Krausz Andrea | 2020.06.18. 14:00
Felszedték a balatoni halrácsot, szabad horgászni a csatornákon
Lebontották a Nyugati-övcsatornán és a Kéthelyi-hídnál lévő mobil halrácsot, amit minden évben ideiglenesen helyeznek ki a halak védelmére. Június 15-vel véget értek a Keleti-bozót-csatornára és a Nyugati-övcsatornára vonatkozó tilalmak, így a horgászok itt a pontyot és a harcsát is megtarthatják.

A mobil halrácsot csak időszakosan, a nagy testű pontyok vándorlási idejében élesíti a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (A halrács pálcái között egyébként a kisebb halak gond nélkül átjutnak a lezárt időben is.)

A halrács működtetésének egyik legfőbb oka a kapitális balatoni pontyok védelme. Ezek a nagy tenyészértékű halak szeretik a szűk csatornák, árkok sekély vizében letenni ikráikat, ahol védtelenek voltak a tisztességtelen orvhalászokkal és szigonyozókkal szemben.

A mobil halrácsot idén április 3-án állították fel (Fotó: MTI/Varga György)

 

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a Keleti-bozót-csatornára és a Nyugati-övcsatornára vonatkozó tilalmak most a Balatoni Horgászrend 7. pontja szerint véget értek, a folytatásban tehát a területi jeggyel a teljes szakaszokon szabad horgászni, és a horgászrendi keretek között engedélyezett ponty és harcsa fogás is megtartható.

Szintén június 15-éhez kötődik, hogy véget ért a harcsa és a compó fogási tilalmi ideje is. Június hónapban így már csak a kősüllő fogási tilalma maradt érvényben a Balaton vízrendszerén, amelyre június 30-ig még figyelniük kell a horgászoknak.

Nyitókép: balatonihal.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva