Világgazdaság | 2020.10.08. 22:26
Elsüllyedt egy kotróhajó a Balatonban
Nincs biztonságos kikötésre alkalmas hely, ezért a kotrást végző hajók vihar esetén is a nyílt vízen kénytelenek horgonyozni – ezzel magyarázta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), hogy az egyik kotrógép elsüllyedt a Balatonban.

Az OVF beszámolója szerint a „Balaton nyugati medencéjében éjszakai és biztonsági tartózkodásra alkalmas szolgálati kikötő nincs, így a kotrási munkát végző hajók kedvezőtlen időjárási viszonyok esetén is kénytelenek a nyílt vízen horgonyozni.

2020. szeptember 27-én az éjszakai órákban a viharos szél okozta hullámzásban a Béta-Q Kft. tulajdonában álló Balatoni Kis Kotró (BKK) az oldalára borult, majd elsüllyedt. Mentését még az éjszaka folyamán megkezdték, kiemelésére – a BAHART hajója és úszó daruja segítségével – 2020. szeptember 30-án került sor.”

A baleset után egy nappal készült képen nem látszanak a mentési munkálatok
Fotó: Világgazdaság

 

A Világgazdaság kérdésére, hogy okozott-e a baleset környezetszennyezést azt írták, hogy a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság „Vízvédelem” hajója szintén a mentés, kiemelés helyszínén tartózkodott, folyamatosan monitorozta a környezetet, és a vízen szennyezés nyomát nem találták.

Az OVF hozzátette: a KDTVIZIG szakemberei a helyszíni szemlén megbizonyosodtak arról is, hogy a kotró üzemanyagtartálya zárt rendszerű, abból üzemanyag a Balatonba nem kerülhetett. Környezetvédelmi, vízminőségi haváriahelyzet nem alakult ki – szögezték le.
Az ügy érdekessége, a baleset úgy történhetett meg, hogy a szóban forgó kotrógép az OFV szerint rendelkezik a Balatonon történő munkavégzési engedéllyel, vagyis alkalmas a 2-es hullámzónában történő bevetésre, noha a történtek szerint egy újabb vihar akár ismét elsüllyesztheti.

Az OVF tájékoztatás szerint a kiemelést követő szervizelést után a szakemberek meggyőződtek róla, hogy a kotró üzemképes és a működtetése vízminőségi veszélyt nem jelent, ezért 2020. október 7-től a BKK újra munkába állt és folytatja az iszapkotrást.

Az OVF július végén számolt be arról, hogy megkezdték a kotrást a Balaton nyugati medencéjében, amire a víz megnövekedett klorofill-A tartalma és a megjelent algamennyiség miatt van szükség. Az MTI tájékoztatása szerint, Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője szeptember közepén arról számol be, hogy az idén július 22-én, vízminőség-védelmi céllal megkezdett kotrási munkák során Balatongyörök térségében addig 35 ezer köbméternyi mederanyagot sikerült eltávolítani azokról a területekről, amelyek a tavaly nyárvégi algavirágzás gócpontjának számítottak.

Forrás: Világgazdaság

Nyitókép: Illusztráció – MTI/Varga György

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva