viharjelzés: Siófoknál 0
11°
17°
ÉK
1 km/h
2018.10.18. 12:00 Esküvői stílusok a Balatonra #1 – Rusztikus / toszkán tematika
Megosztom
Nincs ötleted, hogy milyen esküvői stílus passzolna a legjobban hozzátok a nagy napon? Sorozatunkban Landesz Kati esküvőszervező segítségével a legnépszerűbb esküvői stílusok közül válogatunk, sok-sok inspirációval illusztrálva. Elsőként a rusztikus, természetközeli esküvők stílusjegyei következnek, amelyek mostanában toszkán köntösben kelnek új életre.

 

Mi az, ami befolyásol minket egy esküvő tematikájának megálmodásánál? A közös emlékeink, az utazások, a stílusunk, a barátaink esküvői tapasztalatai? Vagy egyszerűen csak az, hogy milyen irányzatok hódítanak egy-egy évben? Cikksorozatunkban különböző stílusú esküvőket mutatunk be Landesz Kati esküvőszervező segítségével, aki a most aktuális trendek között kalauzol minket, remélve, hogy iránytűként szolgálhatunk a számotokra legkedvesebb irányzat megtalálásához. Ugyanakkor persze nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy minden trend csak akkor tud élni egy esküvőn, ha az részleteiben tükrözi a pár személyiségét is.

Vannak esküvői stílusok, amelyek tovább tartanak, mint egy-egy szezon trendjei, és örökzöldként vannak fent a palettán – csak az elnevezésük módosul kicsit. Ilyen kategóriába tartoznak a rusztikus, természetközeli esküvők is, amelyek most toszkán köntösben kelnek új életre.

A toszkán esküvői stílus uralkodó jegyei

Aki valaha járt már Toszkánában, biztos, hogy életreszóló élményt szerzett magának. Van ott egy olyan életérzés, amely rabul ejti az embert, és arra ösztönzi, hogy időről időre visszatérjen Olaszország egyik legszebb tartományába. Itt találkozik a gasztronómia, a dombokon elterülő városok sokasága, a gyönyörű borvidék, a ciprusfák sorai mögött kimagasodó villák, és az olasz mentalitás, amelyek egyvelege mesébe illő képet alkot a szemünk előtt.

Nem véletlen, hogy esküvői úticélként és inspirációs forrásként is örökre bevéste magát a párok szívébe.

Az úgynevezett vineyard, vagyis borvidéki hangulatú esküvők stílusába némiképp beolvadó toszkán esküvők alapjegyei megegyeznek a borászatok hangulatvilágával, azonban utóbbinak van egy olyan sajátos patinája, ami kicsit elegánsabbá és klasszikusabbá teszi az esküvőt.

„Itt is megjelenik az olívazöld, a fáradtabb pasztellszínek, a kerámia kiegészítők, kőtartók, agyagedények, tonett székek.”

– Ezt a rusztikusságot viszont kiválóan ellensúlyozza, hogy csillárokat használnak, és bátran nyúlnak az arany és ezüst gyertyatartókhoz, az ezüst evőeszközökhöz, arany szélű tányérokhoz. Rengeteg olyan finomságot használnak, amiről nem is gondolnánk, hogy mennyire jól mutat egy rusztikus borászat udvarában – meséli Kati.

Fűszernövények, nem csak a gasztronómiában

A toszkán esküvők nemcsak az előbbi színvilágukról és anyaghasználatukról ismerhetőek meg könnyedén, hanem az uralkodó növényekről is. Ha ilyen esküvőt tervezel, gondolkodj a klasszikus virágokon túl is – használd bátran a stílus fő jegyeit: például az olajfát, a citrusfát vagy akár kísérletezz – dekorációként – a fűszernövényekkel is, nagyon autentikus hangulatot lehet ezekkel az apró trükkökkel elérni.

Kati arról is mesélt, hogy egyszer készítettek már articsókából is menyasszonyi csokrot, ami nemcsak egyedi, hanem tökéletes kiegészítője is volt az esküvői dekorációnak.

Vacsora a szabad ég alatt?

Ha megfigyeljük a toszkán esküvőket, szinte mindig olyan fotósorozatokkal találkozunk, amelyek szabad térre terített csodás vacsoraasztalokkal várják a vendégeket. Toszkánában a kedvező időjárással sokkal könnyebben lehet tervezni, mint itthon – ahogy Kati mondja, nálunk az időjárás sokkal kiszámíthatatlanabb, ezért mindig érdemes számolni egy esetleges B tervvel.

– Mindig azt javaslom, hogy az ültetett rész, a vacsora, illetve ahol bulizunk valamilyen fedett részen kapjon helyet. Ez lehet akár egy víztiszta sátor alatt is, hiszen akkor ugyanúgy benne maradhat a pár a tájban, láthatják az őket körülvevő környezetet, mégis védettek maradnak egy esetlegesen hirtelen érkező vihartól. Számolnunk kell tehát azzal, hogy bármi megtörténhet, de ha van egy fedett opciód, akkor egyrészt a vendégek komfortérzete sem sérül, másrészt sem dekorációt, sem pedig a terítéket nem teszi tönkre, ha közben elered az eső. Minden más könnyebben áttelepíthető program – mint a welcome fogadás vagy a szertartás – mehet szabadtérre, így a menyasszonynak sem vesszük el azt az álmát, hogy a szabadban tartsa az esküvőjét – tanácsolja Kati.

Kreatív fotózás Toszkánában

Egy toszkán esküvő legszebb „kiegészítője” persze maga Toszkána, azonban az is vitathatatlan, hogy a külföldön tartott esküvők nagyban gyarapítják a költségek végösszegét. Magyarország borvidékein viszont mára egyre több olyan borászat létesül, amely hűen tudja visszaidézni a toszkán hangulatot, és ideális hely lehet egy ilyen esküvőre.

Ha viszont mégsem vonnád meg magatoktól az igazi Toszkána adta életérzést, akkor édes kompromisszumot ad, ha egy fotózás erejéig kiutaztok az olasz tartományba, és készítetek egy meseszép fotóanyagot. Erre ad tippet Kati is: – Egy kreatív fotózás alkalmával a valódi élmény is meglesz, illetve az ott készült fényképek kiválóan felhasználhatóak majd a dekorációban, a meghívóban vagy bármely más grafikai anyagban.

 

Forrás: secretstories.hu

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva