likeBalaton.hu | 2021.01.10. 10:00
Fél méter vastag jég a Balatonon - látványos videókkal!
Láttál már ló vontatta balatoni síelőt és csákánnyal jeget ütő halászokat? Tudod, mi volt a jégkorcsolyázás etikettje a múlt században? Nézd meg a cikkünkben szereplő videókat, és legalább gondolatban suhanjunk idén is a Balaton jegén!

Jó pár éve nincs egybefüggő jégréteg a Balatonon, szinte el sem tudjuk képzelni, milyen hosszú, és tartós hidegek voltak azokban az időkben, amikor gyalog át lehetett sétálni a déliről az északi partra.

Az Esti Kurir 1938. január 8-án írja, hogy „a Balaton jégpáncéljának vastagsága egyre növekszik. Most már 24 centiméter vastag.”

Téli munkák a befagyott Balatonon

Jeges halászat a Balatonon? Hihetetlen, hogy ilyen vastag jégpáncél borította a tavat! Nézd, ahogy a hatalmas csákányokkal léket ütnek, és a 400 méteres hálókkal halat fognak a halászok!

El sem hisszük, de 50-60 ember dolgozott egyszerre a jégen. A fáradságos nehéz munkához a halászok mellé alkalmi munkavállalók is kelletek. Erősebb jégen szekerek, szánok kísérték őket, és a kifogott halat a Balaton közepéről kiszállították a partra a kereskedőknek, vendéglátósoknak.

Még a múlt század elején is a télen kivágott balatoni jeget használták nyáron a fagylaltkészítéshez és az élelmiszerek hűtéséhez. Télen korcsolyáztak, fakutyáztak a Balatonon, nyáron pedig a tó jegével hűtötték az élelmiszereket. A vendéglátósoknak, gyógyszerészeknek és sok családnak saját jégverme is volt, amiben szalmába bugyolálva tavaszig, néha nyárig tudtak jeget tartani.

A jég a nádaratás szempontjából is nagyon fontos volt, hiszen ebben az időben kézzel aratták a nádat, és csak a kellően befagyott Balatonra tudtak rámenni az arató munkások. Ez komoly fizikai munka volt, de a nádra szükség volt, tetőfedésre és szigetelésre is használták.

Itt írtunk bővebben a balatoni jég felhasználásáról!

Sport és szórakozás a jégen

A Nemzeti Újság 1940. február 25-én nem csak a jégbe fagyott tóról ír, hanem beszámol arról is, hogy az utazók már télen lefoglalják a balatoni szállásaikat!

„Az utak mentén dermedten fagyoskodnak az akácok és a tó tükrét börtönbe zárta a jég. A behavazott Balatonon csizmás emberek lépte nyomán kopog a jég, úgy járkálnak át Zánkáról Berénybe, mintha a sima aszfaltot taposnák. Ma már virtus ez a tavi-gyaloglás és a somogyi magyar nem akar elmaradni a zalaiak bátorsága mögött.

Szekér is mind több döcög át a jégen. Az északi szél sok helyütt befútta hóval a jeget és dermedt torlaszok merednek az ónos ég felé… Olykor kiragyog a nap, erőtlen, de biztató februárvégi napsugár.

A Balaton még mélységes téli álmát alussza, de Pesten már szövögetik a balatoni terveket. A helyes kifejezés a szövögetés helyett talán az, hogy a balatoni irodában Budapesten már szobákat is foglalnak le júliusra és augusztusra. Ilyen rekordja sem volt még az öreg Balatonnak!”

Korcsolyázók, fakutyások és jéghokisok használják ki a sportolásra alkalmas jeget, jégvitorlások és jégtáncosok is láthatók a videóban.

Volt már akkor is korcsolya reklám az újságokban is, ez azt feltételezi, hogy nagyon népszerű volt ez a téli sport a tónál, a fiatal, vézna, sápadt lányok számára kifejezetten orvosi javaslat volt a korcsolyázás.

Korcsolyázás, Sági János fényképe 1910.

A jégpályán akár még egy kézcsók is elcsattanhatott, amit a melegedőből figyelő gardedámok nem vettek észre. Kattints ide, és tudj meg mindent a jégpályák etikettjéről!

A balatonföldvári sportünnepségen jégtáncosnők piruettjei és a jéghokisok szórakoztatják a korabeli közönséget.

Balatonfüreden jégnapokat tartottak, hihetetlen gyorsasággal száguldanak a videóban a jégvitorlások és a fakutyások is.
Tudtad, hogy a fakutya onnét kapta a nevét, mert a jégen siklás közben furcsa, vonyító hangot adott ez a karfás székre hasonlító eszköz?

Idézetek forrása: arcanum.hu

Nyitókép: Sági János, 1910.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva