Krausz Andrea | 2019.10.23. 19:29
Engedik a Balatont, hosszú idő óta újra hajózható a Sió-csatorna
98 cm jelenleg a Balaton átlagos vízállása, 2019. október 16. óta folyamatosan engedik a tó vizét. A Sió-zsilipen 24 köbméter víz távozik másodpercenként, aminek köszönhetően most hajózhatóvá vált a Sió-csatorna, de nemsokára két éves hajózási zár következik.

A Sió-csatorna negyed rendű víziút, nagyhajók csak a balatoni vízeresztés idején meghirdetett hajózási program szerint közlekedhetnek. Most éppen ennek lehetünk szemtanúi.
A likeBalaton.hu is beszámolt arról, hogy a Balaton levezető rendszere egy 19 milliárd forintos beruházás keretében újul meg, amelynek részeként átépítik a Sió-zsilipet, a hajózsilipet és a balatonkiliti mederduzzasztót. A műtárgyak építése idején kétéves közlekedési zár lesz érvényben, hiszen károkat okozna egy esetleg szükségessé váló vízeresztés.

Mivel a balatonkiliti műtárgy alapozása november 1-jén már meg is kezdődik, ezért időnyerés céljából mintegy 3-5 centimétert csökkentik a Balaton vízállását. A Sió-zsilipet 100 centiméternél kezdték meg fokozatosan nyitni, október 23-ig 2 centiméterrel csökkent a tó átlagos vízszintje a vizugy.hu adatai szerint.

24 köbméter víz távozik másodpercenként a Sió-zsilipen (Fotó: Krausz Andrea)

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel közölte, hogy a vízeresztés lehetővé teszi a hajózást a Sió-csatornán, amivel több hajó is élni kíván, a zsilipelés a Duna felől megkezdődött. A hajók hétfőn indultak el Keselyűsből, várhatóan csütörtök este, illetve péntek reggel érkeznek Siófokra, ugyanakkor a Balaton felől a vízügy egyik vontatási feladatot kapó mérőhajója is átzsilipel.
Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója elmondta, a társaság egy régi, eladásra szánt uszályát szeretné eljuttatni a Balatonról a Dunára.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik hajója is elindult lefelé a Sión, amit meg is osztottak a Facebookon.

Átzsilipelés a Balaton felől (Fotó: facebook/ VMSZ- Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata)

Az időjárás-jelentések szerint csapadékhiány jellemezte a térséget az elmúlt időszakban, és a következő napokban sem várható komolyabb esőzés, de a vízügy válasza alapján nincs ok aggódni a Balaton vízszintje miatt, mert az október általában a tó apadási időszakának a végét jelenti, novembertől pedig a csapadékok hatására megkezdődik a Balaton feltöltődése.

Ilyen lesz az átépített zsilip környéke

A műtárgyak átépítésének sorrendjét ütemekre bontották annak érdekében, hogy a Balaton vízállása mindig szabályozható maradjon. Az új hajózsilip és az új vízszintszabályozó zsilip megépítését követően kerül csak sor a meglévő vízszintszabályozó zsilip elbontására.

És hogy miért van szükség a Balaton levezető rendszerének ilyen nagy átalakítására? Erről itt lehet olvasni részleteket.

Összeállította: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva