viharjelzés: Siófoknál 0
10°
11° -1°
É
13 km/h
2018.10.19. 10:00 Esküvői stílusok a Balatonra #2 – A vineyard / borvidék tematika
Megosztom
Nincs ötleted, hogy milyen tematikát válassz az esküvődre? Sorozatunkban Landesz Kati esküvőszervező segítségével megmutatjuk a legnépszerűbb trendeket. Ezúttal a vineyard / borvidék stílus titkaiba avatjuk be az olvasókat.

Mi az, ami befolyásol minket egy esküvő tematikájának megálmodásánál? A közös emlékeink, az utazások, a stílusunk, a barátaink esküvői tapasztalatai? Vagy egyszerűen csak az, hogy milyen irányzatok hódítanak egy-egy évben? Cikksorozatunkban különböző stílusú esküvőket mutatunk be Landesz Kati esküvőszervező segítségével, aki elkalauzol minket a most aktuális trendekbe, remélve, hogy iránytűként szolgálhatunk az iménti kérdések megválaszolásához, és a számotokra legkedvesebb irányzat megtalálásához. Ugyanakkor persze nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy minden trend csak akkor tud élni egy esküvőn, ha az részleteiben tükrözi a pár személyiségét is. Alapul véve tehát azt, amit ti képviseltek, vegyíthetitek a most népszerű stílusokkal, amelyek közül legutóbb a toszkán / rusztikus tematikát mutattuk be, ezúttal pedig a vineyard / borvidék stílusú esküvők lesznek terítéken.

A vineyard / borvidék esküvői stílus reneszánsza

– A borászatokban tartott esküvők mindenképpen nagy divatnak örvendenek most – kezdi Kati. – Egyrészt adott a zöld környezet és a tiszta természet, amelyre manapság egyre többen vágynak, illetve megvan ennek a sajátos romantikája is. Nem elhanyagolható pozitívum és erősség azonban az sem, hogy Magyarországon csodás borvidékeink és borászataink vannak, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek – okkal, hiszen nagyon szép környezetet adnak egy esküvőhöz.

Gondoljunk csak például a balatoni régióra, de kiemelhető az is, hogy egyre több borászat létesül modern formában, vagy épp a régiek veszik fel azt a fajta szolgáltatási színvonalat, ami például egy esküvőhöz szükséges. Ez az alap kiindulópont.”

Egy tematika, ami számos másik stílust is felölel

A borászatokban tartott esküvők mellett szól persze az is, hogy nem kell túl sokat dolgoznunk a kellemes hangulatért és a miliőért, szinte a környezet adja a dekorációt. Persze nem maradhatnak el a rusztikus, természetközeli stílusú esküvőkre hajazó elemek sem, úgy, mint a hordó, a szőlő, a boros- vagy befőttes üveg, a rafiák, zsákszövetek, kőtartók. A színek tekintetében pedig az olívazöld, a szürke, a pasztellszínek, vagy a visszafogott, tompa árnyalatok.

Azonban ahogy Kati mondja, meglepő, hogy a vineyard esküvőkbe mennyi stílust lehet belevinni, akár egészen a klasszikus jegyekig.

– Szerintem rengeteg dolog elfér ebben a stílusvilágban. Én akkor lepődtem meg igazán, amikor a Hernyák birtokon a Füvészkert megnyitóját terveztük, és Szabó Móni dekoratőrrel elkezdtük tervezgetni, hogy milyen tematikák illenének oda. Móni javaslatára az egyik megjelenített stílus az elegáns, romantikus esküvő volt, amit el is neveztünk fehér rózsás romantikának. Mikor ez megvalósult, akkor jöttem rá, hogy egy borvidéki hangulatú helyen, egy üvegházban is tud működni a csillár, az ezüst gyertyatartó, a hosszú, szép gyertyák és a rózsák az asztalon. Ezt ugyan nem nevezhetjük klasszikusan vineyard esküvőnek, mert ha valaki erre a típusra gondol, nem biztos, hogy elsőként az elegancia és a fényűző részletek jutnak majd az eszébe, de ebbe a stílusba ez is belefér. Az viszont biztos, hogy ilyen extrém megoldásokkal is lehet kalkulálni.

A vineyard esküvők szezonalitása

A sokszínűség kapcsán érdemes kicsit a szezonalitásról is szót ejteni. Az esküvők időpontja már nagyon vegyes, ha egy naptárat képzelünk magunk elé, szinte már egész évben szívesen házasodnak a párok, megtalálva minden évszak szépségét. De a bor és a szőlő talán leginkább mégis az ősz felé billen, ami lehetőségeit tekintve csak kedvez az erre épülő esküvőknek. Az ősz színei és ízei azok, amelyekben igazán ki tud teljesedni ez a világ. Kati ennek kapcsán mesélt az őszi dekorációkról is – nagyon illik például ehhez a világhoz a narancs, a bordó, a marsala vagy a rozsda színek. Gazdag a választék továbbá a gasztronómia terén is, például a sütőtököt, szőlőt, fügét nagyon jól bele lehet építeni a dekorációba és a menüsorba is egyaránt.

Borászat, mint esküvői helyszín

Ha már bor és vineyard esküvők, adódik a kérdés, hogy vajon mennyire profitáljunk kizárólag a helyszín külső megjelenéséből és földrajzi fekvéséből, vagy mennyire vegyük igénybe azt is, amikről a klasszikus borászatok lényegében szólnak, és amely a hely lelke is egyben – a boros pincéket. A föld alatti ágazatokban húzódó hordóknak és az ott pihenő boroknak megvan a saját hangulata és varázsa, ami Kati szerint kiváló helyszín lehet például egy csapatépítő programhoz, azonban bármennyire is hozzátartozik egy pince vagy egy felszín alatti helyiség a borászathoz, az nem a legideálisabb hely egy esküvőhöz.

– Sokkal temperáltabb a hőmérséklet odalent, ez megkérdőjelezhetetlen, de az én személyes érzésem és véleményem mindig az, hogy nem szívesen vinnék egy olyan helyre esküvőt, ahol nincs ablak vagy természetes fény. Mindazonáltal, ha valaki igazi, autentikus vineyard esküvőre vágyik, akkor vannak olyan pincék már, amik a föld felszínén vannak, és a pincerendszereik is nagy belmagasságúak. Az esküvő romantikájához ezek jobban illenek, mint a mélyben lévő, zártabb pincerendszerek – javasolja Kati.

Nézd meg a legnépszerűbb esküvői stílusok többi részét is!

Forrás: secretstories.hu

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva