Lengyel Gabriella / dietaesfitnesz.hu | 2020.09.03. 10:00
Családi kirándulás a Balatonnál - a legjobb ötletek!
A közös sport, de már egy könnyű túra is javítja a hangulatot, építi a csapatot és felejthetetlen emlék. A gyerekeknek ezerszer többet ér bármilyen játéknál. Félre a kifogásokkal, induljon a kirándulás!

Nem kerül sokba és rengeteg kalória elégethető a szabadtéri mozgással – közösen a gyerekekkel

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy ha az egész család kiruccan, az egy vagyonba kerül, kezdjük a legelemibb, otthon, a kertben vagy a parkban végezhető mozgásokkal. Ha mindennap 45 percet ugrabugrálunk a gyerekekkel, és egy sorozattal kevesebbet nézünk meg, akkor 1500 kalóriát is elégethetünk, ami egy okos diétával párosítva heti fél kiló fogyást fog jelenteni. De ha csak heti három alkalommal ugrabugrálunk, viszont a hétvégét aktívan töltjük, kirándulunk, vízpart mellett mozgunk, akkor a heti plusz kalóriaégetés már 3000-4000 kalória is lehet és lássuk be, még nagyon messze vagyunk a végkimerüléstől.

A túlsúlyosak pedig tegyék le a gátlásaikat a strandolással vagy a kerékpározással kapcsolatban, és hozzák meg a döntést, hogy az egészséget és a jókedvet választják, az elégetett kalóriamennyiség egy 70 kilós ember 45 perces mozgására vonatkozik. Nagyobb súlynál egyre több lesz a kalóriafelhasználás, és persze az időtartam és az intenzitás fokozásával is.

Kalandparkban is remekül égnek a kalóriák és szuper lesz a hangulat az egész családban!

Kalandpark a Gömbkilátónál (Fotó: Krausz Andrea)

Sport a strandon

A napozás jó dolog, de kár egész nap heverni, mert fáradtabbak leszünk, mintha mozogtunk volna. A gyerekekkel rengeteg strapás vízi játékot lehet játszani, ők bírni fogják a végtelenségig, nekünk épp elegendő lesz két-három félórás etap. Az egyikben vízifogócskázhatunk, a másikban rendezhetünk bójakerülő úszóversenyt, estefelé pedig merészkedjünk el a röplabdapályára, lesz, ami lesz. Még befizethetünk fél óra vízibiciklizést is, és garantáltan mindenki jól alszik este, és fél kiló is lemegy, már ha elkerüljük a lángossütőt.

Esős júliusi hétvége Siófokon a Strandröplabda Kupán. Fotó: Krausz Andrea

El otthonról, bringával

Egyre több a bringás család és a bringás közösség. Ha kezdők vagyunk a nagyobb túrázásban, akkor némi edzés után érdemes csatlakozni olyanokhoz, akik már rutinosak a nagyobb túrában, tudják, hol érdemes megállni, esetleg segítenek, ha defektet kapunk. Nagyon sok kerékpárút van ma már, az interneten mindegyikről találunk információkat. a hobbibicajosok úgy tartják, két nagy nyári kötelező van, a Balaton megkerülése és a Kékestető megmászása, de eleinte kezdjük kisebb túrákkal, esténként tekerjünk 45 percet kényelmes tempóban. Ha már könnyedén megy, akkor növeljük a sebességet, döntögessük meg saját rekordjainkat. két hét múlva már belevághatunk 1-1,5 órás tekerésbe is. A kondink napról napra javul, pár hét után már tehetünk egy félnapos túrát, akkor már 40 km meg se kottyan.

Két keréken a Balaton körül sorozatunk első részét itt olvashatod. Tele van hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal!

Balatoni Bringakör (Fotó: Krausz Andrea)

Hegyek között, völgyek között

A nagy melegben az erdei túrázás kifejezetten üdítő lehet. a kisebb kirándulásokhoz is készüljünk fel kullancsriasztóval, a nagyobbaknál kötelező. Túrázni jó cipőben érdemes, ez a gyerekekre is vonatkozik, ne nyári szandálban vagy papucsban vágjunk neki az erdőnek. Itt is tartsuk a fokozatosság elvét, könnyebb túrákkal kezdjük, ha nem vagyunk minimálisan edzettek. A túrázást legjobb összekapcsolni várlátogatásokkal, így az interneten kalandozó gyerekeknek is lesz némi fogalmuk, hogyan éltek a történelmi időkben – írja a dietaesfitnesz.hu.

Az országos kéktúra útvonalára számos helyen csatlakozhatunk, még bélyegeket is gyűjthetünk a teljesítményünkről. a merészebb, kalandokat kedvelő családok eltölthetnek egy éjszakát akár turistaházban is. Persze a modern szórakozási formák is beköltöztek a természetbe, az erdőkbe, egyre több kalandpark várja a családokat, kiépített kötélpályákkal, több nehézségi fokozatban. Van olyan tóparti kalandpark is, ahol vizes játékok is vannak, ezekben egy napot gond nélkül eltölthetünk, de ez nem tartozik az olcsóbb szórakozások közé.

Bakancslistás Balatoni kirándulások ITT, ITT és ITT is!

Túra a Hegyestűn. Fotó: Szaniszló Hajnalka

 

Nyitókép: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva