viharjelzés: Siófoknál 0
20°
27° 19°
DNY
3 km/h
2019.03.24. 14:00
Főzés a kertben: így alakítsuk ki a teraszt
Legyen kényelmes, stílusos, és kapcsolódjon a beltérhez – ezt mind elvárjuk a teraszunktól, amikor hozzáfogunk a kialakításához. De hogyan valósítsuk meg?

A terasz akkor szerves része a lakásnak, ha a beltér hangulatilag zökkenőmentesen, stílusváltás nélkül folytatódik a szabadban. A cél érdekében vásárolhatunk kültéri szőnyeget, kanapékat, díszpárnákat, de egy konyhát is kialakíthatunk, hiszen a kinti sütögetés az egyik legszórakoztatóbb nyári mulatság, baráti és családi találkozók remek programja. A legegyszerűbb kis kerti grillektől kezdve a bonyolult épített kemencéken át a szuper high-tech füstölő grillekig számos eszköz közül válogathatunk.

Néhányan egy teljes konyhát terveznek a szabadba, és a teraszon is használják az áramot és a vizet. Ilyenkor nagyon kell figyelni a vízelvezetésre, a konnektorok és vezetékek tervezését feltétlenül bízzuk szakemberre, és mindenképpen kültéri szerelvényeket válasszunk. Természetesen a gázt is kivezethetjük a teraszra, bár többnyire egy palack is elegendő.

A kültéri konyhát szélvédett helyen, fedett rész alatt ajánlott építeni. Váza készülhet téglából, de a felületkezelt fa is ellenáll az időjárás viszontagságainak. A munkalapra érdemes egy kicsivel többet költeni, mert a gránit, a technikai kő vagy a tömör, kezelt fa ellenállóbb egy bútorlapnál.

A stílus tekintetében meghatározó lehet egy régi vidéki épület címeres bontott téglája, de akár egy beton és üveg szerkezet is, a lényeg, hogy a terasz megjelenésében illeszkedjen a ház karakteréhez.

3 tipp, hogy személyesebb legyen a tér
1. Tegyünk le szőnyeget!

Az időjárás viszontagságait jól tűrő kinti szőnyegek anyaga általában PVC. Nem gyúlékonyak, jó légáteresztők, nem penészednek, jó a szakítószilárdságuk, környezetbarát az anyaguk és divatos színekben, mintákkal kaphatók.

2. Kézzel készítve

A kibontakozni vágyó kreatív tulajdonosok DIY-padokkal, asztalokkal, lámpákkal tehetik egyedivé a teraszt, de egy különböző színű és méretű faelemekből összerakott faldekoráció is teljesen megváltoztatja az atmoszférát.

3. Az illatok fontossága

A növények szinte kötelező kiegészítők a kültér kialakításánál, ráadásul illatukkal is kellemesebbé teszik a hangulatot. A bazsalikom, levendula, zsálya, petrezselyem sok emberben felidézi a régi szép emlékeket.

Forrás: lakaskultura.hu
Nyitókép: pixabay

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva