Szaniszló Hajnalka | 2021.12.05. 10:00
Gubás Gabi kedvenc karácsonyi sütije – recepttel és karácsonyi fotókkal
Gubás Gabi kedvenc karácsonyi sütijét idén gluténmentes verzióban is elkészíti.

Gubás Gabi a bringázás szerelmese, a Balatont is körbetekerte már – erről itt írtunk részletesebben, amikor hosszabban is beszélgettünk a színésznővel. A téliesre forduló időjárás egyre nagyobb kihívások elé állítja a kerékpárosokat, s így van ezzel Gabi is. Ugyanakkor a színésznő nemcsak a bringázásban járatos: a konyhában is otthonosan mozog, és örömmel süt-főz a családjának. A bringázás tavasztól indul újra, és Gabi talán akkor újra a Balaton körbetekerését választja majd, hiszen ahogyan fogalmaz:

– Gyerekként édesanyám munkája révén minden nyaramat a Balatonnál töltöttem. Anyukám Badacsonyban dolgozott akkoriban. Én pedig igazán beleszerettem a tóba. Nagyon várom, hogy még idén lazítsak egy picit, és ha lesz rá lehetőség, pár napra biztosan elutazunk a tóhoz a családdal – mondta a színésznő.

Így telik a karácsony Gubás Gabiéknál

– Már elkezdtem felkészülni a karácsonyra a díszítéssel és a menü tervezésével, és természetesen a megsütöm a babkát is. Karácsonyig folyamatosan vannak előadásaim és gyerekkoncerjeim is a Szeleburdi mesezenekarral. Ilyenkor, az ünnepek előtt a gyerekek is velem tartanak. A fiam nagyon szépen zongorázik, készül az adventi koncertjére, melyen mi is részt veszünk majd. Karácsonyt követően, már december 26-tól ismét játszom, egészen december 31-ig, ezért nálam munkával is telik majd az év vége.

 

Gubás Gabit a színházról is kérdeztük: félelmet lát az emberek szemében

– Bár most nem vagyunk bezárva, mint tavaly, azért érezhető, hogy az emberek egyre kevésbé jönnek színházba, mert félnek. Bennünket a közönség éltet, ezért azoknak, akik eljönnek, megköszönjük, hogy a színházat választották,

A darab végén a közönség is kap tapsot a színészektől. Azért, hogy velünk vannak az emberek ezekben a nehéz időkben is

– hangsúlyozta a színésznő.

Fotó: Pitrolffy Zoltán/Gubás Gabi hivatalos

Fotó: Pitrolffy Zoltán/Gubás Gabi hivatalos

Gubás Gabi a közelmúltban tökéletesítette a babka receptjét

Gubás Gabi a közelmúltban tökéletesítette a babka receptjét, hogy az ünnepi asztalra biztosan a legjobb verzió kerüljön. Karácsonyraa gluténmentes verzióban is elkészíti majd ezt a mennyeien finom csokoládés édességet.

A színésznő azt is elárulta, hogy azért különleges számára ez a sütemény, mert nagyon szereti a kalácsokat, de idén egy kevésbé hagyományosat szeretett volna sütni, nem csak egy egyszerű mákos vagy diós kalácsot. Emellett pedig ő és a gyerekei is rajonganak a csokiért.

– Már első alkalommal is annyira jól sikerült, hogy a két kalács pillanatok alatt elfogyott a családban. Azt azonban

megígértem magamnak, hogy ez egy karácsonyi kalács lesz nálunk, s ettől még különlegesebb számomra.

A gluténmentes verzió pedig az idei ünnep különlegessége lesz. A csokoládés töltelék pedig fantasztikusan olvad a tésztában – mondta a színésznő.

Gubás Gabi karácsonyi babka receptjét a fotó után mutatjuk

Fotó: Pitrolffy Zoltán/Gubás Gabi hivatalos

Fotó: Pitrolffy Zoltán/Gubás Gabi hivatalos

Gubás Gabi karácsonyi babka receptje

Hozzávalók (2 kalácshoz):

A kelt tésztához:
55 dkg liszt
10 dkg cukor
15 g szárított élesztő
1 tk só
3 tojás
1,2 dl hideg víz
15 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez

A töltelékhez:
15 dkg étcsokoládé
12 dkg vaj
5 dkg porcukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
1 tk só
10 dkg dió, durvára vágva

A sziruphoz:
25 dkg cukor
1,5 dl víz

Fotó: Gubás Gabi babkája karácsonyra Fotó: Gubás Gabi családi

Fotó: Gubás Gabi babkája karácsonyra
Fotó: Gubás Gabi családi

 

Elkészítés:

A tésztát előző este összeállítjuk: a robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, majd hozzáadjuk a három tojást, és a vizet. Összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig keverjük, amíg a tészta összeáll. Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálban, lefedve, éjszakára a hűtőbe tesszük (legalább 4, de akár 12 órát is keleszthetjük). Reggelre megkel – nem fog duplájára dagadni, de nem is kell neki. Ruganyos, sűrű tésztát kell kapnunk.

A tölteléket elég akkor elkészíteni, amikor a tészta megkelt: egy közepes tálba tesszük a csokoládét és a vajat és vízgőz fölött felolvasztjuk. Egy kis tálban csomómentesen összekeverjük a porcukrot, a kakaóport és a sót. Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és vajat, összekeverjük.

A megkelt tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyik adagot lisztezett gyúródeszkán 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a csokis töltelék felével, megszórjuk a durvára vágott dió felével. Az egyik hosszú oldalától indulva szorosan feltekerjük, majd éles késsel a tekercset hosszában félbevágjuk. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen.Óvatosan áthelyezzük egy kivajazott gyümölcskenyér formába. Ugyanígy összeállítjuk a másik adag kalácsot. Huzatmentes helyen egy órát kelesztjük., majd 190 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Amíg a kalácsok sülnek, egy kis lábasban összeforraljuk a cukrot és a vizet – éppen csak addig, amíg a cukor felolvad majd, langyosra hűtjük. A sütőből kivéve a kalácsokat még forrón meglocsoljuk a sziruppal – fontos, hogy a teljes szirupmennyiséget osszuk el a két kalács között és locsoljuk rá. Teljesen kihűtjük, úgy szeleteljük.

Ha érdekel, hogy a többi hazai sztár asztalára mi kerül karácsonykor, itt keresgélj.

Elkészült Gubás Gabi babkája

Fotó: Gubás Gabi babkája karácso Fotó: Gubás Gabi családi

Fotó: Gubás Gabi babkája karácsonyra
Fotó: Gubás Gabi családi

 

Nyitókép: Pitrolffy Zoltán/Gubás Gabi hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva