2019.04.21. 08:00
Egy igazi szamuráj él Keszthelyen
Kartonpapírból készít komoly páncélokat a keszthelyi férfi, aki egy páncélhoz 180 méter cipőfűzőt is felhasznál.

Már gyerekkoromban is lenyűgöztek a páncélok, órákig tudtam volna bámulni a harci viseleteket, ha a tanárom nem szól rám a múzeumban, hogy menjünk tovább.

Egyszer egy barátjával viccelődtek, miért ne készíthetne ő szamurájpáncélt, aztán hazament és nekiállt.
– Akkor még nem néztem annyira utána, hogyan is készítették ezeket az öltözékeket, a saját fantáziámat használtam. Aztán közel egy évig tanulmányoztam a keleti védőruházatokat, mire újat kezdtem – mondja Ferenc.

Fotó: Borsonline.hu

A kreatív időtöltésből komoly hobbi lett, olyannyira, hogy a páncélkészítéssel már hosszú távú tervei vannak az egyébként fodrászként dolgozó férfinak.
Egy-egy páncél hetek alatt készül el, rendkívül aprólékos munkáról van szó. A Kozane fűzési technikát alkalmazza: 13 lyukat üt az anyagba, azokon keresztül fűzi össze a páncél kartonpapírból kivágott, pár centis darabjait. A védőviselet végül 300 kis lemezkéből áll össze.

Ahogy ezek egymásra rétegződnek, egy vastag védőfelület jön létre, így a kardcsapásokat is állja a vért. A szamurájok páncéljai nyers bőrből készültek, de a sisakok már akkor is fémből. A 19. századtól, amikor a lőfegyverek Japánban is megjelentek, már a mellvérteket is fémből kovácsolták, de nálam kartonpapírból – teszi hozzá nevetve.

Ferenc átlagos írószerboltból szerzi be az alapanyagot, összekötésre pedig cipőfűzőt használ, utóbbiból 180 méter is kell. Mire egy páncélt összerak, mintegy 50 ezer forintot költ rá.

– Egy kicsit maximalista vagyok, talán azért is tetszik annyira ez a hobbi – nevet fel az alkotó, aki most azért dolgozik – természetesen a fodrászat mellett –, hogy pár év alatt egy kiállításra elegendő anyag összeálljon.

(Fotó: Borsonline.hu)

Forrás: Borsonline.hu
Kiemelt kép: Borsonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva