Epres joghurtfagyi gép nélkül
Hozzávalók:
kb. 20 db citromfűlevél (elhagyható)
40 dkg görög joghurt
5 dkg méz
2,5 dl habtejszín
25 dkg eper
Elkészítés:
A citromfűlevelet nagyon finomra vágjuk, majd összekeverjük a joghurttal és a mézzel. A tejszínt keményre felverjük, és a habot a joghurtos keverékbe forgatjuk. A masszát egy hosszúkás 1 l-es formába töltjük, és a fagyasztóba tesszük 1 órára. Közben az epret megmossuk, kicsumázzuk és apróra kockázzuk. A fagyos joghurtmasszát kívülről befelé haladva jól átkeverjük egy villával. Beleforgatjuk az eperkockát, majd visszatesszük a fagyasztóba 30 percre. Végül újból átkeverjük, és legalább 3 óra hosszat fagyasztjuk. A joghurtmasszát fogyasztás előtt 15 perccel áttesszük a normál hűtőtérbe. Végül fagylaltkanállal kelyhekbe adagoljuk, vagy a formából tálra borítjuk és felszeleteljük – írja a mindmegette.hu.
Zöld teás-kókuszos keksz
Habár a zöld édességek nem szokványosak, érdemes kipróbálni az alábbi finomságot. Az alapja az igazán egészséges matcha tea – ez adja a különleges színt. A matcha tea, amely a zöld teás-kókuszos keksz egyik főszereplője, a japánok hagyományos itala. A matcha teapor zöldebb, mint a „sima” zöld tea, ez pedig annak köszönhető, hogy igen magas a klorofilltartalma. Tápanyagokban rendkívül gazdag, rengeteg benne az antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatással is bír. Kissé édeskés, ezért kiválóan felhasználható desszertekhez, egészen kis mennyiség (a zöld teás-kókuszos keksz esetében mindössze 2 tk) is elég a szép zöld szín és finom, jellegzetes íz eléréséhez. Drogériákban nálunk is kapható, és természetesen a reformélelmiszereket árusító webáruházakból is beszerezhető. Vásárlásakor böngészd át a termékleírást, és olyat keress, ami 100%-os matcha tea, és nincs a termékben cukor, sem más adalékanyag!
Hozzávalók:
90 g zabpehely
60 g teljes kiőrlésű liszt
45 g kókuszreszelék
2 tk matcha por
1 tk sütőpor
½ tk szódabikarbóna
csipetnyi só
50 g nyírfacukor
8 ek sózatlan vaj vagy kókuszszír
1 db nagyobb tojás
½ tk vaníliakivonat
ízlés szerint fekete szezámmag
Elkészítés:
1. A zabpelyhet tegyük konyhai aprítógépbe, őröljük meg, majd keverjük el a liszttel, kókuszreszelékkel, a matcha porral, a sütőporral, a szódabikarbónával és sóval.
2. A cukrot verjük fel a vajjal vagy a kókuszzsírral, és ha alaposan elkeveredett, adjuk hozzá a tojást. Robotgéppel verjük fel az egészet, majd öntsük hozzá a vaníliakivonatot is.
3. Keverjük el a száraz és nedves hozzávalókat, és tegyük hűtőbe 1 órára pihenni.
4. A tésztamasszát nyújtsuk ki, szúrjunk ki belőle kerek formákat, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és ízlés szerint szórjuk meg kevés fekete szezámmaggal. (Úgy is formázhatjuk, hogy a tésztából kis golyókat formázunk, a sütőpapírra tesszük, és a kezünkkel lelapítjuk. Így nem lesz annyira „szabályos”, de attól még ugyanolyan finom.)
5. A 160 fokra előmelegített sütőben süssük meg a sütiket nagyjából 15 perc alatt.
Diéta és Fitnesz tipp:
Ha fel szeretnéd gyorsítani a zöld teás-kókuszos keksz elkészítésének folyamatát, zabpehely helyett használj zabpehelylisztet. Ez az alaprecept pillanatok alatt változtatható át csokis-kókuszos sütivé. A teaport egyszerűen cseréld le cukrozatlan kakaóporra.
Citromkrémes szelet, a frissítő, diétás édesség
Szeretnél készíteni egy nagyon könnyű, akár a fogyókúrába is beilleszthető desszertet? Ezt a citromkrémes receptet próbáld ki!
Hozzávalók:
3 db tojás (fehérje)
4 ek zabpehelyliszt
3 ek kókuszliszt
2 ek eritrit
1 mk szódabikarbóna
A töltelékhez:
3 db citrom
4 ek vaníliás pudingpor
1-2 ek eritrit
1-2 ek kókuszreszelék
Elkészítés:
1. A tésztához a tojásfehérjéket verjük fel 150 ml vízzel, majd keverjük össze a tészta többi hozzávalójával. A tésztát simítsuk egy 25×25 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre 20 perc alatt.
2. A krémhez főzzük össze a citrom lereszelt héját (egy keveset tegyünk félre), kifacsart levét és kikapart húsát 150 ml vízzel és az eritrittel. 50 ml vízben keverjük el a pudingport, és folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a citromos főzethez, majd főzzük sűrűsödésig.
3. A tésztára kanalazzuk rá a kihűlt citromkrémet, és simítsuk el egyenletesen. Szórjuk meg a maradék citromhéjjal és a kókuszreszelékkel. Tegyük be a hűtőbe legalább 2 órára, hogy kellően megdermedjen.
Diéta és Fitnesz tipp:
Tálaláskor a citromkrémes szelet tetejét friss bogyós gyümölcsökkel díszítheted.
Bazsalikomos rosélimonádé
Hozzávalók 2 főre:
4 nagy bazsalikomlevél
2 szelet citrom
230 ml rozébor
1 dl vodka
kevés cukorszirup
Elkészítés:
Egy kancsóba bedobáljuk a citrom szeleteket és a bazsalikomleveleket, és egy arra alkalmas eszközzel megtörjük őket. Majd jeget aduk hozzá, rátöltjük a vodkát és a rozé bort. A végén adunk még hozzá egy kevés cukorszirupot, amit helyettesíthetünk vízben előre feloldott vízzel is. Alaposan elkeverjük. Jéggel teli poharakba töltjük.
Nyitókép: mindmegette.hu