2019.09.19. 08:00
Élen állnak Majthényiék a balatonföldvári vitorlázó Eb-n
Kemény napja volt ma a 17 országból érkezett 62 hajóegységnek a balatonföldvári vitorlázó Repülőhollandi Európa-bajnokságon. A keddi szélmentes nap után szerdán eleve három futamot tervezett a rendezőség, és ebből az elsőt kifejezetten erős, 20-23 csomós északi szélben futották le.

Látva a körülményeket, hét hajó eleve nem is rajtolt, a résztvevők közül pedig tizenkét egység nem tudta befejezni ezt a versenyt. Sok volt a borulás, árbócok is törtek.
Majthényiék jól rajtoltak, az első bója utáni háromnegyedszél szakaszon pedig tovább növelték az előnyüket, szinte végig fenn tudták tartani a bőszeles vitorlájukat, amelyet sokan – jobb a békesség alapon – fel sem húztak.

Ők sem úszták meg azonban technikai gond nélkül: a második cirkálószakaszon kiszakadt az alsó árbócmerevítő rögzítési pontja a hajóból.
– Az árbóc nem volt veszélyben, valamelyest lazítottunk a rendszeren, és a nem igazán optimális alakú vitorlával is meg tudtuk nyerni a futamot. Az előnynek hála, ki tudtunk vitorlázni a partra, kötelekkel ideiglenes megoldást rögtönöztünk, és még épp ki is értünk a következő futam rajtjára – mondta Majthényi Szabolcs.

A következő két futamra lényegesen legyengült az északi szél, és néha 20-30 fokos lengések is voltak benne. A sorrendben negyedik futam izgalmas befutót hozott, Majthényiék mindössze öt centivel futottak be harmadikként a német Burkert-Schwade páros előtt. A szerdai utolsó futamban már nem lehetett megállítani a világbajnokokat: remek rajt után végig vezetve nyerték az ötödik futamot.
Legnagyobb ellenfelük, a dán Bojsen-Möller unokatestvér-páros keményen küzdött az élmezőnyben, de ötödik-második-hatodik helyük egyelőre csak az ezüstérmes pozícióra elég, 5 ponttal vannak mindössze a magyar egység mögött.

Majtényiéknek erős szélben kerültek az élre (Fotó: Cserta Gábor/ Spartacus VE)

A nap remekül sikerült a német Borowski testvéreknek, negyedik-első-második helyükkel feljöttek az összetett harmadik helyre. Mivel már öt futam lement, mindenki kiejtheti a legrosszabb futameredményét – így a németek is megszabadulhattak a tegnapi első futamban elért tizenkilencedik helyüktől. Borowskiék a még hátralévő négy futamban kemény ellenfelek lehetnek, a 470-es hajóosztályban olimpiai ezüstérmes, világbajnok és kétszeres Európa-bajnok testvérpáros még az egykori NDK-s évek óta jól ismeri a Balatont.

– Nagyon fárasztó volt a mai nap, de elégedett vagyok. Jól sikerültek a futamok, és az erős szélben végre lehetett egy normálisat raumolni – idézte fel a délelőtti három vitorlás rohanást Majthényi Szabolcs.
Még négy futamot terveznek az Európa-bajnokságon, amely már így is érvényes. Az utolsó versenynap és a díjkiosztó pénteken lesz.

(Fotó: Cserta Gábor/ Spartacus VE)

A verseny állása 2019. szeptember 18-án:

1. Majthényi Szabolcs – Domokos András HUN 70 (Magyarország- Spartacus VE)

2. Jorgen Bojsen-Moller – Jens Bojsen-Moller DEN 21 (Dánia-Hellerup)

3. Jörn Borowski – Bodo Borowski GER 202 (Németország-Rostocker Yachtclub)

Olvasd el a Majthényi Szabolccsal készített verseny előtti interjút!

Itt a verseny első napjáról készített beszámoló!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva