likebalaton.hu | 2018.08.18. 09:48
Ha nem ehetünk meg bármit – speciális étkezési lehetőségek a tó körül
Sokan vannak, akik valamilyen táplálékallergiában szenvednek, vagy bizonyos alapanyagokat ki kell zárniuk az étkezésükből, esetleg valamilyen speciális étrendet követnek. Nekik segítünk néhány ötlettel, hol találhatnak olyan vendéglátóhelyet, ahol rájuk is figyelnek.

Legyen szó egészségtudatos táplálkozásról, valamilyen betegség miatti étrend-korlátozásról, vagy speciális diétáról, egyre több olyan éttermet, büfét találhatunk a Balaton körül is, ahol figyelnek a vendégek ezzel kapcsolatos igényeire. Ízelítőül bemutatunk néhány ilyen helyet.

Balatonlellén, a Geleta cukrászdában azok is nyugodtan ehetnek fagyit és édességet, akik valamilyen speciális diétát követnek. Többféle paleo édesség közül lehet válogatni, de több cukormentes fagylalt és sütemény is szerepel a kínálatban.

A konyhám Balatonfenyvesen a parti büfék között helyezkedik el, de kínálata nem a hagyományos strandételekből áll össze. A sok finomság között a vegánok is találnak maguknak megfelelő ételt, de ha valakinek speciális kívánsága van jelezheti igényeit, és a konyhán ennek figyelembe vételével állítják össze az ételt.

A konyhám Balatonfenyvesen Fotó: Fenyő Zsuzsa

Balatonalmádi, de talán a Balaton első teljesen vegán étterme idén tavasszal nyitott a város központjában. A tulajdonos szakács és gasztoblogger Árvai Anita egy betegség miatt váltott vegán életmódra, és a főzés a szenvedélyévé vált. Ebből született meg a Veganeeta ) az étterem, ahol sem hús, sem állati eredetű fehérjét (tejet, tojást, túrót, joghurtot stb) de még mézet sem tartalmaz az étlap, de aki volt már itt, állítja: a húsevők sem maradnak éhen.

Fotó: veganeeta facebook oldala

 

Fotó: Veganeeta facebook oldala

Hatalmas süteményes pult csábítja a Hévízen sétálókat az olaszos jellegű kávézóba. A Macchiato Caffe a paleo étrend hívei számára is kínál süteményeket, 4-5 -féle mentes édesség közül választhatnak a diétázók. A paleo sütemények küllemre és ízre is ugyanolyanok, mint a hagyományos desszertek. Még Sacher tortát is ehetünk, természetesen paleo módra.

Paleo sütiket is kínál a hévízi Macchiato Caffe Fotó: Mihály Szilvia

A gyenesdiási Hal -és Termelői Piacon nem csak olyan zöldségeket, gyümölcsöket, savanyúságokat, lekvárokat találhatunk, melyeknek eredetét termelőjétől ismerhetjük meg, hanem a faházakban működő büfék tulajdonosai is figyelnek arra, hogy egészséges, vagy valamilyen alapanyagtól mentes készítsenek. A Zölderő Farmbüfében például saját készítésű kecskesajt kerül hamburgerbe: ezt a sajtot laktózérzékenyek vagy laktózintolerenciában szenvedők is fogyaszthatják. A gluténérzékenyek a saláták közül választhatnak.

A kecskasajtos hamburgert laktózérzékenyek is megehetik – mutatja László Bea, a Zölderő Farmbüfé tulajdonosa, piacfelügyelő Fotó: Keszey Ágnes

A szomszédos faházban működő Oázis büfében a vegánokat , vegetáriánusokat , tej-és lisztérzékenyeket is ki tudják szolgálni. Tejet csak külön kérésre használnak az ételek elkészítéséhez. Gluténmentesen is lehet itt étkezni: a rántott halat kukoricalisztben sütik. Akik tojást sem fogyasztanak, azoknak az enélkül készült, speciális panírban sütött halat ajánlják.

Az Oázis ízeit- például az tt készült lecsót – akár haza is vihetik a piacra látogatók – mutatja Kondics László Fotó: Keszey Ágnes

A keszthelyi Pálma cukrászda néhány éve paleo tortákat és a vendégek igényeinek megfelelve egy ideje vegán süteményeket is készít.

A tortacsodák glutén, laktóz-, szója-, tojás-, és adalékmentes édességek és hozzáadott cukrot sem tartalmaznak.

A paleo étrend követői is találnak maguknak süteményeket Fotó: Keszey Ágnes

A paleo édességek gluténmentesek: fehérliszt helyett mandula-, vagy rizslisztből készülnek.

Nyersvegán és paleo süteményeket mutat Mándi-Fekete Fanni üzletvezető a Pálma cukrászdában Fotó: Keszey Ágnes

A vegán desszertek glutén-és tejfehérjementesek, nem tartalmaznak állati eredetű alapanyagokat, így tejet, vajat, tejszínt, tojást. Ezek sütés nélkül készült, nyers vegán finomságok. A tészták alapja összepépesített mag, vagy magkeverék, erre kerül a krém, melynek alapja általában kesudió – ezt lehet tejszínhab állagúvá felverni.

Összeállította: Keszey Ágnes
Szöveg és fotók: Fenyő Zsuzsa, Keszey Ágnes, Krausz Andrea, Mihály Szilvia, Sági Ági

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva