viharjelzés: Siófoknál 0
12°
NY
4 km/h
Fábos Erika, Krausz Andrea | 2019.08.25. 08:00
Ezeket a falvakat imádni fogod
Ezekből a kis falvakból még elérhető közelségben van a Balaton, de minden adott ami eszedbe jut, ha egy vidéki, romantikus pihenésre gondolsz.

Bonnya


Szántódról 20 perc autózás, Bonnya, ahol a Somogy Kertje Üdülőfalu egyedi házaiban lehet megtapasztalni a vidéki romantikát. Az üdülőfalu épületeink egy része eredeti, igényesen felújított, természetes klímával rendelkező parasztház, vagy parasztházból átalakított kúriaépület, mely megjelenésében a XIX. század végének nemesi udvarházait idézi. A bérbe vehető házak közül a Lencsés-ház helyi védett, a Nagyház pedig országosan védett műemlék. Itt nemcsak a szállás falusi, de a környezetnek megfelelően a programok is azok.

Lehet menni gombász- és gyógynövény-túrára, horgászni, háztáji állatokat etetni, de akár a falusi konyha rejtelmeibe is beavatnak. Van disznóvágás, langalló- és tárcsán hússütés, kürtős kalács készítés, nyársalás, mézeskalács és pogácsa sütés is a programok között.

Polány


Balatonboglártól 25 percet kell autózni a somogyi dombok között, hogy elérjük Polányt. Itt a Barérliget kúriában és tóházakban szállhatsz meg, a helyi horgásztó partján. A Babérliget maga a megtestesült vidéki báj, illatos levendulabokraival és fűszerkertjével a mesés Provence-ot idézi. A kúria a romantikára vágyó párok számára a nyugalom szigetét, az élménykereső társaságoknak kalandos kikapcsolódást, a családoknak pedig az önfeledt közös pillanatokat hozza el. A béke otthona, mégis izgalmas programokkal kecsegtet. A kúriát, a Békeffy család, az 1800-as évek második felében építtette, szobáit pedig a múltat idéző bútorokkal rendezték be, de a mai kor divatos kiegészítőivel dobták fel.

Tematikus hétvégéket is szerveznek itt, gasztronómiai kirándulásokat pedig éppúgy lehet tenni, mint romantikus erdei sétákat. Nagyon jó horgászterep a közeli tó, és nemcsak romantikus elvonulásokra, de emlékezetes esküvőkhöz is kiváló célpont ez a falu.

Felsőmocsolád


Balatonlelléről 20-25 perc autózással Felsőmocsoládra érkezünk. A településen a Bánó birtok a falusi turizmus központja. Itt el lehet bújni a világ elől, nagyokat lehet túrázni, de akár lovagolni is a környéken, vagy horgászni a kisbári tavaknál. A birtokhoz tartozó jószágfarmon állatot etetni vagy simogatni, sétákat tenni a helyi pincékhez, de családi ünnepekre, esküvőkre is kiváló és kedvelt helyszín ez. A korhűen felújított és lakályosan berendezett kastélyban a kétágyas, fürdőszobás, nagyméretű kastélyszobákban, a kastély tetőtéri fagerendás szobáiban, illetve a felújított régi istállóépület korszerű emeleti szobáiban is megszállhatsz.

Szólád

Csak 4 km-re található a Balaton déli partjától, de máris a nyugalom szigetén érezheti magát a vendég Szóládon, a Robiniaparkban. A luxusminőséget képviselő lakóparkban 4-10 fős mindennel felszerelt kertes villák várják a a bérlőket. A környezet lenyűgöző, dombok, erdők, szántóföldek, szőlőültetvények övezik a falu szélén fekvő, több mint 10 házból álló objektumot

A Robiniapark egyik villája Szóládon (Fotó: Robiniapark.com)

Távol a város zajától, igazi falusias környezetben adhatjuk át magunknak a valódi pihenésnek, melyhez a helyiek is hozzájárulnak: piacra lehet látogatni, vagy megkóstolni a helyi pék legfrissebb termékeit, de lehetőség van lovaskocsikázásra, borospince-látogatásra és kérésre még egy jó bográcsételt is elkészítenek a háziak.

Balatonendréd

Aki szeretne úgy ébredni, hogy az ablaka előtt egy őzike vagy egy dámvad legelészik, annak a Zamárdihoz közeli Balatonendrédi Vadaspark és Vendégházban kell szállást foglalnia. A Vendégház egy különleges építési technológiával készült dombház. Az egész épület földdel fedett, érdekes vonalvezetése és izgalmas terei által könnyen elképzelhetjük, milyen lehetett akár a hobbitok lakóhelye.

 

Fotó: Facebook/ Balatonendrédi Vadaspark és Vendégház

A Vadasparkban őzek, szarvasok és muflonok láthatók. Az erdő barangolására kialakítottak egy erdei kalandtúra útvonalat, mely számos hatalmas kilátóval és függőhíddal teszi még izgalmasabbá az erdő világát. Különleges íjászpálya, kültéri, szabadtéri sütési, főzési lehetőség és várja a vendégeket egy igazán festői környezetben.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva