viharjelzés: Siófoknál 1
14°
19°
DNY
3 km/h
2018.11.16. 10:00 Dévérkeszeg: a mesebeli kézitükör
Megosztom
Keszegezni jó. Ha minden a tervek szerint alakul, nem lesz nyugtunk a stégen, csónakban, a kisebb-nagyobb keszegek állandóan koncentrálásra késztetnek bennünket.

Akárcsak Gombóc Artúr. Csukás István mesefigurája, a híres madár legalább annyi csokoládéfélét szeret (kerek csokoládé, szögletes csokoládé, hosszú csokoládé, rövid csokoládé, gömbölyű csokoládé, lapos csokoládé, csomagolt csokoládé, meztelen csokoládé, egész csokoládé, megkezdett csokoládé), mint ahány keszegfélét ismerünk. Magyarországi vizeinkben számtalan halfélét különböztetünk meg, melyek közül alighanem a keszegfélék vannak többségben. Nem véletlen, hogy a balatoni büfékben a híres hekk után a szálkás keszegből adnak el a legtöbbet. A keszegek közül ezúttal a horgászok által legszívesebben horogra akasztott dévérkeszeget mutatjuk be.

DÉVÉRKESZEG

Tudományos neve: Abramis brama

Jellemzői

Kezdjük a jó hírrel. A legtöbb helyen annyit, és akkorát fogunk belőlük, amennyit nem szégyellünk. Tilalmi idő és méretkorlátozás alá nem esik ez a halfajunk. A legismertebb keszegfajtánk és általában a ponty közelében tartózkodik. Magas és lapos testforma jellemzi, azaz olyan, mint a mesebeli kézitükör. A fiatalabb példányok színe ezüstös, a korosabbaké világosabb barna árnyalatú. Orra legömbölyödik és szája csúcsos. Európában szinte mindenhol megtalálható, csapatokban él.

Magyar nevei
Erre mondják, a folyó- és tóparton tényleg van idő elmélkedni. A magyar horgászok számtalan névvel látták el a dévérkeszeget, hogy csak néhányat említsünk. Fahegykeszeg, keszege, lapátkeszeg, lapiska, bárdkeszeg, laposka, lepényhal, platyika, pünkösdkeszeg, széleskeszeg, szélhajtókeszeg, tyiszága.

Testhossz és tömeg
Elérheti a 70 centiméter hosszúságot, de akkor se legyünk csalódottak, ha csak harminc centiméteres akad horogra, hiszen már az is ritkaságszámba megy. Fogtak már öt-hat kilogrammos példányt is, idehaza már a kétkilós is kiugró eredménynek számít. Büszkén lehet vele pózolni az Instagramon – írta a csupasport.hu.

Rekordok
Világrekord: 11,55 kilogramm (1912, Finnország)
Magyarországon a legnagyobb kifogott példány 6,02 kg-os volt. 2014 őszén akadt a horogra a Rába jakabházi szakaszán.

Horgászata
Magyarországon bárhol kereshetjük, megtaláljuk. Jó, persze ne a közértben és ne is a játszótereken keressük, ám összes folyónkban előfordul, holtágakban és a Balatonban is megtalálható. Horgászni kora tavasztól késő őszig érdemes. Úszós felszereléssel csalható igazán horogra, nem árt folyamatosan etetni, hiszen ha nem talál táplálékot, könnyen odébbáll. Fenekező módszerrel is hatékonyan lehet fogni, ám fontos itt is a finom szerelék mert a dévérkeszeg óvatos hal, és a csali lecsipkedésében is a legügyesebb. Nem érdemes neki felkínálni szilva nagyságú csalit, mert a szája olyan kicsi, mint egy régi egyforintos.

 

Horgászboltok, horgásztavak a Balaton körül

Mindent a pecázásról

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva