Horváth Virág | 2020.09.03. 18:29
Elképesztő élményekkel vár a Filmpiknik
Csütörtök óta vörös szőnyegen vonulhatunk be a Hangvilla épületébe, akárcsak ha Hollywoodba csöppenne az ember. Az elkövetkezendő napokban a magyar kortárs filmkultúra gyöngyszemeivel találkozhatunk a Filmpiknik programjában.

Pénteken egymás után rögtön két kiemelkedő alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők a Hangvillában, és részt vehetnek közönségtalálkozón is. Buvári Tamás Magdolna című Magyar történelmi filmdrámájának bemutatója 18 órakor kezdődik, a közönségtalálkozón a rendezővel, Udvardy György érsekkel és a film stábjával is lehetőségünk nyílik találkozni.

Szeretetről, szolidaritásról, egy lány emberfeletti küzdelméről mesél a Magdolna, amely az 1945-ben meggyilkolt Bódi Magdi két drámai napját mutatja be. 1933-ban, egy napsütéses napon rejtélyes üzenetet kap, amely megváltoztatja sorsát. 12 évvel később, a II. világháború egyik utolsó napján egy orosz katona megöli őt, miközben magát és társait védelmezi.

Bódi Magdi folyamatosan segítette a rászorulókat. Sokat foglalkozott a gyerekekkel, a fiatal lányok lelki nevelésével. 2017-ben kezdeményezték boldoggá avatását a Vatikánban. A főszerepben Nagy Katicát láthatjuk.

A Veszprém megyei rendező, Buvári Tamás filmje is bekerült a Filmpiknik programjába Fotó: Szeretfilm Stúdió

Rögtön ezután 20:30-kor kezdődik a 2019-es FOMO című magyar dráma, amely 2020-ban a Magyar Filmdíj legjobb vágó díját nyerte el. A közönségtalálkozón Hartung Attila rendező, Kerékgyártó Yvonne forgatókönyvíró, László Panna főszereplő, Iványi Petra producer, Konsiczky Dávid zeneszerző, Pokorni Ábel szereplő és Yorgosz Golecasz főszereplő is részt vesz Veszprémben.

A FoMO az angol „Fear of Missing Out” kifejezés betűiből tevődik össze, egy mozaikszó, ami magyarul nagyjából annyi tesz „félelem attól, hogy lemaradunk vagy kimaradunk”. Andrew Przybylski brit pszichológus, a téma egyik legelső kutatója, valamint a speciális FoMO kérdőív megalkotója így definiálja a fogalmat: átható félelem attól, hogy mások tartalmas élményeket szereznek nélkülünk.

A film nagyon megrázó, 16 éven aluliaknak nem ajánlott. Szex, buli és videó: a gimnazista Gergő és barátai mindenre képesek a lájkokért és a megosztásokért. A Falka néven futó négytagú banda a jóízlés és a törvény határait feszegető kihívásvideókkal szórakoztatja magát és a követőit. Forog a felvétel akkor is, amikor egy házibuliban eszméletlenre itatják a visszahúzódó Lillát, és átlépnek egy olyan határt, ahonnan már nincs visszaút. Gergőnek másnap szembesülnie kell tettei következményeivel. Hartung Attila bemutatkozó filmje a szereplőkkel egykorú amatőr színészek segítségével, a Z generáció nyelvén mesél a közösségi média sötét oldaláról, a #metoo-ról és a felelősségvállalásról.

Természetesebb a könnyedebb szórakozás kedvelői is kedvüket lelhetik a programban, hiszen a filmek mellett koncertek is lesznek, pénteken például az Óváros téren 18 órától a Sunset DJ Set-re táncolhatunk, utána pedig 22:30-ról a VAN zenekar koncertjét élvezhetjük.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva