ripost.hu | 2020.06.14. 12:00
Grillezz úgy, hogy tökéletes legyen az étel
Van néhány alapszabály, amit muszáj ilyenkor is betartani, különben csúnya betegség lehet a vége. Ne kapkodjunk a grillezéssel, türelem itt is a titok.

A nyári sütögetés nemcsak remek program, de egészséges is: a roston sült húsra, a friss salátákra, a grillezett zöldségekre táplálkozási szempontból sem lehet rosszat mondani. Vagy mégis? Van néhány alapszabály, amit muszáj ilyenkor betartani, különben csúnya betegség lehet a vége!

Nem mindegy, mi ég!

Ha grillezünk a legjobb, ha faszénnel tüzelünk, ez adja a legjobb aromát az ételeknek. Ne legyünk türelmetlenek, és kerüljük a különféle alágyújtós folyadékokat: a belőlük felszabaduló gőzök jobb, ha nem ivódnak bele az ételbe. Azt is érdemes kivárni, hogy ne legyen láng a húsok alatt, csak az izzó faszén fölé rakjuk az ételt.

Ügyeljünk a frissességre!

A friss, romlandó alapanyagok ne álljanak sokat a szabadban, nehogy megromoljanak, és csúnya ételmérgezés legyen a grillparti vége. Először a grillsütőt készítsük elő, és csak amikor már javában izzik a parázs, akkor vegyük ki a hűtőből a nyers húsokat, a halat, a tejtermékkel, például joghurttal készült önteteket. A nyers húst különítsük el gondosan a saláta alapanyagaitól, és ne is nyúljunk hozzájuk ugyanazokkal az eszközökkel. Azokat az evőeszközöket és tányérokat, amelyek hozzáértek a nyers húshoz, lehetőleg minél előbb mossuk el alaposan. Ami már kint van a szabadban, azt mindenképpen takarjuk le, nehogy a rovarok beszennyezhessék. Olyan finomságot se tálaljunk a odakint, amit nyersen kell fogyasztani – a nyers tojással készült tiramisu nem a grillpartikra való.

Fotó: Pixabay

Ne süssük túl!

A húsok esetén érdemes figyelni arra, hogy középen is megfelelően átsüljenek. A legjobb, ha vékonyra klopfoljuk a húst, mielőtt a pácba tennénk, így a fűszerek is jobban átjárják. Ám ahogyan alul-, úgy túlsütni sem érdemes, hiszen a magas hőmérsékleten sütött, és különösen a szenes darabokban rákkeltő anyagok szabadulhatnak fel. Ha kicsit megégett a hús, vágjuk le róla az égett részeket, és csak azután együk meg. Használjunk grilltálcát, mert a parázsra lecsepegő olaj szintén rákkeltő vegyületeket szabadíthat fel.

Vigyázzunk a tűzzel!

A grilltálca már csak azért is hasznos, mert így nem tud lángra kapni a parázs közé csepegő olaj. A tűzzel egyébként is érdemes óvatosan bánni, mindig legyen kéznél egy flakon víz, ha netán valami mégis lángolni kezdene. Azt is mindig várjuk meg, amíg a grillezés végén teljesen elalszik a parázs, majd locsoljuk le vízzel, hogy valóban teljesen elaludjon. Az elhasznált faszén maradékát is mindig csak teljesen kihűlve dobjuk a szemétbe. Azt pedig talán mondani sem kell, hogy a tűz felügyeletét olyasvalaki vállalja magára, aki nem szereti az alkoholt!

Fotó: Pixabay

A grillezés legfontosabb eszköze egy grill fogó, minél hosszabb, annál jobb. Lehetőleg rozsdamentes acél, a nyele hőszigetelt, hogy az égési sérüléseknek elejét vegyük. Az se baj, ha akasztója van, így a tárolása is leegyszerűsödik. A hosszú szárú grillkesztyű szintén hasznos eszköz lehet, védelmet ad, és a véletlen balesetek esélyét csökkenti. Magas hőfokon dolgozunk, forró zsírok közelében, ezért a hagyományos konyhai kesztyű ide kevés lesz! Ugyanez igaz a grillkötényre, mert egyrészt sose lehet tudni, másrészt pedig viselőjének tekintélyt és professzionalizmust kölcsönöz! Ja, és ha még nem tetted, grillezéshez minél előbb vásárolj egy faszén begyújtó kéményt, leánykori nevén izzító csövet, ha már a grillbegyújtó folyadékkal végleg leszámoltál. Lehetőleg válassz acél bevonatú, könnyen újratölthető, nem melegedő markolatú, vagy hőfogó pajzzsal ellátott praktikus darabot. A begyújtással való vacakolásnak egyszer s mindenkorra vége, a kémény egyenletesen izzítja át a faszenet vagy brikettet – összegzi a ripost.hu.

 

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva