2019.07.05. 14:00
Gitár? Ha nem vigyázol, rászokhatsz!
Idén 14. alkalommal rendezték meg Balatonfüreden a Nemzetközi Gitárfesztivált. A hagyományosan június utolsó hetében lezajlott esemény hatalmas közönséget vonzott.

Nehéz ezt a fesztivált bárhová is besorolni, annyira sokrétű és gazdag. Mesterkurzus, tábor, szakmai tapasztalatcsere, továbbképzés, koncertözön… mindez nyolc napon át a Balaton egyik legszebb városának történelmi városrészében. Hát kell ennél több?

Eötvös József a fesztivál szervezője és művészeti vezetője. A Liszt-díjas gitárművésszel a zárókoncert előtt sikerült beszélnem. Fáradt volt, de nagyon várta a záróhangversenyt, amelyen a B.B. Strings Giutar Orchestra és a svájci La Volta együttes játszott.

– Elképesztően sok hangszert hoztak, még azt is el tudom képzelni, hogy különgéppel jöttek – mondja vidáman. – Már kétszer is voltak nálunk, sőt, a 2008-as, 216 órás Guinness-rekordhoz is hozzájárultak egy másfél órás koncerttel. A balatonfürediek és a környékbeliek már ismerik őket, és mindig óriási sikert arattak. A reneszánsz zenétől a dzsesszen át a latin-amerikai folklórig mindent játszanak, igazi showműsort szoktak adni.

A svájci La Volta együttes

A nyár a táborozások ideje, és ha őszintén magunkba nézünk, nincs igazi tábortűz gitárpengetés nélkül. A hangszer népszerűségének kétségtelenül ez az egyik forrása, de vajon hogyan viszonyulnak a fiatalok a klasszikus gitár felé?

– A pengetős hangszerek, mint például kezdetben a lant, mindig is a komolyzene eszközei voltak. Jóval azelőtt, mielőtt a billentyűs hangszerek széles körben elterjedtek volna, a többtételes szviteket például lantra írták a szerzők. Talán manapság kevésbé van szem előtt a gitár klasszikus oldala, pedig garantáltan az volt előbb, nem a rock vagy a pop – magyarázza Eötvös József.

– Mi ugyanúgy játszunk Bachot vagy más klasszikus, romantikus műveket, zenéket, mint egy zongorista, csak könnyebb cipelni a hangszert – neveti el magát. – Szóval, ha valaki még nem hallott klasszikus zenét gitáron és betéved hozzánk, nagy a veszélye, hogy rá fog szokni!

A Balatonfüredi Gitárfesztivál ma már nemzetközi viszonylatban is jegyzett és népszerű esemény. Sokan vannak, akik a nyaralásukat kimondottan ehhez igazítják. Eötvös József művészeti vezető elmesélte, hogy van olyan látogató, aki a kezdetektől, azaz 2006 óta minden fesztivál szinte összes hangversenyén ott volt. Az illető Németországból érkezik hazánkba minden évben, és talán egy vagy két koncertet hagyott ki az elmúlt 13 évben.

– Bár a koncertek kivétel nélkül telt házzal mennek, így majd’ másfél évtized elteltével már több arcot is felismerünk a tömegben – mondja.

A fesztivál már két alkalommal Guinness-rekordot állított fel. 2007-ben és 2008-ban is ők adták a világ leghosszabb koncertjét. Bár a zenét nem szerencsés számokkal mérni, mégis érdemes megemlíteni, hogy a második, 216 órás hangverseny internetes közvetítését összesen másfélmillióan látták, és a 9 nap alatt az online követők száma egyszer sem esett tizenötezer alá. Ez figyelemreméltó eredmény.

– Bármerre járok a világban, azt tapasztalom, hogy Balatonfüred neve összefonódott a gitárfesztivállal – mondja büszkén a Liszt-díjas gitárművész. – Ez óriási dolog, megtisztelő, szívmelengető, és arra ösztönöz, hogy akármennyire fáradtak is vagyunk, amint vége a fesztiválnak, és hazamegyünk, másnap már nekilássunk megszervezni a következőt.

A következő, 2020-as fesztivál lesz a 15. alkalom. Bárhogy kérdeztem, Eötvös József nem volt hajlandó elárulni a részleteket, csupán annyit, hogy mindent megtesznek, hogy ez a minijubileum emlékezetes fesztivál legyen. Tessék tehát elővenni a naptárat, és beírni 2020-ra, hogy biztosan ott legyünk!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva