Krausz Andrea | 2021.12.27. 08:00
Elképesztő tájképek – így éreznek a profi fotósok a téli Balaton iránt
Csikorgó felületek, fagyott buborékok, hóba burkolózó dombos tájak. A profi fotósok a zord időjárás ellenére is azonnal fényképezőgépet ragadnak, hogy megörökítsék a legszebb jeges pillanatokat. Három kiváló fotóst kérdeztünk, akik a Balatonnál élnek.

Böröczky Bulcsú

A balatonboglári Böröczky Bulcsú hat évvel ezelőtt kezdett el fotózni. Drónképei segítségével a Balaton legtitkosabb zugaiba is bepillantást nyerhetünk. Helyismeretének és kiváló technikai felkészültségének köszönhetően egy csapásra az internet kedvencévé vált. Olyan szemszögből mutatja meg a természet szépségeit, amit hétköznapi ember sosem láthatna. Két pályázatot is megnyert, legutóbb a Magyarország 360 fotós versenyen 37 ezer pályamű közül választották be balatoni tájképét a legjobb hatvan közé. Mint mondja, a tél a kedvence.

 

A téli Balaton elképesztő madárvilága
Fotó: Böröczky Bulcsú

– Januárban születtem, és mindennél jobban szeretem a téli csendet és nyugalmat. Ez a legkedvesebb évszakom, előszeretettel fotózom a téli Balatont. Ilyenkor a ritkán látható, különleges fények és színek után kutatok,

amikor ködös az idő, vagy átsejlik a nap, és megvilágítja a kékes-türkizes vizet. A nád pedig már nem zöld, hanem narancssárga színű.

Nagyon szeretem, ha rendesen befagy a Balaton, megjelennek a jégbuborékok, és olyan lékeket láthatunk, amelyeken vízi madarak úszkálnak. A vastag zúzmarás táj is a kedvenceim közé tartozik, de a szürke, borongós időben is mindig kimegyek fotózni. Visz a lelkem. Drónt használok a legszívesebben, a fotózáshoz mindig a legújabb eszközöket alkalmazom. Ha összeilleszteném az összes képemet, akkor fölülről kirajzolódna az egész Balaton.

Mészáros Annarózsa

Mészáros Annarózsa jelenleg a likeBalaton.hu fotóriportere. Anyai ágon negyedik generációs fényképész. Édesanyjának műterme volt, mondhatjuk azt is, hogy Annarózsa fényképezőgéppel a kezében született. 2006-ban szerzett fényképész képesítést. Kedvelt témája a művészet, a zenészek és a színházi előadások, de nemrég családjával a Balatonhoz költözött, így legújabban a tó környékének életét kapja lencsevégre. Mint mondja, a téli fotózás azért jelent kihívást számára, mert nem szeret fagyoskodni.

Fagyott buborékok a parton Fotó: Mészáros Annarózsa

– Bár a telet nem szeretem, a téli fotózás mégis sokkal izgalmas dolog, mint a nyári. A színek plasztikusak, szinte monokróm jellegűek. Az egésznek van egy lüktetése. A hó, a jég és a dér megérkezésével egy anderseni mesevilág jut eszünkbe. Kézzel foghatóvá válik a reccsenő hideg, izgalmasak a csikorgó felületek.

A víz inkább olajos, és a nádasnak is más a hangja, amikor a kis buzogányok meg vannak dermedve. Mindezt a képeken úgy kell visszaadni, hogy a néző érezze a jég szagát, vagy síkosságát!

Hallja, ahogy ropog a hó! És ennek az egésznek van egy csendessége. A téli fotózásban benne van a karácsony közelsége: az ünnepi fények, és az otthon melege, ami ellensúlyozza a kinti zord időjárást. Ilyenkor sokkal többet járok le a partra, mint nyáron. Élvezem, hogy nincsenek emberek. Nemrég költöztünk a Balaton mellé, és most láttam először olyan jégbuborékokat, melyeket a fagy és a szél hozott létre a parton. És bár majdnem lefagytam, hosszú perecekig csak fotóztam. Szinte űrbéli volt a táj.

Németh Levente

A balatonlellei Németh Levente 5 évvel ezelőtt, közvetlenül az érettségi után kezdett el a fotózással foglalkozni, amikor elvégzett egy szakirányú képzést. Azonnal beleszeretett a dologba, és a Somogyi Hírlapnál kezdett el dolgozni. Munkája során sokszor használ drónt is, hiszen így tud érdekes dolgokat megmutatni. Kedveli a Balaton nyári lüktetését, ugyanakkor nagyra értékeli a tél nyugalmát is.

Látványosan töri a jeget a balatoni komp Szántód és Tihany között
Fotó: Németh Levente

– Nagyon szeretek télen fotózni, ez a legkedveltebb évszakom.

A legtökéletesebb fotótéma a befagyott Balaton, főként, ha nem esik rá a hó. Ilyenkor föntről jól látható a jeges tó mintázata.

Utoljára 2017-ben lehetett benne részünk. Mostanában ritka a hóesés, pedig ilyenkor teljesen más világ tárul a szemünk elé. Jó képet bárhol készíthetünk, de az egyik legszebb a balatonlellei Kishegyen lévő kápolna környéke, ahonnan a tó is látszik. Bár munka szempontjából fontos szerepe van a nyárnak, hiszen a térség a turizmusból él, de én szeretem ezt a nyugodt Balatont is.

További fotókért katt a képbe!

 

Nyitókép: Böröczky Bulcsú

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva