2019.11.17. 14:00
Fenekezés? Üljük ki a halat
Nincs is jobb annál, mikor az ember reggel leül a tópartra, és elkezd bíbelődni a felszerelés kiválasztásával. A helyi körülmények felmérése után célszerű kiválasztani, aznap milyen bottal, milyen csalival és felszereléssel próbálunk meg sikereket elérni.

A horgászfelszerelések különbözőségét elsősorban a halfogási módok határozzák meg – lássuk ezeket.

1. Az úszózás
Egy kezdőnek érdemes ezzel a felszereléssel kezdenie. Ez a legélvezetesebb módja a horgászatnak, hiszen a halak minden rezdülését érezni. Ha az úszó alámerül, esetleg lassan oldalra indul, vagy felfekszik a vízre, máris akaszthatunk. Itt is érvényes az aranyszabály, gyakorlás teszi a mestert. Tavasszal hatásos az élő csalik használata, úgymint a giliszta vagy a csontkukac.

2. A fenekezés
Ez már a haladóknak kitalált horgászati forma. Ilyenkor a csalit messzebbre (50 méterre) is bejuttathatjuk a vízben, akár egészen a szemközti nádfalig. Ez a típusú horgászat nagyobb rutint kíván, a csalik használata itt is érvényes, tavasszal jók az élő csalik, mellette kukoricát és búzát kínálhatunk az éhes halaknak. A fenekező módszernél általában egy vagy két horog kerül az ólom, jobb esetben etetőkosár mellé. Ezzel a módszerrel nagyobb halakat csalhatunk horogra.

3. Pergetés
Felejtsük el az egy helyben üldögélést, a kényelmes sörözgetés. Ez a típusú horgászat folyamatos mozgást igényel: kihúzni és behajítani a csalit. Híveinek száma mégis dinamikusan növekszik az utóbbi években, s ezen belül egyre többen szeretnének gumihallal, twisterrel is sikerélményeket szerezni. Az elindulás, az első gumicsalis süllők elejtése nem könnyű feladat. A horgászat legizgalmasabb része, amikor a kapás megérkezik. Egyrészt igazolva láthatjuk a választott technikát, a műcsali méretét és színét, másrészt a tevékenységünk alapcélja teljesülhet, a halfogás.

Horgászboltok, horgásztavak a Balaton körül

Mindent a pecázásról

Forrás: csupasport.hu
Nyitókép: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva