likeBalaton.hu | 2020.07.24. 16:13
Figyelem! Ezt tudnod kell az időjárásról, ha a Balatonon vagy!
Hatalmas zivatarrendszer közelít a Balatonhoz. 17-18 óra körül éri el a térséget és főleg a nyugati medencében hatalmas vihart, özönvíz szerű esőt okozhat egész éjszaka és még holnap is.

Egy órája ért Szlovénia határához a hatalmas zivatarrendszer. Magyarország felé közelít, 17 óra után érkezhet meg délnyugatra, nyugatra. Önálló kisebb cellák már előtte is lehetnek. A Balaton nyugati medencéjében – vagyis a Keszthelytől a Badacsony-Fonyód szorosig tartó területen – lehet a legkeményebb az esőzés.

A várható rendkívüli időjárás hátterében egy, a mediterrán területekről fölénk sodródó és itt kimélyülő ciklon áll. Ezeknek a celláknak az a jellemzője, hogy folyamatosan fejlődnek, és közben gyorsan mozognak. Amikor lassabb a mozgásuk, egyhelyben fejlődnek, olyankor pedig azt a rengeteg vizet, amit tartalmaznak, kis területen adják ki magukból. Ilyenkor alakul ki villámárvíz, vagyis hogy nagyon rövid idő alatt akár egy heti csapadékmennyiség hullik le. Most például az előrejelzés alapján szombat estig a többnyire záporos vagy zivataros csapadék mennyisége a Balaton nyugati területein meghaladhatja a 60 milliméter is. Az ilyen hirtelen lehulló esővizet nem tudja befogadni a talaj, így villámárvizek alakulhatnak ki.

A ciklon szombati átvonulását követően vasárnap már csökken a felhőzet és annak az esélye is, hogy nagyobb mennyiségű eső lesz, de szorványos záporokra azért érdemes készülni. Az idő addigra nemcsak jobb, melegebb is lesz: 27-29 fokra lehet számítani.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva