Fábos Erika | 2020.08.08. 14:00
Ezek a Balaton leghíresebb marhái – nézd, milyen aranyosak a fenyvesi angus bocik!
Van, aki onnan ismeri ezeket a vörös vagy fekete marhákat, hogy az M7 mellett legelésznek, van aki az étlapokról. A balatoni angus fogalom a steak kedvelők körében.

Balatonfenyvesen van a legnagyobb hazai állománya és törzstenyészete az Aberdeen angus fajtának, ahol világszínvonalú marhahúst állítanak elő, heti 20-25 vágással. Ráadásul modell értékű módon, fenntartható gazdálkodással, az pedig ugyancsak példátlan, hogy az itt előállított marhák kétharmada feldolgozva a hazai vásárlók elé kerül, nem pedig lábon hagyja el az országot. Mindez nem véletlenül alakult így, Balatonfenyvesen régi tradíciója van a húshasznú szarvasmarha tenyésztésnek, már a Hubertus Bt. jogelődje, a Balaton Nagybereki Állami Gazdaság is ezzel foglalkozott, az 1970-es évek elejétől.

Ezt a fajtát a skót Aberdeen és Angus megyékben kezdték el kitenyészteni, innen kapták a nevüket. A fajta ősei a 15. században jelentek meg, de csak a 19. századra kezdték elérni a mai tulajdonságaikat.

— Azt kell tudni, hogy a terület több mint fele, amint gazdálkodunk, gyakorlatilag egy lápterület – mondta Kanyar Roland, a társaság állattenyésztési ágazatvezetője. – Itt a talaj szerkezete és minősége másra nem is ad lehetőséget, mint gyepgazdálkodásra. Nem véletlen, hogy ezeknek a gyenge minőségű területeknek, már több mint 40 évvel ezelőtt a húshasznú szarvasmarha-tenyésztés irányába indult a hasznosítása. Ennek tehát eleve volt itt hagyománya, de 1997-ben elkezdődött egy fajtaátalakító keresztezés, aminek köszönhetően ma már 1200 tisztavérű angus tehén és annak szaporulata adja a állományt. Ez azt jelenti, hogy ma Magyarországon ez a legnagyobb tenyészet.

Az angus egy Skóciában nemesített marhafajta, ami kitűnő tulajdonságainak köszönhetően mára világfajtává vált. Ezek az egyszínű vörös, vagy fekete borjak 30-35 kilogrammos súllyal, tavasszal születnek. Nagyon jámbor természetűek és szinte kommunikálni lehet velük. A fajtának genetikai jellegzetessége az is, hogy nincs szarva, erősek az anyai tulajdonságai, ezért ezek a tehenek könnyen ellenek és sokáig gondoskodnak a borjakról. A bocik egészen addig amíg el nem választják őket, csak legelnek és anya állat tején növekednek. Nagyon gazdaságosan hizlalhatók: ideális körülmények között átlagosan akár napi 1-1,5 kilogrammot is tudnak gyarapodni. Manapság ha versenyt rendeznek, rendre ez a fajta a legjobb, amikor arról van szó, hogy egy hektár területen hogyan lehet a leghatékonyabban prémium minőségű marhahúst előállítani.

Mivel ridegtartásban vannak, alig találkoznak emberrel mégis kíváncsi és barátságos állatok ezek

 

A fenyvesi angusok egész évben ridegtartásban vannak. Márciustól októberig a Nagyberek legelőin lehet látni őket, a téli időszakot pedig modern istállókban töltik. Az állatok másfél és két éves koruk között, 500-600 kg súlyban kerülnek a vágóhídra, ahol a ma ismert legkíméletesebb módszerrel vágják le őket. A feldolgozás a Hubertus Bt. pásztói húsüzemében történik. Ez a marhahús erőteljes vörös színű, finom rostú és szépen márványozott, ennek köszönhető, hogy elkészítés után is omlós és szaftos marad.

A bocik februártól, májusig születnek. Ilyenkor 30-35 kilósak – 18-20 hónapos korukra lesznek vágásra érettek

— Számunkra nagyon fontosak ezek az állatok és amit lehet megteszünk azért, hogy jó életük legyen, egészen az utolsó pillanatig – mondta Kanyar Roland. – Ebbe az is beletartozik, hogy megkerestük a legmodernebb vágóhidat itt a közelben, hogy minél kevesebbet kelljen utaztatni az állatokat és ami még fontosabb, ahol olyan modern technológiával dolgoznak, ami lehetővé teszi a legkíméletesebb vágást. Nálunk tényleg a legelőtől, egészen az asztalig egymásra épülnek a fázisok. A legeltetés, a tenyésztés, a feldolgozás és az értékesítés könnyen ellenőrizhető, mert egy kézben van. Az elmúlt években már nemcsak divat, egyre komolyabb fogyasztói igény is a regionális alapanyag. Az idei koronavírusos pandémia után azt tapasztaljuk, hogy ez még inkább átalakította az ezzel kapcsolatos szemléletet és éppen az olyan megbízható termékeket hozza helyzetbe, mint amilyen a Terra Pannonia is.

A gulyát Balatonfenyves térségében jól lehet látni az M7-ről, ahogy békésen legelésznek a réteken. Ma már Közép-Európa egyik legjelentősebb állománya a fenyvesi Hubertusé

Nyitókép és fotók: Fábos Erika

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva