2019.12.10. 15:56
Elhunyt Varga Imre szobrászművész, Siófok díszpolgára
Hosszú és türelemmel viselt betegség után 2019. december 9-én életének 97. évében otthonában elhunyt Varga Imre szobrászművész.

Varga Imre Siófokon született 1923. november 1-jén.

A Nemzet Művésze, Budapest, Hajdúböszörmény és Siófok Város Díszpolgára, Munkácsy-, Kossuth- és Herder-díjas, Érdemes- és Kiváló Művész, a Magyar Érdemrend Középkeresztjénekkitüntetettje, Prima Primissima díjas, a Berlin-Brandenburgi Művészeti Akadémia egykori levelező tagja, a Német Szövetségi Köztársaság I. osztályú érdemrendjének kitüntetettje, a brit Jean Masson Davidson díj kitüntetettje, az Olasz Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjének lovagja, a Francia Köztársaság Művészeti Érdemrendje Parancsnoki Jelvényének és más díjaknak kitüntetettje.

Egy felvétel Varga Imrével, amely 2016-ban készült:

Siófok Díszpolgára címet 1985-ben kapta a képzőművészet terén elért kimagasló érdemeiért, mellyel Magyarország és Siófok város hírnevét is öregbítette.

Varga Imre szobrászművész Krúdy Gyulát ábrázoló alkotása a turisták kedvence Siófokon, a Jókai-parkban (Fotó: Krausz Andrea)

Szülővárosának különböző pontjain számos eredeti és eredeti másolat alkotását megtaláljuk, Siófok Víztornyának közelében és a Fő terén sétálva tulajdonképpen egy ingyenes, állandó Varga Imre-kiállításon járhatunk, hiszen a művész közel egy tucat szobra kapott itt helyet.

A Víztorony lábánál találjuk gróf Széchenyi István szobrát, amelyet egy kör alakú szökőkútban helyeztek el 2012-ben. A nagyméretű bronz és krómacél szobor a grófot a Balaton első gőzhajóján, a Kisfaludyn állva ábrázolja, hiszen Széchenyi István a Balatoni Gőzhajózási Társaság alapítója és örökös elnöke.

A siófoki Víztorony lábánál áll Varga Imre Széchenyi István szobra, amely egy szökőkútban helyezkedik el (Fotó: Krausz Andrea)

A LikeBalaton Varga Imrét köszöntő tavalyi írását itt lehet elolvasni!

Hazai és külföldi tereken, templomokban, középületekben több száz alkotása látható. Szobrai állnak Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban, Norvégiában és Izraelben. Temetése végakaratának megfelelően szülővárosában, Siófokon történik.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva