viharjelzés: Siófoknál 0
29°
30° 19°
É
0 km/h
2019.03.26. 08:00
Eldugott helyek, amiket tavasszal fel kell fedezned
Végre megérkezett a tavaszi jó idő Veszprém megyébe is, ezért érdemes kimozdulni a szabadba. Ha nem tudod merre vedd az irányt, most mutatunk pár helyet, amelyek nincsenek annyira szem előtt, mégis érdemes felkeresni őket.

Bátorkő

Várpalota mellett mintegy 5 kilométerrel, az erdőben megbújva egy legendás romot találhatunk. A korábban Bátorkőnek, ma már csak Pusztapalotának hívott épület valamikor a XIII. és a XIV. század környékén épülhetett.

Bátorkő vára Forrás: wikipedia

A vár a török hódoltság ideje alatt pusztulhatott el, de a pontos időpontot a mai napig nem sikerült kideríteni. Előbb elhagyatottá vált, majd lassan megadta magát a természetnek, és rombadőlt. Fénykorában négy különböző épületrészből állt, köztük egy körülbelül tizenöt méter magas toronyból.

Manapság már a vadregényessége miatt keresik fel az emberek. Ha kilátogatunk érdemes figyelni, mert a sziklákon könnyen megcsúszhatunk.

Tihanyi barátlakások

Ha Tihanyba látogatunk, a település és a Belső-tó mellett érdemes megnéznünk az itt található barlanglakásokat is. A félsziget északi oldalán, a meredek bazalttufa-falban lelhetünk rájuk. Sajnos, mostanra már csak három menekült meg a pusztulástól. A barlangokat emberkéz alkotta, de az eltűnésükben nem volt szerepe. Ennek az oka egy sziklaomlás vagy földcsuszamlás lehetett.

Feltehetőleg a X. századtól a XIV. századig használták őket, egész rendszert alakítottak ki, kápolnával és ebédlővel is rendelkeztek. Kiválóan alkalmasak voltak arra, hogy a szerzetesek itt remeteként élhessenek, és ezzel saját vallási elkötelezettségüket bizonyítsák.

Szentbékkállai-kőtenger

A Káli-medence egyik érdekessége a kőtenger. Az itt található sziklák még a Pannon-tengerből származnak, és a mai napig meghatározzák a környék látképét. Külön érdekessége egy gigantikus kőtömb, amit Kelemen-kőnek vagy ismertebb nevén ingókőnek neveznek. Erre felmászva igazán nem mindennapi élményben lehet részünk, a hatalmas szikla ugyanis könnyedén mozogni, billegni kezdhet alattunk.

Rengeteg kisebb állattal, főleg gyíkokkal és madarakkal találkozhatunk a kövek között. Sokan spirituális erőket is véltek felfedezni a környékén, de aki ebben nem hisz, annak is feltöltődést jelenthet, ha egy kisebb sétát tesz a területen.

Badacsonyi rózsakő

A badacsonyi rózsakőben megtalálható minden, amit a tavaszhoz szoktunk kapcsolni. A környezetében élvezhetjük a a növények egyre zöldebb és virágosabb pompáját, az éledező Balaton közelségét és persze a szerelemet.

A kőről több hiedelem is él még a köztudatban. Nevét Szegedy Rózsáról kapta, aki romantikus pillanatokban üldögélt itt Kisfaludy Sándorral. A helyiek természetesen egy szőlőfajtát is elneveztek róla és egyesek szerint a kőnek különleges képessége van:

„Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De az is elég, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni.”

Tési szélmalmok

A különleges szélmalmokat a Keleti-Bakony legmagasabban fekvő település, Tés mellett találjuk. Igazán érdekes látványt nyújtanak, ahogyan kiemelkednek a megszokott környezetből, mivel a Dunántúlon igazi ritkaságok a holland típusú szélmalmok. Ráadásul a deszkás, hat lapátja miatt Európában is egyedinek számítanak.

Az egyik tési szélmalom Forrás: pixabay.com

Korábban mindkettő használatban volt, akár több mázsa gabonát is képesek voltak megőrölni egy nap. Ma ipartörténeti műemlékek. Különösen naplementekor érdemes megnézni őket, ilyenkor egészen egyedi hangulatot adnak a tájnak.

Forrás: veol.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva