Turbéki Bernadett | 2021.08.05. 11:00
Véradó busz járja a Balaton déli partját
A nyárral együtt megkezdődött a szabadságolások és az oktatási szünet időszaka, amikor az utazásoknak köszönhetően csökken a véradó kedv. A balesetek, műtétek azonban ugyanúgy igénylik a kórházi ellátáshoz szükséges vérkészítményeket. Ezért van duplán szükség az emberek önzetlen adományára a betegek maradéktalan ellátásához.

Hajók és vitorlások pihentek kedden délben a fonyódi kikötőben. Mellettük a parton szokatlan módon egy busz is leparkolt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma bocsátotta rendelkezésre a jól felszerelt járgányt, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) vért gyűjtsön a segítségével. Az OVSZ ugyanis egy nyári, Balatoni véradó kampányt indított.

Hajók mellé parkolt a vérgyűjtő busz Fotó: Turbéki Bernadett

A Balaton-parti véradó kampányt már júliusban megkezdték az északi parton. A déli part első állomása a fonyódi kikötő volt, ahol a BAHART-nak köszönhetően kapott helyet a véradók busza.

– A katonaságnál adtam először vért, és ennek már harminc éve. Azóta évente két–három alkalommal rendszeresen adok vért – mondta Horváth József, miközben a tűző napon várta, hogy bejusson a buszba, amelyen óriási felirat hirdette, hogy „Szállj fel a VÉRADÁS járatra!”

Szarka Bernadett harminc éve nyújtja a karját, hogy segítsen Fotó: Turbéki Bernadett

Szintén harminc évvel ezelőtt nyújtotta tű elé a karját Szarka Bernadett, aki kisfiával érkezett a fonyódi kikötőbe vért adni.

– Ha valami történik, megnyugtató, ha van elegendő vér, ezért járok rendszeresen vért adni – mondta, miközben pumpálta az életmentő folyadékot.

Szücs Péter sportolóként a teljesítményét serkenti a véradással Fotó: Turbéki Bernadett

– Tartok tőle, hogy egyszer nekem is szükségem lehet rá. A véradás pedig felfrissíti a vérkeringésem, frissebbnek érzem magam, aktívabb vagyok, gyorsabban tudok gondolkodni, és futni – mondta Szücs Péter, aki sportemberként fontosnak tartja a véradást.

Véradásra pedig bárkinek lehetősége nyílik a napokban, aki a Balatonnál nyaral. Augusztus 6-án például Balatonlellén a Borhét kapcsán, a Móló sétányon szintén 12:00-17:00 között.

Véradásra mindenki jelentkezhet, aki elmúlt tizennyolc éves, de még nem töltötte be a hatvanötöt, a testsúlya eléri az 50 kilogrammot és egészségesnek érzi magát. Véradáshoz pedig vinnie kell a személyi igazolványát, a lakcím- és taj kártyáját.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva