2019.10.15. 12:48
Egy halott szemével lát Szandi
A 23 éves lánynak egy baktérium támadta meg a szemét, ami a kontaktlencse és a szemhártya közti részre fészkelte be magát a nyári hőségben.

Évekig a reggeli rutinja volt a 23 éves Szandinak, hogy felteszi a kontaktlencséit – idén augusztus 6-ig. Hihetetlen kálváriájának végén majdnem megvakult a jobb szemére. Egy ártatlan szempirosodással indult az irodai munkát végző Szandi nem mindennapi története. A fiatal budapesti nő kötőhártya-gyulladásra gyanakodott, de végül kórházba került, ahol kiderült: nagy a baj.

– Egy fekély alakult ki a szememben. Először a Flór Ferenc Kórházba mentem, de onnan átküldtek a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájára egy szemhártya-specialistához – idézte fel Szandi a Borsnak.

– Kiderült: egy baktérium támadta meg a szememet, ami a kontaktlencse és a szemhártya közti részre ékeli be magát, és a nagy melegben (augusztus volt) gyorsan osztódik – folytatta a lány, aki hiába tartott be minden higiéniai előírást a kontaktlencse használatával kapcsolatban, kiderült, ez nem azon múlik.

Egy hónapig volt kórházban, az elején nappal félóránként, éjszaka óránként kellett csepegtetni.

– Ettől ugyan a váladékozás megszűnni látszott, de a gennytasak még nem mozdult. Kiderült, egy részen megnyílt a szaruhártyám, feladta a fertőzés miatt, azonnal szaruhártya-átültetést kell végezni.

Az egyórás műtét után 1 milliméter maradt a saját szaruhártyámból, a többit szervdonortól kapott ko­ronggal pótolták – magyarázta Szandi, hozzátéve: az a tudat, hogy egy halott ember része van benne, elsőre még annál is jobban sokkolta, mint az, hogy akár meg is vakulhatott volna a jobb szemére.

– Amikor hazamentem a kórházból, és belenéztem a tükörbe, bennem volt a tudat, hogy ez nem az enyém. Ha szeretném, meg tudnám keresni az illető családját, de nem érzem, hogy ezt meg tudnám lépni. Nagyon há­lás vagyok, mert általa kaptam vissza a látásomat, de jobb ez a tudatlanság – je­lentette ki a 23 éves menyasszony, aki egyébként 2021-ben mondja ki párjának a boldogító igent.

Az esküvőt ko­ráb­ban szerették volna megtartani, de a 16 varratot csak egy év múlva szedik ki, azt megvárják. Az is nagy kérdés, Szandi mikor ülhet repülőre, a nagy nyomáskülönbséget nem bírná a szeme, ahogy a sós vagy a termálvizet sem. A lány a történtek ellenére optimista, de a családja, legjobb ba­­rátnője és vőlegénye nélkül nem tu­dott volna ilyen erős ma­radni.

– Hálás vagyok a nővéreknek is, akik minden egyes csepegtetés alkalmával jókedvre derítettek, és dr. Imre Lászlónak is, aki megmentette a szememet – tette hozzá Szandi.

A nyári hőségben könnyen szaporodnak a baktériumok. Még nagyobb a veszély a nyári fesztiválok idején, hiszen a kánikula mellett a kontaktlencsék megfelelő tisztántartásának, cseréjének elmulasztása is komoly problémát jelenthet. Ezt tetézi a nyílt vízi fürdőzés, a festékanyagok és hogy ilyenkor jellemzően nagy a por is.

Néhány tipp a higiénikus lencsehasználathoz, ha fesztiválra mész
1. Ha szükséged van tükörre, vigyél magaddal. Inkább a sátorban cseréld ki a lencséidet, mint egy kétes tisztaságú mosdóban. Ilyenkor érdemes inkább napi cserét igénylő lencsét vagy szemüveget használni.
2. A megfelelő folyadékpótlás nagyon fontos, a szemednek is. Az alkohol és a hőség dehidratál, ügyelj rá, hogy elég vizet igyál, szemeid hidratáltságáról pedig gondoskodj szemcseppel.
3. Egyre gyakoribbak az UV szűrővel ellátott lencsék is, ám a szemüveg a szem egészét védi, beleértve a szemkörnyék érzékeny bőrét is.
4. Bár természetes védelmünk is működik, és a szemünket legtöbben becsukjuk úszás közben, a szemorvosok nem ajánlják, hogy fürdőzéskor is viseljük a kontaktlencsét. Ez a természetes vizekre, a medencékre, a jakuzzikra és még a zuhanyzókra is ugyanúgy ellenjavallt.

Mint Németh János, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Osztályának vezetője elmondta, a kontaktlencse viselésének épp az ilyen jellegű megbetegedések a legjellemzőbb kockázati tényezői.
– Sajnos ilyen eset előfordulhat, ha a kontaktlencsét nem jól kezelik vagy nem megfelelően tárolják. Egy ilyen fertőzés akár egy porszem bekerülése miatt is kialakulhat, mert egy gomba vagy egy baktérium megtelepszik a szaruhártyában a kontaktlencse alatt, ahol könnyen elszaporodik. Akár ki is lyukadhat a szaruhártya, és még az is benne van a pakliban, hogy a beteg elveszíti a szemét.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva