikor párt keresnek.

Riehle szereti ezt a hatást bemutatni a tanítványainak azzal, hogy az A-hangon rezgő hangvillát tart egy nőstény szúnyogketrec fölé. A tesztek során a nőstények nem reagálnak, míg a hímek hevesen csapkodni kezdenek a szárnyaikkal, és keresik a mágikus zenét kibocsátó szúnyogistennőt. Miközben a hímek megvadulnak ezért a hangnemért, az emberek kevésbé örülnek, amikor hallják.

A szakember megjegyezte azt is, hogy bár hiába halljuk a fejünk körül zümmögő szúnyogokat, a vérszívók nem vonzódnak különösebben a fejhez. Sokkal jobban szeretik ugyanis a lábfejeket, amelyek szúnyogcsalogató aromákat árasztanak a baktériumok által.

 

Forrás: origo.hu

Nyitókép: Shutterstock

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva