csupasport.hu | 2021.05.09. 14:00
Gyere bringázni a Balatonra! Nincs még géped? Segítünk!
A kerékpár helyes megválasztása nem csak kényelmi szempontok miatt lényeges. Minden esetben a biztonságunk is múlhat rajta, ezért nem árt tisztában lennünk néhány fontos ténnyel.

A méret itt valóban lényeg

Ha úgy szeretnénk kerékpárt vásárolni, hogy akié a kerékpár lesz, nincs velünk, nem lesz könnyű feladatunk. Bár az interneten megannyi kerékpár-mérettáblázatot (magasság, col) találunk, mégis azt tanácsoljuk, hogy az, aki kapja, próbálja ki a kerékpárt, hiszen megannyi egyéb tényezőtől is függ, mikor válik kényelmessé. A testmagasság csupán az egyik szempont.

A kerékpár vázmagasságának kiválasztásakor érdemes a kerékpár felső vázát átlépni. A kerékpár mérete akkor a megfelelő, ha az ágyék és a váz között nagyjából 2.5 centiméter a távolság abban az esetben is, ha az első kereket megemeljük 5-10 centiméterre. A versenykerékpárok esetében ez a távolság lehet nagyobb is, tekintettel arra, hogy ebben az esetben a váz eleve magasabb, mint a hagyományos kerékpárok esetében.

Kép forrása: Csupasport

Tudd előre, mire szeretnéd használni a kerékpárt!

Ahhoz, hogy hosszú távon is kényelmesen és komfortosan használhassuk a kerékpárunkat, nem árt előre tisztáznunk, milyen típust szeretnénk vásárolni. A mountain bike (MTB), vagyis a hegyikerékpár talán a legnépszerűbb típus a kerékpárok között. Leginkább a fiatal korosztály használja, nem véletlenül, hiszen felépítését tekintve megannyi helyzetben nagyszerűen használható. Bár elsősorban földútra tervezték, ma már aszfalton is számtalanszor látjuk, annak ellenére, hogy a masszív vázrendszer, a 30 fokos ülés vagy a széles gumik meglehetősen kényelmetlenné tehetik az aszfalton való haladást.

Aszfaltra, sportolásra vagy a városi közlekedésre tökéletesen alkalmas az országúti vagy más néven versenykerékpár. Ez szinte mindannyiunknak ismerős, hiszen nagy és keskeny kerekek jellemzik, mély kormánnyal, ülésére pedig nagyjából 15 fokos dőlésben ülhetünk.

Ha nem versenyszerűen használjuk a kerékpárt, de mindenképp előnyben részesítjük az aszfalton való haladást, érdemes górcső alá venni a túrakerékpárt, azaz a trekking/cross kerékpárt. Ezt is aszfaltra tervezték, azzal a különbséggel, hogy ülésszöge 45 fokos, így lehetővé teszi, hogy egyenes háttal üljünk. A váltó áttételtartománya széles skálán mozog, így lehetővé teszi, hogy az aszfalton történő közlekedés mellett túrázásra is alkalmassá váljon.

Fotó: Freepik

Trekking vagy cross kerékpárt vásároljunk?

Nagy különbség nincs a két kerékpár között, ami a teljesítményét vagy a kényelmét illeti. A trekkingen minden esetben van csomagtartó és sárvédő. Lámpa azonban ezeken a típusokon nem található, így mindenképp fontos, hogy beszerezzünk olyan kiegészítőt, amellyel láthatóvá válunk, akár sötétben is.

A városi, azaz city kerékpár ma a legelterjedtebb a kerékpáros közlekedésben. Nem véletlenül, hiszen ez a legkényelmesebb erre a célra. Általában 26”-os gumikkal, sárvédővel, csomagtartóval és az elmaradhatatlan bevásárlókosárral felszerelt kerékpár, így valóban minden igényt kielégít, ami a városban felvetődhet. Váltója egy- vagy háromsebességes, esetleg kontrás. Egyszerűsége annak köszönhető, hogy általában sík terepen használjuk, így ennél többre nincs szükségünk. A láthatóság érdekében lámpái dinamós vagy agydinamós típusúak, így hosszú időn keresztül nem kell foglalkoznunk vele. Kerekei kisebbek, mint a versenykerékpároké, így az aszfalt különbözőségeit és akadályait is könnyen veszik. Az ülésről pedig elmondható, hogy az egyik legkényelmesebb, hiszen 60 és 90 fok között állítható.

Ahogy nő az igény az egészséges életmódra, úgy hódít teret a fitness kerékpár. Ezt leginkább egyenes országúti közlekedésben használjuk, gumijai szélesebbek, így kényelmes haladást tesz lehetővé. A kerékpár meglepően könnyű, üléshelyzete pedig állítható, így mindenképp kényelmes használatot garantál sík aszfaltterepen.

Ha már fitness, nem hanyagolhatjuk el a mountain bike-ból kialakult, majd önálló életet kezdő dirt/street kerékpárt. A tinédzserek kedvenc biciklije, hiszen megannyi trükkre, ugratásra és egyéb mutatványokra lehetnek képesek vele. Vázkialakítása és alacsony ülésmagassága miatt városi közlekedésre nem alkalmas, de ez nem gátolja a tinédzsereket abban, hogy valóban káprázatos, sokszor a gravitációt meghazudtoló mozdulatsorokat hajtsanak végre vele.

A BMX kerékpár sem maradhat ki, ha a fiatalabb generáció kerékpárszenvedélyét vesszük górcső alá, hiszen hosszú évtizedek óta az egyik legkedveltebb és legkeresettebb kerékpártípus. Ugyanúgy alkalmas különböző trükkökre, ugratásokra, ugyanakkor városban kényelmesebben használható, mint utódja, a dirt kerékpár.

Fotó: Freepik

Biztonság mindenekfelett

Ahhoz, hogy hosszú távon és kellő biztonsággal használhassuk a kerékpárt, fontos szem előtt tartani a bukósisak és az első, illetve hátsó világítás meglétét. Ennek hiányában könnyen válhat a kellemes kikapcsolódás balesetveszélyessé.

Éppen ezért egyrészt minden körülmények között vásárold meg ezeket a kiegészítőket, másrészt pedig válaszd a legbiztonságosabbat. Ha a kerékpáron nem spórolunk, ezeken pláne ne tegyük.

A megfelelő kerékpártípus kiválasztása után egy életre szóló élményben lehet részünk, ha valóban rendszeresen használjuk.

Ma már nem kirívó eset, amikor gyermekekkel, egészen kicsikkel is útra kelnek a családok, és hosszabb-rövidebb kerékpártúrákon vesznek részt velük. Nemcsak a sport és a mozgás örömét adhatja a kerékpározás, hanem valóban képes kikapcsolni, feltölteni mind a testet, mind a lelket. Éppen ezért különösen fontos, hogy időt szánjunk a kerékpár kiválasztására, hiszen hosszú éveken át elkísérhet bennünket.

Forrás: Csupasport.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva