veol.hu/Molnár Sándor | 2021.03.10. 10:00
Gyulakeszire érkezett az első balatoni gólya
A Magyar Madártani Egyesület Veszprém Megyei Helyi Csoportjának működési területén 278 fehér gólyafészekről szereztek tudomást a csoport önkéntesei, akik ezek közül mindegyiket legalább egy alkalommal ellenőriztek is 2020-ban.

– Tavaly, az ismert fészkek közül 161 lakatlan, vagy üres tartó volt, viszont szerencsére 117 elfoglalt fészket is találtunk. Az elfoglalt fészek közül 98 -ból sikerült a költőpároknak fiókát, vagy fiókákat reptetni. Összesen 268 kikelt gólyafiókát figyeltünk meg és számoltunk össze, közülük 246-an sikeresen kirepültek. A 2020-as évben az egy fészekre eső átlagos fiókaszám 2,1 volt, ami mintegy 0,3-del alatta marad a korábbi évek átlagának – tudta meg a Veol Kajtár Bence önkéntestől.

Fotó: Kajtár Bence

Kiderült az is, hogy tavaly a Gólya Road Show-t a járvány miatt sajnos csak a nyilvánosság mellőzésével tudták lebonyolítani június második felében.

– A gyűrűzési munkánkhoz a területileg illetékes áramszolgáltató E-ON Hungária Zrt. – természetvédelmi célokra elkülönített keretéből – évek óta térítésmentesen bocsájt rendelkezésünkre kosaras teherautót kezelő személyzettel. Ennek segítségével, hat nap alatt, körülbelül 800 kilométert autózva, 57 településen 70 gólyafészket kerestünk fel. A fészkekben összesen 172 fiókát ellenőriztünk, melyek közül 145 kapott jelölőgyűrűt – a megye fehér gólya védelmi koordinátora, aki hozzá tette még, hogy a gyűrűzésnek köszönhetően már az őszi vonulás végéig öt megfigyelési és kilenc kézre kerülési adatuk volt.

Tavaly 172 fiókát ellenőriztek a Veszprém megyei fészkekben
Fotó: Molnár Sándor/Napló

 

Utóbbiak kivétel nélkül a középfeszültségű oszlopokon elszenvedett áramütések miatt történtek. Három esetben szerencsére csak sérülés történt, de hat fiatal gólya sajnos elpusztult. A fészekfoglalás és a költés felméréséhez, illetve a Gólya Road Show és a gyűrűzés lebonyolításához a helyi csoport 31 önkéntese adta hozzá idejét, szorgalmát és legjobb tudását.

A madarászok idén márciusban már bármelyik nap várják az első gólyák érkezését. A legfrissebb információk szerint vasárnap Gyulakeszire megérkezett az első „Veszprém megyei” fehér gólya.

Forrás: Veol.hu
Nyitókép: Molnár Sándor/Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva