viharjelzés: Siófoknál 0
-1°
DNY
8 km/h
Fábos Erika | 2019.07.23. 20:09
Élettelenül lebegett a vízben – a szabadnapos rendőr megmentette
Hétfőn délután egy balatonalmádi strandon eszméletét veszítette az egyik strandoló a vízben. Kicsin múlott, hogy meg tudták menteni az életét.

Szerencséje volt annak a nőnek, aki tegnap a balatonalmádi strandon lett rosszul. A lépcsőlejárótól nem messze esett össze és már a vízben lebegett élettelenül, amikor két strandoló észrevette. Partra húzták, és segítségért rohantak.
Büki Zsolt rendőr százados, a Balatonalmádi Rendőrkapitányság közrendvédelmi alosztályvezetője szabadidejében vízimentő polgárőrként teljesít szolgálatot. Éppen a parton volt, amikor segítséget kértek tőle.

Büki Zsolt, a balatonalmádi strandon mentett életet (Fotó:police.hu)

– A strandon dolgozó vízimentővel azonnal rohantunk, de addigra már az egyik vendég megkezdte a segítségnyújtást – mondta Büki Zsolt. – A vízimentő szabad légutakat biztosított a segítségre szorulónál, én átvettem a mellkasi kompresszió alkalmazását, és a nő pár perc múlva életjeleket adott. Ezt követően stabil oldalfekvésbe helyeztük. A mentők és a RUPERT mentőhajó is percek alatt a helyszínen volt. A mentőszolgálat kiérkező munkatársai stabilizálták a bajbajutott nő állapotát, és kórházba szállították.

Büki Zsolt öt éve él Balatonalmádiban, korábban Komárom-Esztergom megyében volt rendőr, kifejezetten a Balaton kedvéért költözött ide. Rögtön elvégezte a vízimentős tanfolyamot, és azóta a rendőri munkája mellett, szabadidejében rendszeresen dolgozik vízimentőként is. Azt mondja, eddig ez volt a legélesebb segítségnyújtás, amiben részt vett.

Korábban egy kajakost is mentett, aki rosszul lett evezés közben és felborult, de ő nem volt eszméletlen, képes volt közreműködni a mentés során. Ezen kívül csak figyelmeztetett veszélyes helyzetekben. Azt mondja, nagyon gyakori, hogy matraccal vagy egy vízijáték miatt olyan messzire sodródnak, vagy merészkednek strandolók, ahol bajba kerülhetnek. A szél csak viszi a strandlabdát, a tulajdonosa pedig megy utána, észre sem veszi, hogy mennyire eltávolodik a parttól, és lehet, hogy nem lesz már ereje kiúszni a mély vízből.

Büki Zsolt arra figyelmeztet, hogy mindenki mérje fel a fizikai képességeit, az úszótudását és az időjárás körülményeit, mielőtt buliból, vagy egy pár ezer forintos játékért az életét kockáztatja.

Fábos Erika

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva