lakaskultura.hu / Madarász Magdolna | 2021.04.09. 12:00
Egy tárgy, egy történet: balatoni vitorlás
Érdekességek és történetek a 20. század lakberendezésének világából: Madarász Magdolna, a Forma Boutique tulajdonosa mesél a múlt század különlegességeiről egy-egy példával illusztrálva – ezúttal egy szívének kedves, a régi idők Balatonjának szuvenírjéről.

A nyár az az évszak, amelynek hangulata és emléke mindig örömmel tölt el minket. Bármi, ami a meleg napsütést vagy a vízpartot idézi, kedves a szívünknek. Eleink nagyok voltak ebben (is), elhalmozták polcaikat nyári emlékekkel, apró iparművészeti kincsekkel, amelyek mind az egykor meglátogatott helyek emlékét őrizték.

Volt kis kancsó Hévízről, porcelán tálka Agárdról, ivópohár Hajdúszoboszlóról és az igazi klasszikus, személyes kedvencem, a plexi vitorlás a Balatonról. A számtalan színben és formában készült kis hajók a Balaton minden részén kaphatóak voltak. Színes és tejfehér plexiből, rendszerint réz árbóccal készültek, melyen a kis vitorlákat feszes damil tartotta. Talpazatukon apró réztáblán a helység neve vagy egyszerűen: „balatoni emlék.”

 

Érdekes emlékegyveleg bontakozik ki a fejemben, ha hosszasan nézem őket. A magyar sportvitorlázás reformkori kezdetei, az első Kékszalag 1934-ből, Bujtor István az összes balatoni filmjével és én magam, ahogy figyelem a szikrázó napsütésben sikló fehér vitorlákat. S hogy aktuális legyek, hátborzongató volt, amikor az idei Kékszalag rajtja a sok száz fehér vitorlával, kedves barátom üvegpolcon álló, számtalan különféle, kisebb és nagyobb, egyszerűbb és extra plexi vitorlásból álló gyűjteményét juttatta eszembe.

Sajnos a készítőkről igen keveset tudunk. A némely darabon megtalálható iparművészeti jelzés annyit jelent, hogy regisztrált iparművészek zsűrizett darabjai az Iparművészeti Vállalat üzleteiben is kaphatóak voltak az 1970-80-as években. Legfőképpen azonban a trafikok, ajándék- és szuvenírboltok kínálatában voltak megtalálhatóak a kis „műanyag” vitorlások, amelyek ma is ugyanazzal az aktualitással hirdetik: nincs Balaton vitorlás nélkül, nincs nyár Balaton nélkül!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva