Ellazít és megnyugtat
A szervezetünk nem képes megemészteni az alkoholt, így másképp – a májon keresztül – bontja le. Lebontása közben olyan méreganyagok is termelődnek, melyek nagy mennyiségben akár kómát vagy halált is okozhatnak, ám a kutatók rendre azt állapítják meg, hogy kis mennyiségben fogyasztva a bornak rengeteg jótékony hatása van. Ezek közül talán a legjelentőségteljesebb, hogy a bort rendszeresen, ám kis mennyiségben – napi egy pohárkával – fogyasztóknak kisebb az esélyük a szívinfarktusra, mint az alkoholistáknak, vagy éppen az alkoholt egyáltalán nem fogyasztóknak.
A vörösbor ugyanis az általános közérzetjavítás mellett serkenti az emésztést, csökkenti a vér sűrűségét így javítja a keringést, ráadásul gátolja koleszterin érfalra való lerakódását is. A nemes nedű egészségvédő szerepe akkor érvényesül a legjobban, ha lefekvés előtt fogyasztjuk, így külön előny, hogy az élénkítő hatású fehér borral szemben a vörösbor inkább nyugtató hatású. Állítólag azért, mert a lelki nyugalmunkért felelős boldogsághormont, szerotonint tartalmaz.
Pörkölthöz rizling, szárnyashoz bikavér
A borok és ételek harmonikus kiválasztásánál nagyon fontos figyelembe venni az aromák és ízek kombinációját és a magyar konyha jellegzetességeit. Ha olyan ételeket fogyasztunk, melyekben a savanyú ízek jelennek meg (savanyú káposzta, savanyított levesek), akkor kínáljunk mellé erősen savas bort. A savanyú ízre érzékeny ingerküszöbünk ugyanis magasabb lesz, így a savasabb borok is bársonyosabbnak, lágyabbnak tűnnek. A pörköltök, paprikások azonban a száraz fehér- vagy vörösborokat kívánják (például Olaszrizling). Csípős ételhez magas alkoholtartalmú, testes bor való, az egyszerű szárnyas sülteket könnyű vagy közepesen testes fehér vagy vörös borral kísérjük (Egri Bikavér), ám egy bárány vagy marhasült mellé jobban passzol a testes vörösbor.
A vadhúsok szintén vörösbort kívánnak, a zsírosabb kacsa vagy libasült után viszont jólesik egy pohárka robosztus savú fehérbor. Aki hal mellé szeretne bort kínálni, annak a roston sült fogásokhoz finom fehérbort javasolok, míg az olajos halakhoz könnyed citromos fehér bort. Sajt mellé, ha lágy, akkor fehéret, keményhez pedig vörösbort kínáljunk. A párolt zöldségekhez is a könnyű fehérborok illenek, esetleg száraz rozé, de a nehezen emészthető gomba vagy padlizsán után jólesnek a robosztusabb borok is. Édesség mellé pedig természetesen édes bor dukál. A cukortartalom alapján a borok lehetnek szárazak, amelyekben gyakorlatilag nincs cukor, lehetnek félédesek, 1-3 százalékos cukortartalommal és édes borok, 3 százaléknál magasabb cukortartalommal.
Mit illik, hogy illik?
Aki nem ért a borokhoz, sokszor már akkor is feszeng, amikor meg kell fognia a talpas poharat. Nos, a pohárnak csak a szárát szabad megfogni. Csak negyedig töltjük borral. Enyhén megdöntve nézze meg a bor színét, minél sötétebb, annál idősebb évjáratú. A bort kicsit forgassuk meg a pohárban, hogy érezzük az illatát. Ha a bornak alig van illata, lehet, hogy túl hideg. Ezután egy apró korttyal kóstoljuk meg, anélkül, hogy rögtön lenyelnénk. Majd újabb kortyolás nélkül nyeljünk még egyet.
Ajándékba is vihetünk bort, különc barátunk például biztosan örülni fog egy cuve-nek, főnökünket pedig nyugodtan meglephetjük egy ismert borászatból származó Cabernettel.
Trendi borral foglalkozni
Már az ókorban is trendi volt pincészetet, szőlőültetvényt tartani a hírességeknek, vezetőknek és ez ma sem változott. BradPitt, Angelina Jolie, JohnnyDepp vagy éppen David Beckham kizárólag saját fogyasztásra tart fenn szőlészetet, míg GerardDepardieu komolyan üzletel a borpiacon, számos pincészete van szerte a világon. A bor kultusza olyan erős, hogy már az is megéri néhány cégnek, hogy hírességek nevét „kölcsönözzék” pincészetük számára, akiknek egyébként más közük nincs az adott borászathoz. Carlos Santana egy pezsgőhöz adta a nevét, Bob Dylan, Martha Stewart, de a híres brit séf Gordon Ramsay nevét is kölcsönözték már.
Fürt formájában is finom a szőlő
A bor alapanyaga a szőlő is kitűnő partnere azoknak, akik gyorsan szeretnének megszabadulni pár kilótól. A kúra ideje alatt Szita Anita természetgyógyász szerint napi három pohár szőlőlé és legalább másfél liter víz ajánlott. Arra azonban ügyeljünk, hogy minden nap ugyanabban az időpontban étkezzünk. A szőlőben található gyümölcs- és csersavak megtisztítják a gyomrot, és fokozzák a vese, valamint a máj működését. Hatásukra a salakanyagok és a mérgek gyorsabban kiürülnek, a kilók pedig könnyedén lemennek. Helyreáll a sav-bázis háztartás, az immunrendszer megerősödik.
Szépítkezzünk szőlővel
A friss gyümölcsből készült krémek, pakolások csodát tesznek a bőrrel. A polifenolok megkötik a szabad gyököket, és lassítják az öregedést, a gyümölcssav pedig eltávolítja az elhalt sejteket. A kötőszövetet feszes lesz, és apró ráncok kisimulnak. A bőr puha és bársonyos lesz. Készíthetünk saját magunk is kozmetikumot szőlőből.
Bőrradír: Aprítsuk fel a szemeket, és keverjük el mandulaliszttel vagy zabpehellyel. Kenjük fel körkörös mozdulatokkal az arcra és a dekoltázsra, majd amikor megszáradt, langyos vízzel mossuk le.
Gyümölcssavas pakolás: Aprítsuk fel a szemeket, és az ebből kapott masszát kenjük szét az arcon, a dekoltázson és a nyakon, majd takarjuk le kendővel a kérdéses felületeket tíz percen át. Langyos vízzel távolítsuk el. A pakolás után szőlőmagolajat is kenhetünk bőrünkre.
Szöveg: Dezslik Magdolna