Krausz Andrea | 2021.06.18. 06:00
Feltárul a balatoni süllők titkos élete! Megtámadták a búvár kameráját
A víz alatti felvételeken jól látszik, ahogy egy nagy balatoni süllő nem úszik el a búvár elől, hanem agresszíven lép fel vele szemben. Viselkedésére megvan a magyarázat: a képeket áprilisban, az ívás idején vették fel. Elképesztő videó született a balatoni fogasokról.

Mi, emberek is mindent megteszünk, hogy megóvjuk gyermekeinket, de nincs ezzel másként a süllő sem. Gondosan őrzi a lerakott fészkeken lévő ikráit a hím süllő a Balatonban. Mindent elkövet, hogy minél több apróság cseperedjen fel egészségben. Éjjel-nappal ott strázsál a fészek körül.

Meglepően tiszta víz alatti felvétel a Balatonban
Fotó: YouTube/Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. – hivatalos

 

– Ijesztő volt, ahogy a zavaros vízből kibukkant egy óriási süllő feje, és erőteljes kattogó hangot hallatott

– mondta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője, aki a film tanúsága szerint búvárként merült alá a tihanyi, gödrösi akadónál, hogy kollégájával megörökítse a fészekőrző fogasok viselkedését.

Félelmetes egy ilyen elszánt, nagy süllő a víz alatt
Fotó: YouTube/Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. – hivatalos

 

Keresztbe állt a süllő

– Ezt az ijesztő hangot valószínűleg a garatban vagy a szájüregében képzi, ugyanis láttam ahogy megrándult az arcizma. Keresztben állt előttem a süllő, meresztette a hátuszonyait, egyértelműen fenyegető pozíciót választott. Úgy gondolom, hogy ez a hang a közeledő ellenség elriasztását szolgálja, illetve a társakkal kommunikál így.

A nagy fogasok voltak az agresszívebbek, ők sokszor közel jöttek és a kamerára is ráharaptak. A kicsik a búvár közeledtével viszont elillantak

– összegzett Nagy Gábor.

Találmánnyal segítik az ívást

A napokban mutatta be a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. annak a filmnek az első részét, amely a balatoni süllőállomány megújulásáról szól. Egészen pontosan arról a halgazdálkodási munkáról, amivel a szakemberek a süllők szaporodását segítik elő. (A projekt neve: A „balatoni halállomány fenntartható, horgászati célú hasznosításának megalapozása GINOP-2.3.2-15-2016-00004”)

A Balaton miniszteri biztosának kinevezett Szári Zsolt, aki egyben a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, arról számol be, hogy négy év kísérletezés után hogyan alkották meg azokat a mesterséges süllőfészkeket, amelyekkel a legjobb eredményt lehet elérni a Balatonon. A projekt végén kiderült, hogy a kör alakú, 80 cm átmérőjű műfészkek a legalkalmasabbak, le is gyártottak belőle 2500 darabot.

A teljes filmet itt lehet megnézni:

Nyitókép: YouTube/Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva