viharjelzés: Siófoknál 0
11°
13°
D
4 km/h
Krausz Andrea | 2019.05.20. 17:00
Háromezren tekertek a McDonald's BringaMánia Tour de Balatonon
A legidősebb résztvevő 78, a legfiatalabb 4 éves volt az ország legnagyobb balatoni bringatúráján, ahol öt táv közül lehetett választani. A legkedveltebb a tavat megkerülő, 206 kilométeres kihívás volt.

Ragyogó idő várta a McDonald’s BringaMánia Tour de Balaton résztvevőit a siófoki rajt- és célállomáson, az Újhelyi strandon. Más-más időpontokban hirdették meg a szervezők a rajtokat, így nem torlódott össze az ország minden részéből érkező tömeg. Ezen az erőpróbán elsősorban hobbikerekesek vettek részt. A távok a kisgyermekes családoknak ideális 6 kilométeres “Balaton XS” elnevezésű túrától a teljes tavat megkerülő, 206 kilométer hosszú “XL-es” túráig terjedtek, így mindenki megtalálhatta a számára ideális kihívást. 3000 fő volt a limit, ennyien jelentkezhettek összesen, pedig sokkal többen jöttek volna.

Szervezetten, kisebb csoprotokban indultak a bringások a túrákra (Fotó: Krausz Andrea)

A “Balaton M” nevű táv 78 km-es volt, a résztvevők Szántód felé vették az irányt, és egy rövid tekerés után komppal szelték át a Balatont. Tihanyból a keleti medencét megkerülve tekertek vissza Siófokig. Ezt a távot jórészt olyan baráti társaságok és családok választották, mint ez a kedves Komárom-Esztergom megyéből érkező csapat, akiket a rajt előtt sikerült megszólaltatni. Mint mondták, a cél a túlélés és a pálinka, ami a célban várja majd őket.

A velük készített videót itt láthatjátok:

A négy fős bajai Ivancsan család tavaly a 30 km-es túrát, idén pedig már a 78 km-t tűzte ki célul. A rajt előtti közös bemelegítés közben beszélgetve elárulták, hogy tavaly a két gyerek, Jázmin és Áron kisebb bringákkal küzdöttek, de most nagyobb, 24 colos gyerekbiciklivel vágnak neki a jóval hosszabb útnak.

Ivancsan Zsolt, Melanie, Áron és Jázmin, Bajáról érkeztek (Fotó: Krausz Andrea)

Müzliszeleteket, banánt és vizet viszünk magunkkal, útközben ugyanis több frissítőpont is vár bennünket. Nehéz megjósolni, hogy mennyi idő alatt érünk vissza, de úgy gondolom, hogy 5-6 óra körül már beérkezünk. Otthon is sokat biciklizgetünk iskola után, vagy hétvégéken. Én a mai napig focizom, a gyerekek táncolnak, a fiam teniszezik, tehát mindenféle mozgás jelen van az életünkben – mondta a családfő, Ivancsan Zsolt.

Nézzétek meg ezt a videót, hogyan zajlott egy elrajtolás Siófokról, az Újhelyi strand előtt felállított rajt- és célzónában:

A rendezvény olyan népszerű volt idén is, hogy már hetekkel a rajt előtt minden nevezés elkelt. A legelszántabbak reggel 6 órakor indultak, ők választották a teljes tókerülést, ami nem kis erőfeszítést jelent egy hobbi bringásnak. Útközben frissítőpontokat és technikai segítséget biztosítottak a szervezők, a bicajosok kényelmesen, szervezett körülmények között tekerhettek, a célba érkezéskor pedig mindenki kapott egy Tour de Balaton feliratú érmet.

Érem minden célbaérkezőnek járt (Fotó: tourdebalaton.hu)

A nevezés gyorsabban telt be, mint máskor, ez is mutatja, hogy nagyon népszerű a túra – mondta a likeBalatonnak Barkó Tóth Viktória, a rendezvény projektmenedzsere. – Dupla ennyi jelentkező lenne, de egyelőre a létszám 3500 főre való bővítése látszik reálisnak. Az XL-es túra volt a legnépszerűbb, 1400 fő indult el ezen a távon, ebből is látszik, hogy a kihívásokat keresik az emberek. Volt, aki nagyjából 7 óra alatt teljesítette a 206 km-t, de volt olyan is, aki a hajnali 6 órás induláshoz képest 21 órakor érkezett be, de nem az időeredmény a lényeg. Minden teljesítőt ugyanúgy értékelünk!

Az idei rendezvény érdekessége volt, hogy mintegy 17 ezer műanyag pohártól mentesítettük a területet. Kulacsokat osztottunk ki a rajtcsomagokban, ezeket tölthették meg bicajosok a frissítő állomásokon, illetve minimális mennyiségű papírpohárral segítettünk, ahol kellett – emelte ki Barkó Tóth Viktória.

Ellepték a balatoni utakat a bringások (Fotó: Krausz Andrea)

A McDonald’s az aktív életmód népszerűsítésére 2010-ben hívta életre a BringaMánia Programot, mely segítséget kíván nyújtani a kétkeréken közlekedő gyerekek és felnőttek számára a kulturált és biztonságos biciklizés elsajátításában. A program az évek során számos bringás sportrendezvénnyel, a biciklis KRESZ hazai ismeretének terjesztésével, oktatóanyagok készítésével, valamint egy ingyenes bringás útvonaltervező applikáció fejlesztésével is hozzájárult a kerékpározás népszerűségének növeléséhez.

Kép, szöveg, videó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva