viharjelzés: Siófoknál 0
10°
11° -1°
É
13 km/h
2018.10.20. 07:00 Férfias játékból menő vállalkozás
Megosztom
Böröczky Bulcsú a Drónnal a Balaton körül facebook csoport alapítóját rengeteg rajongó követi a balatoni régióban készített különleges látásmódú fotói, videói miatt. A LikeBalaton oldalán is óriási sikere volt például a badacsonyi füstölgő vulkán képsorozatának.

– Olyan témákat is észreveszel, amit más nem. Senkitől nem láttunk még ilyen képeket, mint például a badacsonyi sorozat. Pedig a közösségi oldalakra szinte minden különleges kép felkerül, készítse profi vagy lelkes civil.

– Nem vagyok fotós. Ma már a drónfotózásból élek, de nálam is csak hobbiként indult ez az egész. Négy évvel ezelőtt a szomszédunkban nyaralt egy osztrák család, és a gyerek drónja véletlenül lepottyant a kertünkben. A tenyérnyi kis játékszeren ők mutatták meg, hogy mire is jó ez. Persze azonnal nekem is kellett egy. Drónnal repülni amolyan férfias játék, de nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, úgyhogy egy kezdetleges darabbal tanultam meg egyáltalán irányítani.

 

– Hogy született ebből légi fotózás?

– Egy internetszolgáltatónál dolgoztam technikusként, rengeteget utaztam, és a drónt is mindig vittem magammal. Ha valahol érdekes dolgot láttam, akkor félreálltam a kocsival, és már repült is a masina, én meg rengeteg fotót készítettem. Először csak a barátoknak mutattam meg, aztán feltettem a közösségi oldalakra is, és ahogy egyre többen látták úgy nőtt az érdeklődők és végül a megbízók száma is. Ma már dolgozom televízióknak, online oldalaknak, de videózom esküvőket, hajók vízre bocsátását, vadkárokat vagy akár viharkárokat is.

Közzétette: Bulcsú Böröczky – 2018. október 17., szerda

– Bár a drón reptetését már némileg szabályozták, de viszonylag olcsón vehetünk egyre jobb gépeket. Nem félsz, hogy a beszélgetésünk után sokan kapnak a fejükhöz, hogy ha ez egy ilyen szuper játék és pénzt is lehet keresni vele, akkor ők is belevágnak?

– Én mindenkit buzdítok, hogy próbálja ki. Boldog vagyok, hogy ezt csinálhatom, hogy a feleségem is támogatott amikor otthagytam a munkaheéyem, hogy csak ezzel foglalkozzak. Aki kipróbálja, az azonban azt is látja majd, hogy rengeteg munkaóra van benne, felszállások… Mindenre figyelni kell. Egy akkumulátorral körülbelül fél órát képes a levegőben tartózkodni a gép. Akkor is, ha éppen 6-7 kilométerre van tőlem, és csak annyi infóm van róla, amit kameráján keresztül a monitoron látok. A viszonylag olcsó, pedig tényleg csak viszonylag. Egy olyan drón amivel én is dolgozom, az 540 ezer forint. Ebben az árban azonban csak a gép, a távirányítója és egyetlen akkumulátor van benne. Márpedig szükség van több aksira is, és azoknak darabja 60 ezer forint. Ez a technikai része.

Bár én nem tanultam iskolában a fotózást, ez rengeteg munkát, tanulást, gyakorlást igényel. Az elmúlt négy évben minden nap több órát foglalkoztam vele. Oktató videókat néztem, később fotósokkal, operatőrökkel konzultáltam… Olyan volt, mintha még egy állásom lenne. És az is sokat számít szerintem, hogy az alapjaim már eleve megvoltak. A nagypapám Balatonszemesen volt festőművész, volt egy is kis galériánk Bogláron. Így családi indíttatás volt, hogy én is festeni kezdtem, több képemet meg is vásárolták. De úgy érzem, hogy most érett be nálam sok minden ezen a téren, például a színkezelés.

Balatonboglár

 

– Utólag belenyúlsz a képekbe?

– Persze. Mindegyikbe. Odafent nagyon figyelni kell, és sietni is. Nincs lehetőség megismételni, ha elrontottunk valamit, vagy inkább más szögből fotóznánk. Fúj a szél, támadhat egy madár… Azonnal kell dönteni, aztán utólag lehet picit módosítani.

– Honnan tudod, hogy mi lehet izgalmas látvány madártávlatból?

– Csak tippelek, de folyton azt lesem, hogy mi lehet érdekes, még útközben is, ezért egyre többen mondják, hogy borzalmasan vezetek. No meg szerencse is kell hozzá. A füstölgő Badacsony fotók megismételhetetlenek, azóta sem láttam olyan felhőket a hegy fölött.

 

 

Böröczky Bulcsú az alábbi fotóval indult és nyert
az I. Drónfotó pályázaton

és az Agrofotó 2018 pályázaton

Böröczky Bulcsú: Kitépett lap a tél naplójából

Szöveg: Dezslik Magdolna

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva