Fábos Erika | 2020.08.26. 10:00
Csak csalihalat akart fogni a varsával, de tényleg - nem hittek neki...
Saját vízparti telkéről horgászott, de két varsát is kitett a vízbe, ezért járt pórul a kenesei férfi, akinek a szombat estéjét rontották el a halőrök.

Szombat éjszaka, csónakos ellenőrzés közben bukkantak kollégáink egy horgászra aki a saját, vízparttal és csónakkikötővel rendelkező telkéről, két bottal horgászott. Horgászunk engedéllyel rendelkezett egyik készséggel ragadozó halra, a másik bottal pedig békés halra.

Az ilyen varsa, halászati eszköznek minősül és csak halászati engedély birtokában legális a használata. Ha mást rajtakapnak vele, az orvhorgászat… Fotó: balatonihal.hu

 

— Miközben körülnéztek halőreink felfedezték, hogy a partról épített stégjének a bejárójáról, egy 65cm hosszú, 35cm átmérőjű varsát helyezett a vízbe, amelybe csalétekként kenyeret rakott – írják a balatonihal.hu oldalon. – Az ellenőrzött személy a telekére benyúló, körülbelül hetven négyzetméteres csónakkikötőjének a sarkában pedig, a szomszéd telekkel határos drótkerítésről, egy második, 70cm hosszú, 40cm átmérőjű varsát is elhelyezett.

A horgászból így orvhalásszá váló férfi elismerte, hogy ő használta mind a két halász eszközt, amelyekkel elmondása szerint csupán csalihalat szeretett volna fogni magának. A halőrök értesítették a rendőrséget, akik eljárást indítottak orvhalászat miatt.

A Halgazdálkodási Zrt. közösségi oldalán vita bontakozott ki a témáról. Voltak olyanok, akik szerint sokan valóban rossz szándék nélkül használják a varsát a tavakon és a Balatonon. Ennek ellenére tilos, hiszen ezek halász eszközök.

A társaság ezért nem is örül neki, hogy horgász kereskedésekben kaphatóak a varsák, és véleményük szerint a kereskedő felelőssége lenne felhívni a figyelmet arra, hogy ezek használatához engedély kell. Megfelelő halászati engedély birtokában, vagy egy magántavon a tulajdonos által használhatóak ezek a varsák, emiatt az árusításukat betiltani vagy korlátozni nem lehet. Felhívták azonban a figyelmet arra, hogy attól még hogy kereskedelmi forgalomban szabadon kapható, nem használhatja bárki.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva