Szücs Ildikó | 2020.08.28. 14:00
Elkezdődött a Káli-medence kulturális fesztiválja, a KŐFESZT
A háromnapos rendezvénysorozat a Káli-medence csodaszép falvaiban látogatható: Kővágóörs, Köveskál, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Balatonhenye, Kékkút és a Pálkövei Strand összesen 24 helyszínén közel 150 program várja az érdeklődő kicsiket és nagyokat egyaránt.

Az első napon még szellősen szállingóznak a látogatók, elsősorban Kővágóörs helyszíneire, ahol talán a legtöbb programot találjuk. A Jókai utca egy részét lezárták a kézműves vásározók és a falatozóhelyek standjainak helyet adva.
A csodaszép kézműves szappanok, bőrtáskák, fonott kosarak, fajátékok, különböző kerámiák között válogatva ha megéhezünk, ízletes, és megfizethető ételekből választhatunk, és még olyan ínyencségekre is bukkanhatunk, mint a harcsából készült chips. Találunk isteni finom homoktövis szörpöt, amit ihatunk is azonnal, de be is tankolhatunk magunknak otthonra a lekvárokkal és homoktövisvelő sűrítményekkel együtt.

Vásár Kővágóörsön (Fotó: Szücs Ildikó)

A hangulat családias, itt minden falubeli lakos, ideérkező árus, vagy fellépő művész barátságos, otthonos mosollyal és kedves szavakkal köszönt mindenkit. A faluban barangolva könnyen rátalálunk a különböző helyszínekre, ahol változatos kincsekben lehet részünk. Kiállítást találunk a Tájházban, az Alkotótábor udvarán és a Művelődési házban is, a Mozi Étteremben a gyerekeknek bábelőadást, míg az udvarán koncerteket hallgathatunk.

Fanyűvő játékok gyerekeknek (Fotó: Szücs Ildikó)

Aki gyerkőccel érkezik, a sportpályán egész nap a Fanyűvő játékaival játszhat, a sátorban kipróbálhatja a különböző logikai játékokat és ördöglakatokat, de az egyik legjobb dolog itt a népi kézműves foglalkozás. Ezt nem csak kicsiknek, hanem nagyobb gyerekeknek, és felnőtteknek is ajánlani tudom, ugyanis a vesszőből fonás alapjait sajátíthatjuk el, mégpedig nagyon könnyen.

(Fotó: Szücs Ildikó)

Kovács Zoltán népi iparművész és kosárfonó szakoktató Jászárokszállásról érkezett a Kőfesztre, hogy három napon át segítsen izgalmas apróságokat készíteni az érdeklődőknek. Fűzfavesszőből halacskát, szappantartót, gúzskarikát és gömböt is fonhatunk magunknak, alkotás közben pedig mindenki rá fog jönni, hogy tökéletes kézügyessége van hozzá.

Kosarat ugyan nem most fogunk fonni, mert az iparművész elmondása szerint az azért elég nagy falat, de ezeknek az apróságok elkészítését nem csak a gyerekek élvezték, hanem kamaszok és nagymamák is. A mester türelmesen segít és közben bármilyen kérdésre készségesen válaszol. Bevallom, gyerekkel érkezve ezek voltak a délután egyik legjobb pillanatai, ahogy teljes nyugalomban és békében alkottunk, beszélgettünk és nevettünk az árnyékban.

Alkotás fűzfavesszőből (Fotó: Szücs Ildikó)

A fesztivál még csak most indul be igazán, számos zenei, színházi és kulturális élményben fürödhetünk a többi napon is. Akinek a lelke szomjazik egy barátságos és otthonos, csendes és művészetekben gazdag helyre, akkor a nyár utolsó napjaiban a Káli-medencében a helye, hogy kulturális csemegével feltöltődve induljon neki a közelgő ősznek.

Blues Brigantik koncert a Zenei Hyde Parkban (Fotó: Szücs Ildikó)

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva