Mihály Szilvia | 2020.09.21. 17:00
Csodaszép tájakon tapossák a pedálokat a Tour de Zalakaros indulói
Az elmúlt tizenkét évben 20 200-an vettek részt a Tour de Zalakaros 33, 60, 137 km-es futamain. Az idei rendezvény szeptember utolsó hétvégéjén várja a kerékpáros sport szerelmeseit a Balaton közeli fürdővárosba.

Szeptember 25 és 27. között rendezik meg a MAPEI Tour de Zalakaros kerékpáros rendezvényt. Versenyzők, túrázók, cégek csapatai és a családok számára is hirdettek programokat a Zalai-dombok ölelésében, még e-bike-kal is tekerhetünk a Kis-Balatonnál.

A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, az útvonalak kijelölésénél bejárták a szakaszokat, így többnyire kis forgalmú utakon tekerhetnek a résztvevők. Aki nem a versenyzésre koncentrál, ilyen panorámában gyönyörködhet útközben.

Fotó: Jankovics Ferenc

– A rendezvényünk célja a versenyzési lehetőség biztosítása, a kerékpáros sport népszerűsítése. Azokat is várjuk, akik soha nem vettek még részt biciklis versenyen indulóként, az esemény nem csak profiknak szól – mondta Jankovics Ferenc, a szervező Teker SE alelnöke. – Az elmúlt tizenkét évben több mint 20 ezer résztvevő tekert már a Tour de Zalakaroson, az előző évben az eső sem tántorította el az indulókat. Idén az emberek ki vannak éhezve a sportrendezvényekre, versenyekre, hiszen kevesebb helyszínen tartották meg ezeket az eseményeket, mi is őszre halasztottuk a szokásos júniusi futamot.

Közzétette: MAPEI Tour de Zalakaros – 2020. január 5., vasárnap

A járványügyi helyzet bizonytalanságaira való tekintettel, érthető módon sokan kivárnak most a nevezéssel az utolsó pillanatig. Az előnevezésre buzdítottuk a versenyzőket, de természetesen a helyszínen is lehet majd még nevezni, kicsit magasabb áron és szűkített rajtcsomaggal. Úgy állítottuk össze a nevezési csomagot, hogy a csomag értéke meghaladja a nevezési díj mértékét. Ez azt jelenti, ha valaki külön-külön szeretné ezeket megvásárolni, akkor sokkal többe kerülne, mint amennyibe a nevezés ára. A versenyzők a rajtszámukon található kuponnal ingyenesen léphetnek be a zalakarosi termálfürdőbe is a teljes hétvége során, itt lesz lehetőségük a feltöltődésre, pihenésre.

– A járványügyi helyzet miatt hogy alakul a helyszíni nevezés?
– Egy szuper, nagy méretű, fixen telepített sátorban leszünk a Zalakarosi Fürdő területén belül, mely ellenáll mindenféle időjárási körülménynek, ezt megközelíteni a termáltó melletti nagy száraz csúszda felől lehet. A fürdő kapuja itt nyitva lesz, a fürdő külső strandrészlege már nem üzemel ezen a hétvégén. Fő célunk, hogy ne legyen egyszerre sok ember egy helyen, folyamatosan figyelünk erre nem csak a rajtnál, de a nevezési sátorban is. Több fertőtlenítő pontot alakítunk ki, folyamatosan ügyelünk a vizes blokkok tisztaságára.

A nevezési sátorba való belépéskor, a nyilvános mosdók és zuhanyzóba való belépéskor valamint ott tartózkodáskor és a rajthoz való depózásnál maszk használata kötelező, a rajt előtti 1 percig a versenyzőkön is kell, hogy legyen maszk, ez a zsebükben el fog férni a verseny ideje alatt.

A Gyógyfürdő tértől nyilak és táblák vezetnek majd le a nevezési sátorhoz, mely két perces séta a központtól. Amennyiben kerékpárral jön valaki a rajtcsomagért vagy a helyszínen szeretne nevezni, közvetlenül a sátorig le tud gurulni aszfalton, és a sátor mellé telepített kerékpártárolóban tudja hagyni a kerékpárt. Az autóval érkezőknek a parkolás Zalakaros teljes területén ingyenes.

A nevezési sátor közvetlen közelében nagyméretű WC blokk és zuhanyzó is lesz. A nevezési sátorhoz nagyon közel esik a termáltó és az ott lévő játszótér, így a család apróbb tagjai parkos területen várhatják meg játszva, amíg átveszik a rajtcsomagot. A sátor mellett a gyerekek kis elektromos autókkal ingyenesen használhatják a KRESZ parkot.

Fotó: Tour de Zalakaros

– Ezek szerint a versenyzés mellett a nézőknek, családoknak is szerveztek programokat?
– Igen, fontosnak tartjuk, hogy a kerékpározás élményét minél fiatalabb korban kipróbálják az emberek, a gyerekek számára is készülünk futamokkal, sőt, családi bringatúrával és elektromos kerékpárokkal is várjuk a sportolni vágyókat. A cél, hogy a versenyzés mellett örömbiciklizéssel népszerűsítsük ezt a sportágat. A szombati nap a családi és céges csapatok napja, a vasárnap pedig a profi versenyzőké. Bár a kísérő programok idén elmaradnak, a díjkiosztót szabadtéren, maszkban megtartjuk.

– Az elmúlt időszakban történtek balesetek hazai és nemzetközi kerékpáros rendezvényeken is. Ezt hogy lehet kiküszöbölni a szervezőknek?
– A hazai kerékpáros események közül ez a rendezvény az egészségügyi biztosításban eddig is a legmagasabb szintet képviselte, minden futamot több mentőautó kísért az előző években is, a rajt és célterületen pedig további ambulancia sátrak álltak rendelkezésre.

Az idei évre új pályaszakaszokat jelöltünk ki, és további intézkedéseket is bevezettünk a 137 és 66 km-es távokon, melyek a kerékpárosok érdekeit szolgálják és csökkenthetik az esetleges versenybaleseteket.

A rajtterületet két részre bontjuk, A és B depóból indulhatnak a versenyzők, és úgynevezett lassú rajttal készülünk. A 137 km-es távon az első 6 km útvonalába kerül egy új emelkedő, mely Csapiból indul, egy km hosszú, átlagban 8 százalékos a meredeksége. Ez rögtön a rajt után megrostálja majd a mezőnyt, így kisebb bolyokban haladhatnak tovább a résztvevők.

Fotó: Tour de Zalakaros

A versenyzők között a futam ikonjainak számító, gelsei, börzöncei és pusztamagyaródi hegytetőkön plusz mentőautót biztosítunk, ezek a lejtmenetekben bekövetkezett esetleges bukásokat tudják azonnal kezelni, nem kell megvárni, amíg a futamot egyébként kísérő mentőautók felérnek. A zalakarosi kilátóhoz vezető hegymenet és az onnan lefelé vezető kanyargós lejtmenet idén biztonsági okokból kimarad az útvonalból. Mindent megteszünk a versenyzők biztonságáért.

Nyitókép: Tour de Zalakaros

Kattints a részletes programért!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva