Péter B. Árpád / zaol.hu | 2020.08.13. 10:00
Dübörög a főszezon a Nyugat-Balatonon
A nyár eddigi tapasztalatai kedvezőek, a tó körüli szálláshelyek és szolgáltatók kifejezetten erős forgalomról számolnak be.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese a Zalai Hírlap kérdésére úgy fogalmazott, a belföldi turizmus szép eredményeket ért el júliusban. Országosan, a külföldi vendégekkel együtt, 3,8 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami a márciusi teljes összeomláshoz, az ágazat padlóra kerüléséhez viszonyítva kiemelkedő teljesítmény. Ezt az adatot ugyanis a nulláról startolva érte el Magyarország.

– Köszönet illeti a két kulcsszereplőt – szögezte le a korábbi hévízi szállodaigazgató. – Egyrészt a belföldi vendégeket, hogy megfogadták a tanácsot és itthon töltik a szabadságukat, másfelől a szolgáltatókat, akik felkészültek a pihenni vágyók fogadására. Mindkét fél támogatására a magyar kormány sok eszközt mozgósított, például a SZÉP-kártyán csökkentette a járulékokat és duplájára növelte a feltölthető összeget, ami júniusban az elmúlt évihez képest nagyarányú emelkedést eredményezett.

Képünk a Balaton idei legjobb fürdőhelyén, a Diási Játékstrandon készült
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A balatoni régió – benne a zalai partszakasszal, illetve Hévízzel, Zalakarossal és Kehidakustánnyal – kiválóan teljesített júliusban. A megyei fürdőhelyeken szinte telt házzal üzemeltek a szálláshelyek: a tó körül 1,5 vendégéjszakát hozott a főszezon első hónapja, ami 500 ezer látogatónak köszönhető, s több mint 80 százalékuk magyar turista volt. Összességében – elemezte a számokat Könnyid László – idén júliusban többen pihentek belföldön, mint tavaly ilyenkor. Ez különösen úgy értékes, hogy 2019 a „rekordévek rekordéve volt”, tette hozzá a szakember.

– Augusztusra már most több mint 2,2 millió vendégéjszakát foglaltak országosan, a Balaton pedig ezek 40 százalékát adja, tehát a térségben működő szolgáltatók jó idényre számíthatnak. Így korábbi előrejelzésünket fenntartva azt várjuk, a főszezonban a belföldi turizmus újabb csúcsokat dönthet árbevétel és vendégéjszakaszám tekintetében is.

Könnyid László szavait minden nyugat-balatoni település igazolja, Hévízen például július közepe óta szinte százszázalékos foglaltsággal működnek a szállodák, és bár korábban több volt a külföldi vendég, most a látogatók 90 százaléka hazai turista.

– A számokat augusztus végéig ismerjük, és az ősz is reményt keltő – mondta lapunknak Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.
– Próbáljuk persze a külföldi piacokat is megcélozni, de természetesen nagyon óvatosan, így valószínűleg ősz elején is inkább a belföldi vendég lesz a jellemző nálunk.

Keszthely vendégforgalma már most meghaladja a májusi várakozásokat, s a reméltnél több a német turista. A szakemberek azt mondják, akik korábban Spanyolországban vagy éppen Portugáliában nyaraltak, az ottani vírushelyzet miatt ismét felfedezték a biztonságos Balatont. Reneszánsz, a 90-es évek után.

A keszthelyi sétálóutca a múlt hét közepén – hűvös, esős időben. A pihenni vágyókat most semmi sem tántorítja el… Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Ha az időjárás engedi, akkor ki kell nyújtanunk az utószezont, mivel az előszezon teljes mértékben kiesett a koronavírus miatt – vázolta a helyzetet Kulics Gábor, a keszthelyi Tourinform-iroda vezetője. – Megfelelő programokkal ez sikerülhet is, ehhez pedig jó partner például a Helikon Kastélymúzeum vagy a Balatoni Múzeum.

A gasztronómiai szolgáltatók szerint a nyári forgalom az elmúlt éviekhez hasonló, fontos változás azonban, hogy rossz idő esetén is kimozdulnak a vendégek.

– Az emberek nagy része kivette a szabadságát, és azt szeretné valóban eltölteni – beszélt eddigi tapasztalatairól Somogyi Renáta, a gyenesdiá­si Bringatanya fagylaltmestere. – Ez annyit jelent, hogy rossz idő esetén sem ijednek meg és rohannak vissza lakhelyükre, szállásukra, hanem próbálják felfedezni a környék, a balatoni települések sajátosságait, lehet ez akár egy jó gasztrohely, egy étterem vagy egy kellemes múzeum.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva