borsonline.hu | 2021.05.15. 10:00
Elmarad az ívási tilalom, szabad a pontyhorgászat
Idén elmarad a balatoni pontytilalom, vagyis májusban, az ívási időszakban is horgászhatunk rájuk. Ráadásul a védettségi igazolvánnyal rendelkező pecások éjszaka is kint maradhatnak, így még nagyobb eséllyel csalhatják horogra a kapitális bajszosokat.

– Az ívási időszakban még fontosabb a helyválasztás. Bár a Balaton hatalmas, mégis behatárolt az a rész, ahova a pontyok lerakják ikráikat. Ilyen például Badacsonylábdihegy, ahova ebben a ciklusban tömegesen érkeznek a bajszosok – fogalmazott a Borsnak Hundzsa Ferenc versenyhorgász, aki társával együtt megnyerte Európa egyik legrangosabb viadalát, a Nemzetközi Balatoni Bojlis Kupát (IBCC). – Mindenképp olyan helyet keressünk, ahol sok a sás, nád, mert a pontyok a növények lebegő gyökereire ívnak rá.

Hundzsa Ferenc (balról a második) gyönyörű 20 kiló fölötti pontyot fogott a Balatonon
Fotó: Saját kép

Ne háborgassuk őket!

A pontyok ívása nem egy időben zajlik, általában az azonos korosztályúak verődnek csapatokba, hogy lerakják ikráikat, vagyis a nagy halak ilyenkor együtt vonulnak ki a partközelbe. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem etikus az ívás alatt megzavarni őket. Minden horgász számára fontos, hogy a természetes szaporulatnak köszönhetően bőségesen legyen utánpótlás a Balatonban.

Ha a víz tetején forognak, látványosan csapkodnak, akkor ne háborgassuk őket. Hagyjuk, hogy zavartalanul megtörténjen az ívás. Előtte és utána viszont érdmees próbálkozni, mert nagyon falánkan esznek.

– Hihetetlen energiaveszteséggel jár számukra az ívás, nagyon megterheli a szervezetüket, ezért igyekeznek utána minél több táplálékot magukhoz venni. Ilyenkor azon pecások is szép sikereket érnek el, akik nem ismerik annyira a Balatont – tette hozzá Hundzsa.

Esélyes a sekély

A horgász kiemelte: ebben az időszakban elsősorban a sekélyebb vízterületeken próbálkozzunk, hiszen az ívás mindig a partközelben zajlik.

Az IBCC-győztes szerint a partközelbe húzódnak a kapitális kopoltyúsok, ha nagy a szél
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Ha erős szél fúj a part felé, akkor még közelebb vonulnak, ilyenkor nem ritka, hogy 10-20 méterre a parttól tanyáznak a hatalmas bajszosok. Előfordul, hogy szemmel is látja őket a horgász – mondta az IBCC-győztes, aki a korlátozások feloldása ellenére sem számít tömegre a Balatonon. – Elsősorban a hajnali, reggeli órákban ívnak a pontyok, ilyenkor lehetünk a legeredményesebbek, tehát érdemes minél korábban kimennünk, ha szép példányokat szeretnénk horogra csalni. Nagyon örülök, hogy védettségi igazolvánnyal ismét lehet éjszaka horgászni. Úgy gondolom, a turizmus fellendítésében játszhat ez szerepet, hiszen, akik több napra érkeznek, azok a környéken költik a pénzüket is. Tavasszal még nem feltétlenül eredményesebb az éjszaka, ennek nyáron van jelentősége, amikor meleg a víz.

Fűszeres, halas csalik előnyben

Ferenc barátai, kollégái remek hírekről számoltak be a Balatonról, az elmúlt időszakban szép számmal fogdosták a pontyokat, és nemcsak a profik. Tehát, aki teheti, látogasson el májusban a magyar tengerhez, mert szinte biztos, hogy eredményesen zárja a pecát.

– A tavaszi, kisebb méretű csalikkal próbálkozzunk, mert még hideg a víz. A büdös, halas csemegéket kedvelik ilyenkor a pontyok, főleg, ha van benne egy kis gyümölcsös ízvilág is. Mi például ilyen kombinációval nyertük meg az IBCC-t. De a fűszeres vonulattal is eredményesek lehetünk – zárta Hundzsa.

Forrás: Borsonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva