viharjelzés: Siófoknál 0
25°
27° 16°
É
14 km/h
2018.09.21. 06:27
Egyre előnyösebb a versenytársakhoz képest az LTP
Szponzorált tartalom - Éveken át lefelé csúsztak a hitelkamatok, de most véget értek a paradicsomi állapotok, és a bankok emelik a THM-eket.

Most már egyedül csak az LTP kamata rögzített, épp ezért érdemes – amíg lehet -, kihasználni ezt a megoldást.

2018-ben már elkerülhetetlen a THM emelés

2018 nyár elején idehaza is megjelentek a korábban már beharangozott kamatemelések, többek közt a lakáshitelek terén. Csak négy bank nem csatlakozott a ‘nekirugaszkodáshoz’. Ám kár azt remélni, ezek a pénzintézetek fenntartják rendkívül kedvező ajánlataikat: a piaci viszonyok nyomán idővel mindenki át fogja rendezni a banki termékek feltételeit.

Meddig fog emelkedni a kölcsönök kamata? Az infláció várható növekedése és a nemzetközi kamatemelkedés miatt nem lehet arra számítani, hogy ez a folyamat gyorsan – például pár hónapon belül – leáll.

Épp ezért azt érdemes most az elsők közt megnézni, ha hitelt választunk, hogy milyen gyakran igazodik az alapkamathoz a kölcsön kamata. Szerencsére rendkívül sokféle konstrukció van a piacon. A klasszikus változó kamatozású hitel 3 vagy 6 hónap, maximum egy év elteltével igazítja a kamatot a piaci környezethez.

Létezik olyan konstrukció, ahol ez az időtartam 3, 5 sőt 10 év, ezek lényegében átmenetet képeznek a fix és változó kamatozás között.

A lakástakarék-pénztár előnyös oldala többek közt, hogy végig fix, azaz nem kell változásokkal számolni a kamat terén.

Biztos hozam és biztonságos hitel

A lakástakarék esetében az állami támogatással elérhető 11 százalékos hozam már eleve nagyon szép eredmény. Egyre népszerűbb emellett az LTP-hez csatoltan felvehető fix kamatozású hitel. A kamatok 3,5-5,99 százalékon vannak a különböző ajánlatoknál.

Az LTP-t van, aki azért nem veszi számításba, mert a felvehető lakáscélú hitel összege nagyjából 1,5 millióban maximalizált.

Viszont ne feledjük, családon belül több kedvezményezettet nevezhetünk meg. Akár egy 8,5 millió forintos – és kiemelkedően kedvező – kölcsön is kihozható ebből a konstrukcióból.

Végezetül: jó szem előtt tartani, hogy ugyan még nem változtak ezeknek a hiteleknek a kamatai, ám nincsenek kőbe vésve. A későbbiekben akár ezek is emelkedhetnek.

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva