Dezslik Magdolna | 2020.06.27. 06:00
Gumimatrac, vízibicikli, bombák... - nem várt strandélmények
Tudtad, hogy a Balaton mélyén még mindig rejtőzhetnek bombák, robbanóeszközök? Legtöbbjük a második világháborúban került a tóba, vagy éppen a tó körüli területre. Az elmúlt évtizedek során sokat megtaláltak belőlük, ezek egy részét a helyszínen felrobbantották, más részüket biztonságosan elszállították.

Apályos vagy éppen jelentős esőzések után, esetleg építkezéseken a tereprendezésnél kerülnek elő általában ezek az első ránézésre csak rozsdás vasdarabnak tűnő szerkezetek a vízből, föld alól. Ránézésre is látszik, hogy régiek, de a laikus számára az nem derül ki azonnal, hogy itt bizony nem csupán egy rozsdaette fémdarabról van szó, hanem veszélyt jelenthető robbanószerkezetről. Főleg, amikor gyerekek szaladnak hozzánk, kezükben a frissen talált, értékes kincsükkel büszkélkedve. Gajdos Milán kommunikációs hadnagyot, a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztjét kérdezte a likeBalaton, hogy mit tegyünk hasonló helyzetekben.

Gajdos Milán kommunikációs tiszt Fotó: Besenyei István százados

 

– Miből gondolhatjuk, hogy a “vasdarab” robbanhat, és félni kell tőle? Van jellegzetes formája, sistereg, zakatol, ketyeg? Aki filmekben látott bombát, annak rögtön az jut eszébe, hogy van rajta piros meg kék vezeték, számláló… Tényleg ilyenek?
– A második világháborús, katonai eredetű robbanótesteknek számos különböző típusa van a légibombáktól kezdve különböző tűzérségi lövedékeken, aknavető gránátokon át egészen a kézigránátokig, illetve lőszerekig. Ezek hangot nem bocsájtanak ki magukból. Különböző alakjuk, méretük, illetve formájuk lehet, az viszont közös bennük, hogy veszélyesek.

Sokféle méretben és formában találkozhatunk robbanószerkezetekkel. A legtöbbön bizony nincs se számláló, se vezeték, csupán egy hatalmas szódáspatronnak tűnnek. Nézd meg a galériát!

 

– Ha laikusként a megérzésem alapján úgy ítélem meg, hogy ez bizony bomba lehet (vagy valami hasonló) akkor mit kell tennem? Van olyan, amit semmi esetre se tegyek?
– Amennyiben feltételezett robbanótest kerül elő, haladéktalanul értesíteni kell a helyi rendőri szervet, vagy ennek hiányában az illetékes önkormányzat jegyzőjét. Nem szabad ezekhez az eszközökhöz hozzányúlni, megmozgatni vagy áthelyezni azokat. Körbe kell keríteni a tárgyat jól látható módon, hogy a kiérkező rendőröknek, illetve tűzszerészeknek is könnyen észlelhető legyen az elhelyezkedése.

Habár több mint 75 év telt már el a második világháború vége óta, ezek az eszközök még mindig veszélyesek, sőt, adott esetben a bennük lévő robbanóanyag instabilabbá is válhatott az 1940-es évek óta eltelt hosszú idő alatt. Kezelésük szakértelmet igényel.

– Kit kell értesítenem? Igaz a hír, ha bombát, gránátot… találtam a kertemben/strandon, akkor azt a területet akár napokra el is felejthetjük, mert sokáig lezárják, sőt fel is mérik, hogy lehet-e még további robbanóeszköz/robbanótest? Például a nyaraló további építését is letilthatják hetekre?
– A helyszínre érkező rendőrök fogják megtenni a bejelentést az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész ügyeletére, ha valóban katonai eredetű robbanótestre bukkantak. Ebben az esetben a vonatkozó jogszabály szerint kategorizáljuk a bejelentést.

Ha sürgősnek minősül, akkor azonnal elindul a tűzszerész járőr a helyszínre, míg ha nem sürgős – például lakatlan, erdős területen találták a robbanótestet -, akkor 30 napon belül kell kezelni az érintett eszközt – ennél a valóságban ez jóval hamarabb, napokon belül megtörténik. A bejelentés helyszínére kiérkező tűzszerész járőr parancsnoka végzi el a robbanótest állapotfelmérését és ahhoz mérten határozza meg annak kezelését.

Ha az eszköz kezelése állampolgári korlátozásokat igényel, akkor sem szokott néhány óránál tovább tartani a mentesítés, és így a területlezárás sem. Fontos, hogy a katonák a közszolgálati tűzszerész mentesítés keretében minden esetben átvizsgálják a bejelentett eszköz közvetlen környezetét, hiszen sokszor előfordult már, hogy a bejelentő egyetlen robbanótestet talált, de annak közelében több tíz vagy akár több száz robbanóeszköz is előkerült a műszeres átvizsgálást követően.

Abban az esetben, ha a mentesítés lakott területen, közintézmények közelében, közlekedési vagy vasútvonal mellett történik, a tűzszerész járőrparancsnok állampolgári korlátozásokat rendelhet el biztonsági okokból, amelyet a rendőrség hajt végre az érintett területen. A sűrűn lakott vagy forgalmas helyszínről érkező bejelentések a vonatkozó kormányrendelet szerint kiemeltek, vagyis azonnal elindul a helyszínre a tűzszerész járőr, amikor ilyen értesítés érkezik. A szükség esetén bevezetett korlátozások idő- és térbeli mértéke a robbanóeszköz típusától, állapotától, illetve az érintett környezettől is függ.

A vonatkozó kormányrendelet szerint tájékoztatási kötelezettségünk van abban az esetben, ha egy robbanótesttel kapcsolatos bejelentés miatt állampolgári korlátozásokat kell bevezetni. Ilyenkor az ezred Kommunikációs Főnöksége sajtóközleményt ad ki a Magyar Távirati Iroda közreműködésével, illetve számos esetben informál, vagy akár fényképet publikál az adott tűzszerész műveletről az alakulat Facebook oldalán is – a kommunikációs tisztek pedig válaszolnak újságírói kérdésekre a konkrét mentesítéssel kapcsolatban, hogy az érintettek és az érdeklődők információhoz jussanak a műveletről a médián keresztül.

– Balaton körül van olyan kiemelt rész, övezet, ahol fokozottan kell számítani régi lövedékekre, robbanóeszközökre/robbanótestekre?
Magyarország mintegy hat hónapon keresztül volt műveleti terület a második világháború során. Ezalatt millió számban használhattak fel különböző robbanóeszközöket az egymással harcoló felek, országszerte. Mind a földből, mind élővizeinkből kerülnek elő világháborús eredetű robbanótestek. Megbecsülhetetlen, hogy hol hány darab szunnyad még a földben, illetve élővizeink mélyén.

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész ügyeletére évente 2000 rendőrségi bejelentés érkezik, ez az érték pedig nem mutat csökkenést.

A legtöbb robbanóeszköz Fejér megyéből, Pest megyéből és Budapestről kerül elő. A Balatont övező Veszprém, Somogy és Zala megyékből 2019-ben összesen 351 bejelentés érkezett a tűzszerész ügyeletre, idén június 18-ig 249 esetben vonultak a tűzszerészek az említett megyék területére robbanótestekhez.

 

– Történt valaha ilyen témában feltérképezése a tónak és környékének, vagy csak a véletlenen múlik, hogy előkerül például egy világháborús szerkezet?
– A Balatonból évi 1-2 alkalommal kerül elő világháborús robbanótest, jellemzően a nádvágások alkalmával bukkannak rá ezekre. A tavat övező szárazföldi területről ennél jellemzőbb a robbanóeszközök bejelentése, amelyeket különböző földmunkák során találnak meg köz-, illetve magánterületen egyaránt. Átfogó tűzszerész műszeres vizsgálat a Balaton környékén célzottan nem történt, a tűzszerészek ugyanakkor a közszolgálati mentesítés keretében minden bejelentett robbanótest környezetét átvizsgálják speciális fémkereső műszereikkel.

 

– Elképzelhető, hogy egy a tó mélyén nyugvó szerkezet egyszercsak felrobban? Nekimegy egy óriásponty vagy a vízibicikli…
– Világháborús eredetű robbanótestek nem szoktak maguktól működésbe lépni. Megtalálásuk esetén nem szabad hozzányúlni, elmozdítani vagy áthelyezni ezeket az eszközöket, kezelésük szakértelmet igényel.

Egy robbanóeszköz állapotfelmérésekor vagy esetleges hatástalanításakor fizikai behatás éri, amely bizonyos mértékű kockázattal jár együtt. Pont azért rendelhet el a tűzszerész járőrparancsnok állampolgári korlátozásokat, amely épületek kiürítésével, közlekedési útvonalak lezárásával járhat a mentesítés idejére.

Fotók: MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva