Végig magabiztosan versenyzett Pohner Ádám a világ leghíresebb szakácsversenyének első napján. Mindent olyan precízen sikerült megalkotni, ahogy azt előre eltervezték. Még 2018 februárjában a balatonszemesi Kistücsök étterem 25 éves séf helyettese, Pohner Ádám nyerte a Bocuse d’Or szakácsolimpia magyar döntőjét, ő versenyezhetett az európai fordulón, Torinóban, és tovább is jutottak a nyolcadik helyen.
A maga 25 évével a mezőny legfiatalabb indulója a Balaton-parti szakember.
Pohner Ádám és a magyar csapat szerda reggel 8:10-kor, másodikként állt munkába olyan nagyágyúk társaságában, mint az Egyesült Államok, Norvégia, vagy Dánia. Azért nagyágyúk, mert 2017-ben például az Egyesült Államok lett az első, Norvégia pedig a második helyezett.
A zsűrizésben is történt egy magyar vonatkozású váratlan fordulat. Hamvas Zoltán megbetegedése nem tette lehetővé, hogy részt vegyen a kóstoló zsűrizésben (minden induló ország küld egy szakembert a zsűribe). Helyét – a francia zsűri beleegyezésével – a helyszínen eredetileg vendégként részt vevő Széll Tamás vette át. Végül is örültek ennek is a magyarok, hiszen Széll Tamás nem csak versenyzőként rendkívül tapasztalt a Bocuse d’Or világában, de 2018 júniusában Torinóban már részt vett a bírálatban.
A mindig tökéletességre törekvő Pohner Ádám táljai nagyon jól sikerültek.
A hústéma a „Legjobb magyar vasárnapi sült” fantázianevet viselte. A tálon szerepelt egy sült borjúkaraj, kalács csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, fehérrépa vörösbor mázzal, almasalátával és retekkel, mustáros zöldborsó, hagyma tart, és ravioli Madeira mártással.
A tányértéma az „Arany chartreuse” nevet kapta. Maga a chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamint kagylófélékkel. A tányéron szerepelt még egy tárkonyos spárga, retek-, alma- és tormasaláta, mousseline mártás, valamint csicsóka chips.
A verseny után oprtimistán nyilatkozott a LikeBalatonnak Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, aki az első pillanattól fogva figyelemmel kísérte Lyonban az eseményeket és hatalmas szurkolótábort toborzott a helyszínre.
– Hogy látta, hogy sikerült Ádámék versenye?
– Fantasztikus volt, én nagyon optimista vagyok. Sikerült Ádáméknak minden, amit begyakoroltak. Kedden és szerdán is 12-12 csapat versenyez, és én úgy érzem, hogy a mai mezőny első felében vagyunk.
– Ezt miből lehet tudni?
– A pontszámokat valóban csak szerdán délután tudjuk meg az eredményhirdetést követően, viszont ami nagyon érdekes, hogy most már évek óta nagyon jóban vagyunk a Bocus családdal és amikor lement az egész verseny, akkor folyamatosan jöttek oda hozzám és gratuláltak, mert tudták, hogy Ádám a mi versenyzőnk.
– Mennyire okozott fennakadást, hogy menet közben elromlott a magyar csapat sokkolója (gyorsfagyasztója), és a szomszéd boxban versenyző marokkóiak adták kölcsön a sajátjukat?
– Nagyon jó volt, hogy nem zökkenetek ki Ádámék a munkából, abszolút nem ijedtek meg, feltalálták magukat és megoldották a problémát. Sem időben, sem a munkában nem csúsztak el. Technikai malőr bármikor előfordulhat, akárcsak a hétköznapi munka során. Amikor tele van egy étterem és valami elromlik, akkor is meg kell oldani.
– Ki lehetett valamit olvasni a zsűritagok arcából miközben kóstolták a magyar versenyműveket?
– A zsűritagok arcán azt lehette látni, hogy tetszett nekik. De valóban gyönyörűek voltak a tálak.
Pontszám és eredmény szerda (január 30.) este hat óra körül várható. A teljes csapat: Pohner Ádám, Hamvas Zoltán (elnök), Csillag Richárd (commis), valamint Segal Viktor (coach).
Így szurkolt a magyar csapat a balatonszemesi Pohner Ádáméknak:
Határtalan öröm hallatszik a magyar lelátóról! Megcsinálta a magyar csapat!
Közzétette: Magyar Bocuse d’Or Akadémia – 2016. május 11., szerda
Krausz Andrea