likeBalaton.hu | 2020.12.10. 17:00
Fagytűrő növények gondozása, a kényesebbek teleltetése
Számos olyan őszi növény van, amelyek az első fagyok elültetése előtt elültetve sokat változtathatnak kertünk, teraszunk vagy az erkélyünk hangulatán. Melyek ezek és mire figyeljünk a fázósabb fajtáknál?

Őszi-téli növények gondozása, teleltetése, megóvása

Nem csak tavasszal és nyáron gyönyörködhetünk a virágos, színes kertben! Számos olyan őszi növény van, amelyek az első fagyok elültetése előtt elültetve sokat változtathatnak kertünk, teraszunk vagy az erkélyünk hangulatán.

Az őszi-téli időszakban virágzó növények gondozása rendkívül egyszerű. Beh Mariann kertápolási szakértő szerint a kertészetekben még most is széles a kínálat, nem lőhetünk mellé, ha krizantémot, csarabot és díszkáposztákat ültetünk. Ráadásul ezek egyaránt tökéletes választások lehetnek a kertekbe és a balkonládákba is.

Krizantém a hosszú virágzásért

Fotó: Freepik

Számtalan méretben, formában és színben kapható a krizantém, amelyek között találunk gömb alakú, tömöttebb vagy lazább bokrúakat is. Mivel napfényigényes növény, ezért a legjobb hely számára a déli fekvésű ablakpárkány vagy a terasz. Az őszi fagyokig fontos, hogy rendszeresen öntözzük a tövénél, az elnyílt virágait pedig folyamatosan csipkedjük le, így tudja folyamatosan hozni az új bimbókat.

Karácsonyig gyönyörködhetünk a csarabban

Fotó: Freepik

Beh Mariann szerint szintén jó választás lehet a csarab, amely egészen november végéig hozni tudja az apró, harang alakú virágait. A kertészetekben rózsaszín, de fehér és zöld virágú változatban is megtalálhatjuk, így akár csoportosan is ültethetjük. Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy bár csak novemberig nyílik, a virágai egészen decemberig a növényen maradnak, ezért karácsonykor is az egyik legszebb kültéri dísznövény – mutat rá a szakértő a lakaskultura.hu cikkében.

Díszkáposzták a különleges hangulatért

Fotó: Freepik

Ha valami meglepő, és igazán mutatós növényt keresünk, válasszuk a változatos színekben pompázó, fodros levelekkel tarkított díszkáposztákat, amelyek azon túl, hogy nagyon jól tűrik a hideget, hihetetlenül egyszerűen gondozhatók. Ügyeljünk a gondozására: a szakértő szerint fagyokig öntözzük rendszeresen és ne csak a földjét locsoljuk, hanem a leveleire is permetezzünk vizet. Természetesen a lakás díszeivé is válhatnak, a képen látható módon.

További hasznos tanácsokért nézd meg az alábbi videót és olvasd el a tanácsokat pontokba szedve

  1. Vigyük védett helyre a hidegre érzékeny dézsás növényeket, és gondoskodjunk megfelelő takarásról a kint maradó kedvenceink számára.
  2. Az edzettebb fajták tovább kint maradhatnak. Az ideális telelőhely egy 5-10 fokos, lehetőleg világos és zárt helyiség. Minél hűvösebb, annál kevesebb fénnyel beérik a növények. Legkorábban az enyhe éjszakai fagyot is megsínylő fajokat (pl. angyaltrombitát, citrusféléket, murvafürtöt) kell bemenekíteni. Az edzettebbek – pl. egyes pálmák – a zord tél érkezéséig kint maradhatnak. A leandert a száraz levelek eltávolítása után permetezzük le rovarölővel, nehogy kártevőket is bevigyünk a melegbe.
  3. Fedjük be a növényeket! Hó- és fagyvédő fóliák, geotextilek, valamint jutaszövet méretre vágható tekercsben vagy cserepekre, dézsákra és kisebb koronájú növényekre húzható zsák kivitelben vásárolhatók gazdaboltokban, kertészeti és web áruházakban. A fényt megszűrő, lég- és vízáteresztő polipropilén szövet alatt a növények és cserjék nem fognak befülledni vagy kiszáradni.
  4. Nagy szél és havazás után mindig ellenőrizzük a takarásokat, a buborékfóliát pedig időről időre szellőztessük. A túlzottan szoros vagy helyenként letapadó védőburkolat rothadást okozhat! A könnyű nyári mulcsokat érdemes lecserélni a hideg ellen jobban védő anyagra, pl. fakéregre vagy vastag lombtakaróra.
  5. Enyhe tél esetén a kevésbé érzékeny dézsásokat védett, napos házfal mellé költöztethetjük. A deszkára vagy hungarocellre állított edényekben összekötözött növények tövét mindig védjük száraz (!) avarral, a koronájukat takarással. Magát a cserepet is körbefóliázhatjuk. Egy ilyen csomagolás belsejében 3-4 fokkal melegebbet mérhetünk, mint a kert szélnek kitett, árnyékos részén.
  6. Az örökzöldek télen is végeznek fotoszintézist és párologtatnak, ezért rázzuk le róluk a friss havat, és a csapadékmentes időszakok fagymentes napjain ne feledkezzünk meg az öntözésükről – foglalta össze a lakaskultura.hu a hasznos tanácsokat.

 

 

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva