Turbéki Bernadett | 2021.08.04. 19:11
Előfordulhat, hogy az életünket mentik meg az önkéntesek
Sebimitációs bemutatóval ismertették tevékenységüket a Vöröskereszt önkéntesei. Tizenöt év alatt 45 ezer esetet láttak el, és nyolc alkalommal életet is mentettek a Balaton parton az idén száz éves Magyar Ifjúsági Vöröskereszt elsősegély-nyújtó önkéntesei, akik szerdán ízelítőt nyújtottak tevékenységükből a balatonszárszói strandon.

Sántikáló sérült érkezett az elsősegélynyújtókhoz a balatonszárszói strandon. Azonnal leültették a sérültet, és befáslizták a kificamított bokát. Egy másik esetnél egy védőfelszerelés nélkül görkorcsolyázó fiatal lányt kellett ellátniuk, aki a térdét, és két tenyerét horzsolta véresre, miközben nekiütközött egy fiatalembernek, aki a vállát fájdította. Mindkét imitált baleset sérültjeit olyan állapotba hozták az önkéntesek, hogy akár személyautóval is szállíthatók legyenek bármely egészségügyi intézménybe a mentőszolgálat bevonása nélkül.

Hamar ellátták a sérültet az elsősegély-nyújtók Fotó: Turbéki Bernadett

– A mentők tehermentesítésére vagyunk itt, nekik is pozitívum, hogy nem kell könnyebb sérülésekhez kivonulniuk, ha nem indokolt. Leggyakrabban kagylóvágásokat, kullancs–, és méhcsípéseket kell ellátnunk. A csúszós köveken a ficamok is gyakoriak – mondta a sátoraljaújhelyi Jarecsni Panna, aki éppen szolgálatot teljesített a balatonszárszói strandon. Két éve kezdte az önkénteskedést, nyolc évnyi elsősegélynyújtó tapasztalattal a háta mögött. – A legextrémebb eset Alsóörsön volt, amikor egy férfinek végig repedt a feje. A mentők kiérkezéséig egy „sapkakötést” tettünk rá, amiért megdicsértek bennünket – tette hozzá.

Panna és Nati már sok sérültet elláttak az elmúlt néhány évben Fotó: Turbéki Bernadett

– Orvosi egyetemre szeretnék menni, itt tapasztalatot szerezhetek, ugyanakkor kamatoztathatom is az eddig megszerzett tudásomat – csatlakozott a beszélgetéshez Horváth Natália, aki Pannával együtt teljesít szolgálatot.

– Évente több tíznapos turnust is bevállalok a Balatonnál önkéntesként. Kiskoromban elsősegélynyújtó versenyeken vettem részt, majd jött a szolgálat. 2015 óta járok folyamatosan segíteni. Úgy érzem, a szolgálat nagy szerepet játszik a fejlődésemben, és lehetőséget nyújt, hogy egyre több esetet lássak. Ez azét fontos, mert mentőtiszt hallgató vagyok – árulta el Dóka Alexandra, aki segített már epilepsziás rohamnál, ellátott amputált ujjat, és kerékpárost is gázolás után.

 

A vállsérülést is ellátták Fotó: Turbéki Bernadett

Alexandráékhoz hasonlóan idén tizenhárom település tizenkilenc strandján teljesítenek szolgálatot a Magyar Vöröskereszt önkéntesei. Eddig 1500 esetet láttak el. Tíz napos turnusokban váltják egymást, ami turnusonként negyven főt jelent. A nyáron összesen csaknem 300 önkéntes teljesít majd szolgálatot a tó körül.

– Tavaly sokkal nehezebb volt megszervezni a szolgálatot a vírushelyzet miatt. Igazi kihívást jelentett. Idén a szokottnál egy héttel később kezdtük a szolgálatot, a nehezén már túl vagyunk, még augusztus 22.–ig lehet segítséget kérni önkénteseinktől a strandokon – mondta Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója, aki a szerdai bemutató kapcsán megköszönte a szervezet működéséhez hozzájáruló támogatók segítségét, akik a szolgálatot teljesítők folyadékpótlását, és táplálkozását segítik, de bármilyen további támogatást elfogadnak, amely a szolgálatteljesítők munkáját megkönnyíti.

– Három éve működünk együtt a Vöröskereszttel, és ha életet nem is tudunk menteni, de termékeinkkel hozzájárulunk, hogy a fiatalok ne égjenek le – mondta Horváth–Kelen Réka, akinek cége naptejjel támogatja a szolgálatot.

Új bázisuk lesz az önkénteseknek

Hosszú távon Balatonszárszón rendezkednek majd be az önkéntesek. Ott lesz ugyanis a bázisuk, amely már a birtokukban van, ám rengeteg munkába kerül, mire felújítják a szálláshelyet. Pályázati lehetőségeket szeretnének megragadni hozzá, hogy méltó helyen pihenhessenek a fiatalok a napi szolgálatteljesítés után.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva