Péter B. Árpád / zaol.hu | 2020.12.12. 14:00
Dolgoznál nyáron a Balatonnál?
A turisztikai régióban rendszeresen jelentkező szezonális munkaerőhiányt diákmunkával enyhítené a Balaton Fejlesztési Tanács. A pontos és reális tervezés érdekében most kérdőíven mérik fel az igényeket, elképzeléseket.

A turizmusban és a vendéglátásban már régóta meglévő probléma, hogy nincs elég szorgos kéz, különösen a főszezonban. E kedvezőtlen helyzetet diákmunkával oldaná fel a Balaton Fejlesztési Tanács, de mielőtt a konkrét koncepciót kidolgozná a szervezet, felméri az érintettek – fiatalok és munkaadók – igényeit, elvárásait.

A BFT honlapján elérhető, online kitölthető diákkérdőív válaszai segíthetik a stratégiai tervezést és a munkaerőpiacra is hatással lévő javaslat megfogalmazását, érvel a Balaton Fejlesztési Tanács, amelyhez ebben az ügyben Hévíz önkormányzata is csatlakozott, ugyancsak kitöltésre buzdítva az 1996 és 2004 között születetteket. A válaszadás anonim és semmilyen elköteleződéssel, későbbi munkavállalással nem jár.

A balatoni vendéglátás, főleg főszezonban, régóta munkaerőhiánnyal küzd. A diákmunka segíthetne a helyzeten
Fotó: Shutterstock

A felmérés elsősorban azt kutatja, vonzó-e a korosztály számára az iskolai szünetben vállalható munka, illetve azt is, ha igen, az itthon vagy külföldön jelent-e nagyobb perspektívát. Vizsgálják a válaszadók nyelvi tudását, s olyan részletekre is kíváncsiak a szakemberek, vajon a fiatalok csak lakókörnyezetükben, vagy akár távolabb is hajlandók lennének-e dolgozni, illetve utóbbi esetében milyen szállásra tartanának igényt.

A jelenlegi szabályozás szerint a szerződéses jogviszonyban alkalmazott diákmunkáért járó bérezés törvényi minimuma napi 8 órás munkaidő esetén havi bruttó 161 ezer, vagyis nettó 136 ezer forint. Ennél azonban akár több is elérhető, legális foglalkoztatással, amelyben a munkaerő-közvetítők, ennél a korosztálynál pedig kiemelten az iskolaszövetkezetek adhatnak hatékony támogatást.

Forrás: zaol.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva