borsonline.hu | 2021.06.04. 16:00
Ezt nem hiszed el! A Balatonnál is merényletet tervezett a kecskeméti terrorista!
Döbbentes! A 21 éves muszlim nevet is felvevő terrorista egy nagyteljesítményű járművel hajtott volna a nyaralók, kirándulók közé a Balatonnál!

Muszlim nevet vett fel a kecskeméti fiú

Szélsőséges oldalakat követett közösségi oldalán, ahol Hüsseyin Ziyadra nevezte át magát az a kecskeméti fiatal, akit terrorizmus gyanújával vettek őrizetbe a Terrorelhárítási Központ munkatársai. A 21 éves egyetemista az Iszlám Állam terrorszervezettel is kapcsolatban állt az interneten.

Megdöbbentő dolgokra bukkant a Bors a terrorizmussal gyanúsított V. K.-val kapcsolatban. A kecskeméti egyetemista közösségi oldalán jól látszik, hogy több muszlim szervezet oldalát követte. Akadt köztük olyan is, ahol ilyen mondatokat lehet olvasni:

„Allah ezt mondta: Ádám fia elátkozott engem, nincs joga ezt velem tenni”– hirdeti a 800 követővel rendelkező Facebook-csoport, a Random Reminders.

Megdöbbentő, de a TEK szerint az Európában is számos terrortámadást és gyilkosságot megszervező és magára vállaló Iszlám Állam nevű terrorszervezettel is kapcsolatban állt: chaten beszélgetett a szervezet kiképzőivel, akiknek hűségesküt fogadott, hogy hajlandó lesz terrorcselekményeket elkövetni, a halál sem riasztotta vissza.

Több szervezet oldalát követte a közösségi oldalon
© Facebook

Az elkötelezettségét jól mutatja, hogy arab nevet is felvett: Hüsseyin Ziyadnak nevezte át magát közösségi oldalán. A Ziad név egyébként bőséget jelent.

Tagja volt Muszlim Ifjúsági Társaságnak is, amely békés szervezet: többször felléptek a terrorizmus ellen is. Kerestük az oldalt. Sulok Zoltán, a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke elmondta: csupán a levelezőlistájukon szerepelt a fiatal.

Hüsseyin Ziyadnak nevezte át magát a közösségi oldalon
© Instagram

K. ismerősei között is szép számmal akadnak külföldi, muszlim, izraeli és török illetôségûek is. A Bors elérte egyiküket, Ahmet Bariscilt, ám egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Az ő személye azért érdekes, mert a kegyes korán értelmezése és magyarázata magyar nyelven című könyv lektorálója, A török-magyar kulturális központ igazgatója.

Célpont: A Balaton!

V. K. két terrortámadást is tervezett. Az egyik helyszín a budapesti Puskás Ferenc Stadion lett volna, ahol az Európa-bajnokságon egy csőbombával akart a levegőbe lőni. A robbanószerkezetet otthonában az Iszlám Állam technikusai segítségével nemrég el is kezdte felépíteni!

A másik helynek a Balaton-parti sétálóutcákat nézte ki, ahol egy nagyteljesítményű járművel hajtott volna a nyaralók, kirándulók közé.

Az Eb telt háza és a Balaton óriási népszerűsége miatt kimondhatjuk: több ezer magyar és külföldi ember élete forgott veszélyben. Elképesztő, de a fiatalember a saját életét is hajlandó lett volna feláldozni azért, hogy a lelke a „paradicsomba” jusson.

Heteken át figyelte a TEK a fiút, mielőtt lekapcsolta
© Terrorelhárítási központ

Tudatosan készült a támadásokra

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója a Retro Rádió reggeli műsorában elmondta: az ifjú terroristára néhány hete bukkantak.

– Folyamatosan figyeljük az internetet azért, hogy a potenciális elkövetőket kiszűrjük. A férfi hetekkel ezelőtt került a látókörünkbe, amikor az Iszlám Állammal került kapcsolatba és hűségesküt tett nekik. Ami­kor a bombát elkezdte felépí­teni, akkor döntöttünk úgy, hogy lépni kell és elindítjuk az akciót – részletezte a főigazgató.

Az altábornagy azt is elmondta: a fiatal az elfogáskor nem szólt semmit és valószínűleg tudta, miért fogták el.

– A cselekmény súlyával tisztában volt. Cselekedeteit vállalta, azokat nem tagadta, és együttműködően válaszolt minden kérdésre – fogalmazott a főigazgató. A TEK szerint a férfi bűncselekményt követett el, amit az ügyészség fog vizsgálni.

Katolikus gimnáziumba járt

A terrorista fiú egy kecskeméti, jómódú, köztiszteletben álló családból származik. A szomszédok elmondása szerint ugyan évek óta nem lakik otthon a fiatal, de korábban többször látták az édesapjával biciklizni.

A férfi a középiskolát a Kecskeméti Piarista Gimnáziumban végezte el. Ez hazánkban elit iskolának számít, a gazdag szülők járatják ide gyermekeiket.

A gimnáziumban katolikus nevelés folyik. Ezért is érthetetlen, hogy a fia­tal miért lett híve a szélsőséges eszméknek.

Katolikus gimnáziumba járt a fiatal, aki hűségesküt fogadott az Iszlám Államnak
© Facebook

A fiatal édesapja, a köztiszteletben álló ügyvéd a Ripostnak megszólalt. A szörnyű perceket átélt férfi úgy fogalmazott: a továbbiakban egy védőügyvéd segítségét fogja kérni. Sikerült beszélnünk a fiú volt gimnazista osztálytársának édesanyjával, aki lapunknak azt mondta, álmukban sem jutott volna ilyesmi eszükbe a fiúról.

– Teljesen le vagyok döbbenve, nem ilyen embernek ismertük meg. Bennem egy kisfiú képe él, aki maximálisan próbált helytállni az iskolában– nyilatkozta a Borsnak a volt osztálytárs édesanyja.

Nyitókép: illusztráció

Forrás: borsonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva